Головне

ЧС-2010: Бразилія – без права на помилку

11.06.2010 15:52 861 0
ЧС-2010: Бразилія – без права на помилку
Бразилія: назва та форма

Обрані або "селесао" довели не даремність свого імені. Адже лише бразильці зіграли на всіх світових форумах, лише вони змогли п'ять разів стати переможцями, двічі - другими, тричі - третіми, один раз - четвертими. Інша назва - "пентакампеоне" - з'явилася після п'ятого чемпіонства 2002 року.

Форма збірної після 1954 року має комбінації з трьох кольорів - жовтого, синього та білого, основним варіантом вважаються жовті футболки та сині труси з білими або синіми гетрами.

Бразилія: історія

Розпочавши свою офіційну історію з поразки проти принципових суперників з Аргентини, бразильці не одразу опинилися не вершині світового футболу. У це зараз важко повірити, але перші два мундіалі вони провалили ще на стадії групового етапу, виправившись лише у 1938 році, коли була взята перша бронза.

Бразилія встановила рекорд з відвідування одного матчу на домашньому чемпіонаті 1950 року. Вирішальну зустріч першості (тоді замість фіналу була група з чотирьох команд), яку організатори першості програли Уругваю, хоча вели по ходу зустрічі, на стадіоні "Маракана" у Ріо-де-Жанейро відвідали 199 854 вболівальника.

Справжній успіх прийшов за вісім років. На мундіалі у Швеції дебют 17-річного Пеле та його блискуча гра допомогли "селесао" взяти перше світове золото. Наступну першість у Чилі бразильці вигравали без легендарного нападника, який важко травмувався на старті турніру. В Андах знайшовся свій герой - Гаррінча став найкращим бомбардиром першості. Третя перемога (1970) прийшла до "селесао" після провалу в Англії і пов'язана знову з іменем Пеле.

Далі потягнулася 24-річна смуга невдач. То Зіко не забивав вирішальний пенальті (1986), то аргентинець Каніджа ховав всі надії на чемпіонство (1990). Наступна перемога пов'язана з іменем теперішнього головного тренера команди Дунга, який був одним з лідерів "селесао" на мундіалі у США (1994). Не стерлася з пам'яті жахлива поразка у фінальному матчі ЧС-1998 на Стад де Франс, де незрівнянний Зідан заткнув за пасок "зубастого" Роналдо. Однак, талант Роналдо проявив себе у повній красі на першості у Японії та Кореї (2002), де лідер "селесао" з вісьмома м'ячами став найкращим голеадором, а бразильці - вп'яте чемпіоном світу.

Бразилія: кваліфікація-2010

"Пентакампеоне" не без проблем перемогли у зоні КОНМЕБОЛ - тільки одне очко відділило команду від Аргентини та Парагваю. Проте, до "вильотного" шостого місця - аж одинадцять очок. Програли підопічні Дунги тільки двічі - на виїзді безнадійному аутсайдеру Болівії та Парагваю. Водночас аж п'ять матчів завершилися з нулями на табло, а два - з рахунком 1:1.  

Бразилія: тренер

Дунга міг прийняти Бразилія ще у 2000 році, однак не став погоджуватися на пропозицію місцевої федерації футболу на знак протесту проти підходами до ведення футбольних справ у країні. Екс-капітан прийняв команду одразу після проваленого чемпіонату світу 2006 року у Німеччині.

За чотири роки під керівництвом тренера "пентакампеоне" провели 55 товариських та офіційних матчів. І якщо спочатку проти сильних збірних бразильці виглядали не дуже, то в наступні роки реабілітувалися перемогами над Італією, Англією, Аргентиною, розгромом Португалії.

У 2008 році в Дунга не зумів взяти "золото" Олімпійських Ігор у півфіналі поступившись аргентинцям на чолі з Сержіо Батістою. У підсумку "селесао" стали третіми

Бразилія: воротарі

Склад збірної Бразилії - головна проблема її всіх тренерів. Адже коли гравців вистачає на кілька рівноцінних команд вибрати дуже важко. Так само важко спрогнозувати, хто з гравців вийде у кожній ланці на конкретний матч - всі лідери у своїх клубах і навряд чи мають велику різницю у класі.

Сучасна збірна Бразилії - вершки Серії А (вісім гравців) та Примери (четверо). Безумовним "номером один" не тільки на футболці, але і серед голкіперів є воротар "Інтера" Жуліо Сезар. "На підміні" у нього голкіпер "Тоттенхема" Еуреліо Гомес та брамкар "Роми" Доні.

Бразилія: захисники

Вісім лідерів захисту кращих команд Іспанії, Франції, Італії та Португалії. Це про італійську четвірку: Майкону та Лусіо з "Інтера" допомагатимуть гравці "Роми" Жуан та Тіаго Сілва з "Мілану". Втім, не менше шансів мають і Луізао з "Бенфіки", Даніел Алвес з "Барселони", Мішел Бастос з "Ліона" та гравець "Крузейро" Жилберто. Важко уявити, яка ще команда має такий вибір гравців.

Дунга. Фото AP 
Бразилія: півзахисники

Жилберто Сілва гратиме у збірній Бразилії навіть якщо змінить грецький "Панатінаїкос" на "Пахтакор". Теж саме стосується і екс-донеччанина Елано, який останній рік провів у Чемпіонаті Туреччини. Але безумовним лідером півзахисту є мадридський інтелігент Кака.

Якщо не назвати когось з гравців "селесао" - картина не буде повною. Однак імена Раміреса, Феліпе Мело, Жуліо Баптісти - лідерів провідних клубів Європи і так кажуть самі за себе.

Бразилія: форварди

Лише чотири номінальні нападники не мають вводити вболівальників в оману. Адже кожен з польових гравців Бразилії - фактично нападник. Лідером атак є Робіньо, який повернувся зі свого "Манчестер Сіті" у рідний "Сантос", щоб в останні чотири місяці перед чемпіонатом світу обов'язково грати у кожному матчі.

Не побачимо на мундіалі двох "міланістів": Роналдіньо і Пато. Якщо перший не демонструє свого рівня гри через швидше внутрішні причини, то молоде дарування "Мілана" так і не зміг набрати оптимальної форми після травми наприкінці березня.

Бразилія: ставки

Другі - після Іспанії - фаворити ЧС-2010 саме бразильці. Їх перемога оцінюється як 1 до 5, що, на думку букмекерів, практично вдвічі ймовірніше, ніж перемога Англії чи Голландії. Будь-який інший результат окрім перемоги одразу буде розцінений як провал.

На перемозі бразильців можуть заробити не лише їх прихильники, а і самі гравці. Сума призових для "селесао" буде більше, ніж за чемпіонати світу 2002 та 2006 разом взяті - 500 тисяч доларів на брата.

Коментарі ()