Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Ірландія: "Зелена армія" їде знімати прокляття групових етапів

05.06.2016 11:45 1416 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Ірландія: "Зелена армія" їде знімати прокляття групових етапів

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція.

На черзі - група Е. І починаємо ми зі збірної Ірландії, яка зіграє проти команд Італії, Швеції та Бельгії.

Ірландія: прізвиська та форма

Прізвиська ірландців - The boys in green (хлопці у зеленому) або The green army (зелена армія), і асоціюються, звичайно ж, з їхнім основним кольором -зеленим. А у фаворити цей колір потрапив завдяки Святому Патріку, який проповідував християнство, і для наочності використав трилисник конюшини. У наші часи конюшина є символом цієї країни, і, як кажуть самі ірландці, приносить їм вдачу.

У Францію "зелена армія" полетить у трохи незвичайній формі. Вони представили аж три комплекти форми. Основна форма - це зелені майки з білими вставками та помаранчевим комірцем, білі труси та гетри у кольорах державного прапора. Перша резервна форма теж досить звична та повністю протилежна основній, де вже майка білого кольору із зеленими вставками, а труси - зеленого . А от третій варіант, напевно, всіх здивував своїм кольором - чорним, з білими рукавами.

 

Ірландія : історія виступів на чемпіонатах Європи

Збірна Ірландії досить довго не могла вийти до фінальної стадії чемпіонатів Європи, і лише у 1988 році їм це вдалося завдяки, як кажуть самі ірландці, англійському тренеру Джеку Чарлтону.

У першому матчі вони сенсаційно переграли збірну Англії, поклавши початок кінця англійців на тому форумі. У наступному матчі розписали нічию зі збірною СССР (до речі, гол за збірну СССР забив Олег Протасов), а у вирішальному матчі поступились 0:1 майбутнім чемпіонам - нідерландцям із знаменитим Марко Ван Бастеном на вістрі атаки.

Після цього ірландці тричі оступались на останньому бар’єрі  у стикових матчах. Нічого вам не нагадує? :)

А наступного європейського форуму вболівальники чекали довгих 24 роки. І як ви маєте пам’ятаєте, цей чемпіонат Європи приймали саме Україна та Польща. Та святкували підопічні Джованні Трапатонні не довго, адже з тріском вилетіли, програвши італійцям, іспанцям і хорватам, забивши лише один гол і пропустивши аж 9.

Ірландія : кваліфікація на Євро 2016

У відборі до євро "хлопцям у зеленому" довелося нелегко, адже група у них була досить бойова. Всім зрозуміло, що конкуренцію німцям навряд чи хтось складе, тому основною інтригою було те, хто  поїде у Францію з цієї групи разом з командою Йоахіма Льова. Набравши "безкоштовні" 6 очок з командою Гібралтара, потрібно було не втрачати очок з конкурентами: шотландцями, поляками, грузинами, а також постаратися зачепитись за очки у матчі зі збірною Німеччини.

План можна сказати навіть перевиконали, набравши з фаворитом аж чотири очки (нічия у Німеччині та перемога 1:0 вдома завдяки голу Шейна Лонга). Але цих зусиль було замало, адже втрата очок із шотландцями змушувала їх в останньому матчі перемагати поляків, щоб напряму вийти на Євро. У вирішальному матчі поляки перемогли 2:1 і відкинули ірландців у стикові матчі.

Там у суперники їм дісталася досить сильна збірна Боснії та Герцеговини. Більшість експертів ставили на балканську збірну, але гра розставила все на свої місця. На виїзді хлопці Мартіна О'Ніла зіграли внічию (1:1), а вдома впевнено переграли своїх суперників з рахунком 2:0 завдяки дублю кремезного форварда Джонатана Волтерса.

Статистика ірландців у кваліфікації - 12 матчів, 6 перемог, 4 нічиїх і 2 поразки, забили 19 голів, пропустили лише 7.

Мартін О'Ніл. Світлина взята з independent.ie

Ірландія: тренер

Головним тренером збірної Ірландії є авторитетний північноірландський фахівець Мартін О'Ніл. У 2013 після провалу у відбіркових матчах до Чемпіонату світу у Бразилії він змінив на посаді ще більш авторитетнішого "алленаторе" з Апенін - Джованні Трапатонні.

Головним помічником О'Ніла став легендарний капітан Манчестера Юнайтед Рой Кін. Так би мовити, сплав досвіду  та характеру . Що цікаво, як для Мартіна, так і для Роя - це перший досвід у ролі тренерів збірних команд, до цього часу обидва тренували лише клуби.

Мартін найкращі роки своєї кар’єри у ролі гравця провів у Ноттінгем Форест. Завоювавши з "лісниками"  два кубки Європейських чемпіонів поспіль (1979-1980), суперкубок Європи та два кубки Англії.

Свої перші вагомі здобутки у ролі тренера О'Ніл здобув з нині популярним Лестер Сіті, спочатку у 1996 році піднявши "лисів" у прем’єр-лігу, а через рік перегравши у фіналі Кубку ліги Мідлсбро. Так він здобув свій перший трофей. Перед відходом у Селтік О'Ніл подарував фанам "лисів" ще один трофей Кубку ліги.

У Шотландії Мартін продовжував збирати трофеї, вигравши з "кельтами" три чемпіонати, додавши три кубки Шотландії й один кубок ліги. Опісля були чотри непоганих роки в Астон Віллі та два два невдалі роки у Сандерленді .

Ірландія: голкіпери

Голкіперська позиція, напевно, найбільш непрогнозована, вдже на цій позиції у відборі до Євро грали і ветеран Шей Гівен, і воротар Вест Хема 29-річний Даррен Рендолф, і навіть декілька матчів провів Девід Ворд з Міллуола (в остаточну заявку Ворд не потрапив).

Мартіну потрібно буде добре поміркувати ставити досвідченого, але без ігрової практики Гівена, чи молодшого та граючого Даррена. Запасним варіантом, у разі травми когось з двох, буде кіпер Шеффілд Юнайтед - Кейрен Вествуд (31 рік).

Світлина GETTY

Ірландія: захисники

До Євро не встигне відновитись основний центр бек Марк Вілсон, тому центр захисту буде досить таки вразливим місцем у побудові "айрішів", де зіграють досвідчений, але повільний Джон О'Ші (35 років) і представник Дербі Каунті Річард Кіо (29 років), який не має постійної ігрової практики у своєму клубі. Резервістом на цю позицію виступатиме Кіран Кларк з Астон Вілли.

Позиція правого захисника заброньована за гравцем Евертона 27-річним Шеймусом Коулменом, тут альтернатив немає. А от на ліву бровку є два претенденти. Це 24-річний Роббі Бреді з Норвіча та 30-річний Стівен Ворд з Бернлі, який відзначається хорошою швидкістю та потужним ударом. Напевно, перевагу віддадуть тому, хто буде у кращій формі. Лаву запасних будуть гріти Сайрус Крісті та Шейн Даффі .

Ірландія: півзахисники

Півзахист складається з п'яти гравців, так як основна схема ірландців - це 4-5-1. Хоча інколи вона дуже легко варіюється у 4-3-3, а то і у 4-4-2. Та ми розглянемо основному схему.

В опорній зоні забетоновані місця гравцями з постійною ігровою практикою у своїх клубах - це Глен Вілан (32 роки) із Сток Сіті та Джеймс Маккарті (25 років) з Евертона. Досить сильна та збалансована пара опорників, навряд чи хтось в змозі зайнятині їх місця. А от в атакуючих півзахисників можуть бути різні варіанти. Зліва може зіграти як вищезгаданий Бреді, так і Джефф Хендрік (24 роки) з Дербі Каунті, а правого атакуючого хавбека частіше грає 32-річний Джонатан Волтерс, хоч у Сток Сіті він є номінальним нападником.

Також в остаточну заявку був включений Ейден Макгіді, який може закрити обидва фланги атаки. У цій ланці є над чим поламати голову головному тренеру. Місце під нападниками займає досвідчений "ірландський Мессі" Веслі Хулахан (34 роки) з Норвіча. Хоча у цій лінії також можуть бути різні варіації, в залежності від того, яку тактику обере на матч Мартін О'Ніл.

Ірландія: нападники

У нападі можна спрогнозувати вихід легенди ірландського футболу Роббі Кіна, але вік дається в знаки, і всі 90 хвилин Роббі вже не в змозі відпрацювати, тому основним нападником може стати 29-річний Шейн Лонг, який провів непоганий сезон за Саутгемптон, відзначившись 10-ма м’ячами. А Кін уже буде виходити на 60-70-х хвилинах, коли суперник втомлений і менш сконцентрований, і робити те, що він вміє найкраще - забивати.

Третій нападник - Деріл Мерфі (33 роки) з Іпсвіча - навряд чи зможе конкурувати з такими персонами та, швидше за все, проведе це Євро у ролі глядача. Так само, в залежності від тактики, Кін і Лонг можуть з’явитися у парі, де Роббі буде грати роль відтягнутого нападника.

Світлина BPI

Ірландія: ставки букмекерів

Букмекерські прогнози не дуже втішні для вболівальників "зелених хлопців", адже у суперниках у них нині одна з найперспективніших збірних - команда Бельгії, завжди націлена на перемогу збірна Італії, а також збірна Швеції з Ібрагімовичем. Остання і буде основним конкурентом за вихід з групи.

Такі команди, як Ірландія, називають темними конячками, і якщо вони займуть останнє місце у групі, то ніхто не здивується, а якщо вийдуть у плей-офф - це буде міні-сенсація. Не забуваємо  хто у групі зупинив "Бундесмашину".

Можливо, саме це Євро для підопічних Мартіна О'Ніла буде більш фартовим, і вони нарешті зможуть вперше в історії подолати груповий етап. На вихід з групи з третього місця букмекери дають коефіцієнт 2.35. І швидше за все, цей квиточок розіграється у першому матчі зі шведами. На перемогу ірландців у цьому матчі дають коефіцієнт 2.8, тоді як на шведів - 2.5. У наступних матчах з Бельгією й Італією набрати бодай очко буде дуже важко.

А от за перемогу ірландців на Євро букмекери дають коефіцієнт 101 до 1, і навряд чи знайдуться люди, які будуть брати таку ставку, хоча, можливо, хлопчина, який ставив на перемогу Лестера в АПЛ ризикне ще раз...

Коментарі ()