Головне

GAME OVER для Бродського

18.07.2009 10:40 438 0
GAME OVER для Бродського
Кто виноват, что ты устал?
Что не нашел, чего так ждал
Все потерял, что так искал
Поднялся в небо и упал

Гр. "Воскресенье"

А винна у ситуації, що склалася з "Черкаськими Мавпами" одна-єдина людина - президент клубу Михайло Бродський, а точніше його характер і амбіції.

Невідомо, у якому вигляді своє подальше існування продовжить черкаський клуб, але факт залишається фактом - інтриги Михайла Юрійовича завели його же дітище у глухий кут.

Проаналізуємо факти. Рада Української баскетбольної ліги разом генеральним спонсором визнали роботу Бродського на посаді президента УБЛ незадовільною. Чому? - Як не дивно, але напевно на це вплинули передусім події, коли Бродський перебував вже в статусі екс-президента УБЛ і намагався унеможливити об'єднання чемпіонатів під егідою Федерації баскетболу України.

По-перше, він продовжував критикувати свого персонального опонента, президента федерації Олександра Волкова. Логіка тут вимальовувалася цілком проста. Є така прописна істина: гірше за протистояння двох ворогів може бути лише протистояння двох ворогів - колишніх друзів. Конфлікт Волкова і Бродського - якраз другий випадок. Як стверджує сам президент "Мавп", саме він у середині 1990-х привіз вже легендарного за європейськими мірками баскетболіста до України з Греції, щоб створити "Турнір Волкова". Зрозуміло, сам Михайло Юрійович і спонсорував змагання. Дружба тривала доти, доки екс-гравець "Атланти" не потрапив у систему Зураба Хромаєва, тодішнього президента ФБУ. Саме тоді між Бродським і Волковим й пробігла чорна кішка.

Зрозуміло, у минулому сезоні Бродський, керуючи УБЛ, не міг, просто не мав перед собою морального права допустити повернення ситуації, коли клубами знову стане керувати ФБУ. Звідси й взялася та часто необґрунтована критика Волкова, що часом перетворювалася на відвертий бруд.

По-друге, давайте пригадаємо слова Бродського, з якими він покидав посаду керівника УБЛ. "Вважаю, що наступний Президент УБЛ повинен ВЖЕ ЗАРАЗ (виділення автора) приступити до виконання своїх обов'язків, щоб ефективно підготувати Лігу до нового сезону і підвищити рівень чемпіонату ще на декілька порядків", - заявляв Михайло Юрійович 2 липня.

Про що у цей момент думав Бродський? - Та про те, що новий президент, як тільки приступить до справи, вже ні за що свою посаду не віддасть навіть заради об'єднання двох чемпіонатів під егідою ФБУ. Окрім того, такої позиції повинен був дотримуватися і представник іншого клубу, який посів би посаду Генерального директора УБЛ. Таким чином, Михайло Юрійович автоматично отримував б відразу двох соратників з "великих" клубів, що ставило б сам союз УБЛ і ФБУ якщо й не у безвихідь, то у вкрай скрутне становище точно.

Десь у цей момент він і проґавив настрій і думки інших керівників клубів УБЛ, які вже не були налаштовані настільки проти Федерації. Ліквідація посади президента УБЛ - реально перший серйозний крок ліги до єдиного чемпіонату.

Ймовірно, що екс-президент УБЛ зараз десь ображений на інших власників клубів ліги, які, як вважає Бродський, зрадили його амбіціям, ідеалам і навіть роботі. Звідси й з'явилася його заява, в якій він звинуватив неофіційного власника чотирьох, а то і більше клубів УБЛ Ігоря Коломойського в кулуарній співпраці з ФБУ.

Фактично, у цей момент Бродський зрозумів, що його колишні союзники його ж і "прокинули" повз об'єднаний чемпіонат. Заява "Черкаських Мавп" про те, що у клубу немає претензій до ФБУ, оскільки Федерація прислала в офіс черкащан фінансовий звіт про свою діяльність, нагадувало лише передсмертні конвульсії нікому не потрібного клубу. Ви можете собі уявити, щоб саме у той тиждень, коли "Мавпи" ризикують залишитися поза елітою українського баскетболу, перебуваючи при цьому у вкрай скрутному фінансовому становищі, Федерація відзвітувала перед черкащанами? Тобто, зробила те, що не робила навіть у найважчі для себе моменти, як рік тому. Віриться насилу.

Ось ще одна цитата з офіційного сайту черкаського клубу: "Ми офіційно заявляємо про вихід "Черкаських Мавп" з УБЛ і входження до Асоціації професійних баскетбольних клубів "Суперліга". Це називається з тієї ж опери. Хто б узяв туди команду Бродського? Питання риторичне.

Якби ще "Мавпи" вдало виступили в попередньому чемпіонаті УБЛ, наприклад, стали віце-чемпіонами або переможцями кубку, Федерації важко було б відмовити такій команді в допуску до еліти. А так, з дев'ятим місце в чемпіонаті претендувати на щось, використовуючи слова про силу клубу, якось нелогічно.

У цьому матеріалі я спеціально намагався не критикувати Михайла Юрійовича, оскільки його заслуги перед українським баскетболом сумніву не підлягають і далеко не кожен представник новоствореної української еліти зробив хоча б половину того, що створив Бродський спочатку в Києві (мається на увазі, "Денді-Баскет"), а потім і в Черкасах. На жаль, з такою історією взаємин з владою ФБУ екс-президенту УБЛ немає що робити в новій "Суперлізі". Хіба що мовчати, сидіти осторонь і "слухати дорослих". Але у такому разі це буде вже не Бродський, а якась інша людина.

Що буде далі з клубом і самим Бродським в баскетболі - поки незрозуміло.

Варіант №1 - Федерація демонстративно подасть "Мавпам" руку допомоги з деякими неприємними для Бродського умовами.

Варіант №2 - черкащани продовжать грати у Вищій лізі ФБУ з туманними перспективами вибратися у еліту. До речі, склад, що збирається "помаранчевими" на новий сезон, якраз відповідає вимогам саме другого дивізіону чемпіонату України.

Варіант №3 - найсумніший, і в який не хотілося б вірити. При ньому клуб під назвою "Черкаські Мавпи" припинить своє існування.

Як би там не було, можна констатувати факт: гру, яку сам Бродський і затіяв, він програв. Програв начисто. Схоже, що тепер доведеться розплачуватися...

Коментарі ()