Головне

Головоломка для Суркіса

13.04.2010 18:29 1865 0
Головоломка для Суркіса
Олександр Алієв не перестає бути ньюзмейкером українських спортивних ЗМІ. Футболіст за багато років у "Динамо" зміг вирости з "вічно перспективного" порушника режиму у лідера команди Сьоміна, не вписатися у ігрову модель Газзаєва, нарешті перейти у "Локомотив", стати лідером московської команди та поставити під загрозу свою кар'єру у збірній.

Загроза втратити одного з провідних футболістів національної команди цілком реальна. І особистими заявами, мовляв "для мене збірна - понад усе", тут не зарадиш. Адже у гру вступають багато в чому незалежні від спортивної громадськості механізми.

Як показує досвід, громадянство РФ не є перешкодою для виступів наших хокеїстів за збірну України, так само і деякі наші футболісти в Росії вважаються "нелегіонерами" - приміром, воротар "Тереку" Андрій Дикань та захисник "Сатурна" Дмитро Парфьонов, як і віднедавна Алієв - позначені як "росіяни".

З інших видів спорту прикладів переходів багато. З останніх - наш провідний шахіст Сергій Карякін, щоб отримати кращі умови для підготовки, погодився на отримання громадянства, про що свідчить відповідний указ президента РФ. Українським внеском у спорт Росії є і перехід нашої провідної фігуристки Тетяни Волосожар.

Однак, якщо українське фігурне катання має у кілька разів гірші умови підготовки за російське, то у футболі фінансові чинники не відіграють жодної ролі - тільки спортивні.

Ми спробували з'ясувати, що може загрожувати Олександру Алієву, який на офіційних сайтах "Локомотива" та російської футбольної прем'єр-ліги значиться як росіянин.

"Алієв? Не коментується. Це питання не коментується, поки ми не будемо бачити первинні документи, - розпочав розмову віце-президент та головний юрист Федерації футболу України Сергій Стороженко і далі пом'якшив відповідь. - Давайте казати так: згідно з регламентом ФІФА по статусу і трансферу гравців за національну збірну може грати лише особа, яка є громадянином цієї держави".

За словами Стороженка, згідно з нормами ФІФА будь-який клуб зобов'язаний відпустити у національну збірну громадянина цієї країни.

"Законодавство України не передбачає подвійного громадянства. Але це не головне. Він заграний за збірну України і має право за неї грати. Ми повинні знати, як він обґрунтував свою заяву в Російській Федерації про отримання якого громадянства. І чи було в нього у заяві волевиявлення про припинення громадянства України. Після цього ми можемо в повному обсязі розглядати це питання", - наголосив Стороженко.

"Не бачивши всіх повних документів вирішувати це дуже складно", - додав представник федерації.

В разі, якщо футболіст отримав паспорт іншої держави, він може бути позбавлений громадянства України. Але не обов'язково це буде зроблено.

Алієв для російської прем'єр-ліги офіційно - росіянин. Фото з rfpl.org

Ми звернулися із проханням пояснити підстави та процедуру позбавлення громадянства України до Андрія Нечипоренка - директора адвокатської компанії "Наталія Субота і партнери". 

"Ні повідомлення у ЗМІ, ні виявлення правоохоронними органами двох паспортів, ні звернення третіх осіб не може вважатися доказом набуття громадянства, а лише обставиною, яку зацікавлені повноважні органи мають перевірити для підтвердження чи непідтвердження цього факту, - зазначив правник. - Прийняття у громадянство здійснюється за рішенням повноважного органу або особи, як правило, глави держави. Тому саме з фактом видання відповідного рішення повноважного органу державної влади або посадової особи виникає прийняття особи у громадянство".

Власне у ФФУ у ситуації, якщо Алієв прийняв громадянство РФ, є вибір. Найвища футбольна інстанція України може зайняти дві протилежні позиції: спробує зберегти гравця для збірної або ж вплинути на владу, щоб показово провчити.

За словами Нечипоренка, інша держава має повідомляти про факти прийняття до громадянства дипломатичне представництво або консульство України. Тобто у випадку, якби Алієв отримав паспорт РФ, про це, теоретично, вже мали би знати в українському посольстві у Москві.

Однак, навіть така офіційна інформація не є підставою, щоб відібрати паспорт у футболіста.

"Набуття громадянином України громадянства іншої держави не тягне за собою автоматичне припинення громадянства України. Для "втрати громадянства" необхідна реалізація відповідного механізму, лише після виконання якого особа визнається такою, що втратила громадянство України", - наголосив юрист.

Як пояснив адвокат, до прийняття подібного рішення особа вважається громадянином України, навіть за фактичної одночасної наявності паспортів різних держав:

"А чи буде реалізовано такий механізм, чи хтось дізнається про факт набуття громадянства іншої держави - залежить від багатьох чинників, зокрема людського".

Отримання інформації в посольстві, власне, є першим кроком у процедурі позбавлення громадянства України. Далі документи передаються в МЗС, звідти мають потрапити до СБУ та МВС для перевірки наявності підстав для втрати громадянства України.

Олександр Алієв - найкращий голеадор у перших п'яти турах російського чемпіонату. Фото championat.ru

"У разі підтвердження ... МЗС затверджує подання про втрату громадянства України та надсилає його до Комісії при Президентові України з питань громадянства. Ця комісія за результатами отриманих документів і за наявності підстав готує пропозиції Президенту України для прийняття рішення про втрату громадянства України", - пояснив Нечипоренко.

За його словами, лише після підписання Президентом України відповідного указу особа є такою, що втратила громадянство України. Тобто долю громадянства Алієва і, відповідно, його долю у збірній, за гіршого для футболіста розв'язку подій, вирішуватимуть не футбольні інституції, а Віктор Янукович.

Експерт наголосив: коли уродженець Хабаровська Алієв отримував громадянство України, то протягом двох років мав надати документ, що підтверджує втрату громадянства іншої держави.

За умов якщо футболіст надав нашим правоохоронним органам несправжній документ про втрату російського громадянства, то він міг зберегти громадянство РФ. Це опосередковано підтверджує і той факт, що на сайті президента РФ немає указу при прийняття Алієва у громадянство цієї держави.

На думку Нечипоренка, можливий інший варіант, коли наші правоохоронні органи могли не вимагати від Алієва документів і той жив з тимчасовим паспортом громадянина України.

Підтвердженням такого припущення є слова президента московського "Локомотива" Ніколая Наумова:

"Алієв народився в Росії і не відмовлявся від первинного громадянства, він залишився при своїх правах навіть за наявності ще десяти паспортів інших країн".

У численних інтерв'ю це підтверджував і сам гравець. "Хоча я грав за збірну України, від російського громадянства я не відмовлявся", - заявляв Алієв, фактично визнаючи, що порушував норми ФІФА.

Згодом футболіст змінив свою позицію: "Я громадянин України і хочу виступати тільки за збірну України. У мене на руках є лише паспорт громадянина України та наш закордонний. Більше паспортів у мене немає".

На думку юрисконсульта української Прем'єр-ліги Романа Морозова, при реєстрації футболіста для виступів в українському чемпіонаті в нього було все гаразд з документами.

"Ніяких питань до Алієва не було, в нього був паспорт громадянина України. І жодних питань у зв'язку з цим до Алієва не виникало".

За словами юрисконсульта УПЛ, Алієв реєструвався в пакеті з усіма гравцями "Динамо".

"При заявці представник клубу приносить необхідні документи і оформлює їх належним чином".

Морозов не зміг точно пригадати, яка дата видачі стояла на українському паспорті Алієва: "Мені складно сказати зараз, якщо я не помиляюся, то десь початок 2000-х років, десь, можливо, 2001-2002 роки".

Така ж офіційна інформація і в московського "Локомотива". Фото fclm.ru 

"За ідеєю позбавленням громадянства має займатися Служба безпеки, - пояснив Андрій Нечипоренко. - Але ініціатором процесу виступають дипломатичні установи України. Якби Алієва прийняли в громадянство Росії, то їх би мали обов'язково повідомити".

Директор адвокатської компанії здивований, яким чином у такому випадку Алієв міг отримати громадянство України:

"Той факт, що на сайті президента РФ немає згадок про Алієва, свідчить про те, що його не приймали у громадянство і не поновлювали, тобто в нього був російський паспорт. Тоді виникає питання: а як же йому могли видати український паспорт?".

Нам не вдалося отримати пояснення від "Локомотиву" та РФПЛ. Однак, згідно з чинним регламентом змагань Російської футбольної прем'єр-ліги на сезон 2010 року, легіонером вважається особа, "яка не має паспорта і громадянства Російської Федерації".

Офіційні сайти РФПЛ та "Локомотиву" запевняють: гравець є громадянином РФ. І, як стверджує сам гравець і підтверджує сайт президента Росії, він не втрачав громадянства цієї країни. Тепер пригадаймо норми ФІФА, які озвучив Сергій Стороженко.

Якщо Алієв відмовився від паспорту України та наново прийняв громадянство Росії, то в української влади є вибір: карати або закривати очі.

Якщо Алієв не "здавав" російський паспорт, то Федерації футболу України треба буде вирішувати складну головоломку: як Алієв отримав паспорт України і грав за збірну України, не відмовляючись від громадянства Росії?

Коментарі ()