Головне

Шахтар упевнено перемагає Базель ВІДЕО

17.09.2008 00:22 748 0
Шахтар упевнено перемагає Базель ВІДЕО

Якщо команда погано розпочала чемпіонат своєї країни, то це аж ніяк не впливає на її виступи у єврокубках. Чемпіонат є чемпіонат, а Ліга Чемпіонів є Ліга Чемпіонів. Це підтвердив перший з українських клубів-представників у найпрестижнішому турнірі Старого світу.

"Шахтар" у чемпіонаті України посідає місце у другій половині турнірної таблиці, а "Базель" у своєму беззапересний лідер. "Шахтар" за останні п'ять матчів у офіційних іграх здобув лише дві перемоги (ще було дві нічиї і поразка), а "Базель" останні п'ять своїх матчів виграв. І який результат?! Чемпіон України сильніший за чемпіона Швейцарії.

Не допоміг навіть "Базелю" нефартовий арбітр для "Шахтаря". До цього норвежець Хауге обслуговував матчі за участю українців тричі. У 2002-ому "Шахтар" по пенальті програв "Брюгге" і не пробився у груповий етап Ліги Чемпіонів, у 2004-ому на "Ноу Камп" поступилися "Барсі" і нарешті у 2006-ому віддали Кубок України "Динамо" з Києва. І от перша перемога донеччан з цим арбітром. Все колись буває вперше.

А перемогу гостям "приніс" голкіпер господарів Костанцо. Таке відчуття, що цей воротар "Базеля" послідовник росіянина Філімонова та турка Рюшту. Костанцо стрибав у рамці воріт як білка у колесі, а у підсумку два забиті голи через його жахливі "ляпи". Могли бути ше й третій та четвертий, але, на щастя, швейцарців того не сталося.

З перших хвилин у атаку пішов "Базель", але вже хвилині на сьомій "Шахтар" перехопив ініціативу і спокійно контролював гру. Перший навіс зі штрафного Костанцо відбив. А от з другої спроби Фернандіньо його пробив. Бразилець потужним ударом метрів з 35-40 послав м'яч у той кут, де і стояв воротар, але стрибнув він із запізненням і 0:1 на користь українців.

"Гірники" і надалі володіли ініціативою і на 45 хвилині знову їм вдався штрафний. На лівому фланзі гості заробили штрафний удар. Жадсон навішував, але так склалося, що м'яч нікого не доторнувся і влетів у ворота над головою Костанцо. Голкіпер стрибнув, але якось на місці й дістати цю передачу не зміг. Перший тайм закінчився і "Шахтар" був попереду 2:0.

На початку другого тайму "Шахтар" віддав контроль гри у ноги господарів, але нічого швейцарці з цього отримати не змогли. Був тільки небезпечний удар Едуардо повз ворота. А потім потихеньку "гірники" гру заспокоїли і руйнували атаки "синьо-червоних" ще на підступах до штрафного майданчику. "Шахтар" навіть забив, але Брандао був у положенні поза грою: Жадсон зробив непоганий забіг по правому фланзі, зробив пас у штрафний майданчик, а там небезпечно пробив Хюбшман. Костанцо ледве зреагував на цей удар і відбив убік, а там був оффсайд Брандао.

Через кілька хвилин знову голкіпер "Базелю" помиляється. Після прострілу з правого флангу він мав би забирати м'яч, але зіграв незграбно і захисники допомогли розрядити ситуацію. Тут же з-за меж штрафної пробив Шевчук, і от у цьому епізоді Костанцо врятував команду, перевівши удар у стійку, а потім накривши м‘яч. Ще через пару хвилин Жадсон хотів закинути за комір голкіперу чудогол, але той перевів удар на кутовий.

Перед заключною десятихвилинкою команди обмінялися небезпечними моментами. Спочатку Віллан "вирізав" у дальній кут, але трішки промахнувся, а потім Рубіо пробивав з лінії воротарської, та П'ятов накрив цей удар. На останній хвилині "Базелю"-таки вдалося скоротити відстань у рахунку. Після подачі зліва "гірники" не встежили за захисником господарів Абрахамом і той ногою переправив м'яч у сітку воріт. А от на більше часу у господарів не вистачило.

Отже, 2:1 - заслужена перемога "Шахтаря" над чемпіоном Швейцарії у першому турі групового етапу Ліги Чемпіонів 2008-2009 років. "Гірники" здобувають три очки у гостях і разом з іспанською "Барселоною" очолюють турнірну таблицю своєї групи "С".

"Базель" (Швейцарія) - "Шахтар" (Україна) 1:2 (0:2)

Голи: 0:1 - Фернандіньо (25), 0:2 - Жадсон (45+1), 1:2 - Абрахам (90+2)

Попередження: Хюбшман (33), Дзанні (37), Шевчук (41), Брандао (90+3)

"Базель": Костанцо, Дзанні, Абрахам, Марке, Ходель, Желаберт (Рубіо, 61), Хуггель, Чипперфільд, Штокер (Мустафі, 46), Карлітос, Дердійок (Едуардо, 46)

"Шахтар": П’ятов, Срна, Чигринський, Кучер, Шевчук, Хюбшман, Ілсіньо (Вілліан, 66), Жадсон, Фернандіньо (Федецький, 81), Брандао, Луіс Адріано (Селезньов, 73)

Статистика матчу:
Удари: 12-18
Удари у площину воріт: 5-8
Фоли: 17-16
Поза грою: 0-5
Кутові: 3-7
Володіння м’ячем: 44%-56%

Відео голів Шахтаря

Другий тайм

Коментарі ()