Головне

Андрій Шевченко: Від дітей з синдромом Дауна відмовлятися не можна

05.09.2008 10:36 2111 0
Андрій Шевченко: Від дітей з синдромом Дауна відмовлятися не можна

Андрій Шевченко 4 вересня взяв участь у проекті "Українські зірки - дітям із синдромом Дауна", сфотографувавшись із 3-річним Антоном Шиманським.

Попри те, що Андрій мав лише кілька днів у Києві, прилетівши на збори національної збірної, він одразу охоче погодився на участь у проекті.

"Я знаю, що, на жаль, у нас в Україні - це велика проблема. Батьки відмовляються від дітей із синдромом Дауна, а це неправильно. У людей просто неправильна інформація. Я зустрічався з такими людьми, з їхніми сім'ями. Так, з такими дітьми непросто, але проблемою вони не стають ніколи. Це дуже милі, ніжні, чутливі діти", - сказав Андрій Шевченко.

"Я хочу звернутися до всіх сімей, до матерів: не лякайтеся цієї проблеми. Це може статися з кожним. Відмовлятися від цих дітей аж ніяк не можна - це ваше, рідне. Ви маєте бути поруч і допомагати. І ваші діти завжди будуть поруч із вами", - наголосив Шевченко.

Зйомки відбулися на тренувальній базі ФК "Динамо" у Кончі-Заспі.

"Син ніяковів під час зйомок і Андрій виявив терпіння та вміння знаходити контакт з дитиною, за що ми йому дуже вдячні. Взагалі, було дуже приємно спілкуватися з Андрієм", сказав батько Антона та один з організаторів проекту Олександр Шиманський.

Мета проекту - змінити ставлення нашого суспільства до дітей із синдромом Дауна.

Раніше в рамках проекту вже відбулися фотосесії з журналістом Миколою Вереснем, поетом та засновником видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" Іваном Малковичем, телеведучою Василісою Фроловою, актором Богданом Ступкою, співаком Гаріком Крічевським, групою "Алібі" та дизайнеркою Лілією Пустовіт.

Фотосесії триватимуть до кінця жовтня, а фотовиставка пройде у київській галереї Bottega з 18 по 24 грудня. На відкритті виставки відбудеться презентація настінного календаря, до якого увійдуть лише 12 вибраних фотографій.

Проект "Українські зірки - дітям із синдромом Дауна" організований Всеукраїнською благодійною організацією "Даун Синдром", що об'єднує батьків дітей із синдромом Дауна та Школою фотографії Віктора Марущенка.

Щороку в Україні народжується 300-400 дітей з синдромом Дауна. Лише третина із них залишається у сім'ях. Від більшості дітей батьки відмовляються ще у пологових будинках, не маючи повної правдивої інформації про можливості цих дітей.

В Україні рішення відмовитися від власної дитини приймається на основі поширених у суспільстві хибних і застарілих уявлень про дітей із синдромом Дауна.

Із синдромом Дауна народжується одне з 700-1000 немовлят. Народження дитини з синдромом Дауна - генетична випадковість. Імовірність народження такої дитини не залежить від способу життя батьків, їхнього здоров'я, шкідливих звичок, харчування, статку, освіти, кольору шкіри або національності.

Коментарі ()