Головне

Роман Гонтюк: "На одному фарті далеко не заїдеш"

20.04.2012 11:19 996 0
Роман Гонтюк: "На одному фарті далеко не заїдеш"

28 квітня у Челябінську стартує чемпіонат Європи з дзюдо. Для збірної України ці змагання покликані стати генеральною репетицією перед Олімпійськими іграми, і останнім етапом відбору.

Чи не найбільша внутрішня конкуренція - у категорії до 90 кг. Про це, і не тільки, "Чемпіону" розповів один з претендентів на поїздку до олімпійського Лондона Роман Гонтюк.

- Вітаємо тебе, Романе! Нині збірна України з дзюдо проходить збір на олімпійській базі у Конча-Заспі. Як почуваєте себе функціонально?

- Зараз не той період, коли себе потрібно відчувати на всі сто відсотків бойової готовності. Ми зараз працюємо над тим, щоб бути у тонусі саме 28 квітня, коли у Челябінську розпочнеться чемпіонат Європи. Все йде по плану, ми помалу виходимо на пік форми.

= Минулоріч на чемпіонаті Європи твоя перемога над французьким борцем дозволила збірній України здобути "золото" у командних змаганнях. Тепер ти разом з Валентином Грековим виступатимеш в особистій першості, а Вадим Синявський боротиметься у команді.

- Так і є. Звичайно, приємно аналізувати торішній результат, і не менш приємно розуміти, що ти маєш сили виступити не гірше, ніж торік. У моїй підготовці є колосальні зміни, набираю відмінну форму. Ми провели хороший навчально-тренувальний збір у Заросляку, і тепер багато працюємо у Конча-Заспі. Головне - щоб був хороший настрій, і на Європі для нас все має скластися якнайкраще.

- На континентальній першості ви також маєте з’ясувати - хто саме з лідерів збірної України у категорії до 90 кг поїде на Олімпіаду? Адже і ти, і Валентин Греков, і Вадим Синявський маєте олімпійські ліцензії. А до Лондона поїде лише один борець на кожну з вагових категорій...

- Нині триває жорстка конкуренція саме у моїй категорії. Зізнаюся, що напруження зростає до неймовірних масштабів: ніхто до цього часу і близько не може передбачити - хто з нас трьох поїде на Олімпійські ігри... Але після континентальної першості все стане на свої місця.

- Чи відображається ця жорстка конкуренція на відносини всередині колективу?

- Ні, у жодному разі. Особисто у мене прекрасні відносити і з Валентином Грековим, і з Вадимом Синявським. Ми товаришуємо, спілкуємося. Упродовж кар’єри мені неодноразово доводилося відстоювати своє право на "місце під сонцем" - свого часу також була жорстка конкуренція, яка негативно відображалася на відносинах всередині колективу. Але зараз з цим немає жодних проблем!

Спорт не вічний, і після Олімпіади життя продовжиться, нам усім потрібно товаришувати і допомагати один одному. Можу з упевненістю сказати, що нині триває чесний і чистий відбір. А хто виявиться сильнішим - той і поїде у Лондон на Олімпіаду. Така конкуренція навіть "підстьобує": тепер більше слідкуєш за собою, щоб не проспати зарядку, регулярно тренуватися і показувати достойний результат.

Я двічі був призером Олімпійських ігор. Звичайно, перед третьою Олімпіадою переживання мають місце, адже туди ще треба потрапити. Якщо не буде переживань, то не буде і результату. Головне, щоб їх було в міру.

- Доводилося чути думки борцівських аналітиків, що дворазового олімпійського призера Романа Гонтюка у будь-якому разі потрібно везти на і на третю Олімпіаду, адже він - фартовий! І це буле сказано всерйоз... Що думаєш з цього приводу?

- Я людина не забобонна, вірю в одного Господа. Бачили мене люди в практиці і знають, що я зроблю все від мене залежне, щоб не підвести себе, тренерів, команду і загалом державу. А все інше - не має значення. На одному фарті далеко не заїдеш.

- Цей олімпійський відбір - уже третій для тебе... Вже замислювався над тим, чим займатимешся після закінчення спортивної кар’єри?

- Так, але замислювався лише поверхнево. Попереду ще багато важливих змагань. Але можу сказати, що мені хотілося б по закінченні спортивної кар’єри заробити чимало грошей і зробити вагомий внесок у розвиток українського дзюдо. Взагалі, зробити якомога більше добрих справ. Наприклад, започаткувати дитячий будинок для малозабезпечених дітей, дітей-сиріт. Є такі у мене мрії - заробити грошей, і поділитися з тими, кому їх не вистачає.

Коментарі ()