Українська правда

Мобілізація і український футбол: як зникають клуби та хто має бронь

Мобілізація і український футбол: як зникають клуби та хто має бронь

Останні пів року однією із найгарячіших тем в українському футболі є мобілізація. Ми вирішили розповісти, як вона вплинула на цей вид спорту, як діяла Українська асоціація футболу та президентами клубів, і яка ситуація наразі.

Холодні відповіді на гарячу тему

Найгарячіші обговорення мобілізації почалися 7 травня, коли стався інцидент із футболістом першолігового Хуста Миколою Сирашем, якого забрали у Територіальний центр комплектування прямо з вокзалу. Закарпатський клуб попросив підтримки в УАФ, але там відповіли, що нічим допомогти не можуть.

Пізніше й арбітра ПФЛ затримали працівники ТЦК на залізничному вокзалі Одеси, коли той зійшов з поїзда. Тож ця тема набула такого розголосу, що підіймалася і на зустрічі журналістів із президентом УАФ Андрієм Шевченком та генеральним секретарем Ігорем Грищенком.

"Уряд дозволив проводити змагання. Потім дозволили присутність глядачів. Є критерії. Деякі клуби відповідають, деякі ні. За результатами зустрічі після Оболоні були заходи для спортсменів розробити додаткові критерії. Міністерство економіки не дало позитивні висновки, спортсменів не хочуть відокремлювати", — говорилося на пресконференції.

Як мобілізація вплинула на клуби

Першою рішення про зняття з чемпіонату через мобілізацію прийняла Дружба Мирівка, яка минулого сезону стала чемпіоном Другої ліги та мала грати у Першій.

"Закон про мобілізацію. З липня місяця людей будуть зупиняти на вулицях і так далі. Ми не можемо нашим людям забезпечити безпеку, в нас немає таких важелів, щоб забронювати їх. УАФ, на жаль, для футболістів нічого не зробила. Ми просто не зможемо з цим боротись", сказав директор клубу Ігор Дегтяренко.

Пізніше така ж інформація з'явилася і щодо вищезгаданого Хуста, клуб невдовзі заперечив це. Проте президент Хуста Михайло Мадярчик повідомив, що через проблеми з мобілізацією на Закарпатті команда переїде до Тернополя та об’єднається в одну команду з місцевим аматорським колективом "Подоляни".

"Так. Це — правда, але офіційно ми поки що не оформили всю цю процедуру. Клуб не може надати футболістам гарантій безпеки, отримати бронювання від армії. Через це сформувати колектив дуже складно. Не хочуть гравці їхати на Закарпаття, бо регіон у нас такий. Прикордонний. Занадто активний… Тут працівники ТЦК гребуть всіх підряд. Їм байдуже, хто ти: футболіст чи пересічний громадянин", — заявив Мадярчик.

Хто заброньований

Як говорилося раніше, УАФ має статус "критичного об'єкта інфрастуктури" тож працівники асоціації заброньовані від мобілізації. Також такий статус мають 8 українських футбольних клубів.

Дніпро-1

Давайте розпочнемо з команди, яка наразі перебуває у підвішеному стані, і близька до зникнення. За наказом Міністерства молоді та спорту від 5 березня 2024 року Дніпро-1 має бронь від мобілізації. А вже 19 липня дніпровський колектив знявся з УПЛ. Проте за даними ТаТоТаке, виконавчий комітет УАФ надав СК Дніпро-1 право зберегти за собою професійний статус.

Динамо Київ

Столичний колектив одним із перших отримав статус "критичного об'єкта інфраструктури". Це сталося 25 лютого 2024. Наразі футболісти команди — заброньовані.

Шахтар Донецьк

Раніше за Динамо відповідний статус отримав їхній головний суперник. Наказ Мінмолодьспорту датується 21 липням 2023 роком. А 21 березня цього року такий же статус отримало і благодійне товариство "Шахтар Сошіал".

Кривбас Кривий Ріг

Ще один медаліст Української Прем'єр-ліги сезону-2023/24 криворізький Кривбас отримав статус "критичного об'єкта інфраструктури" 27 березня 2024 року.

Зоря Луганськ

Також бронь від мобілізації отримали працівники луганської Зорі, команди, яка останні роки є постійним претендентом на медалі. Щоправда, минулого сезону вона боролася за виживання.

Оболонь Київ

Статус "критичного об'єкта інфраструктури" також має минулорічний дебютант УПЛ столична Оболонь. Відповідний наказ Мінмолодьспорту датується 18 жовтня 2023 року.

Чорноморець Одеса

Ще один клуб, який минулого року боровся за виживання має бронь від мобілізації. Це одеський Чорноморець. Його працівників забронювали 7 травня 2024 року.

Карпати Львів

На момент отримання статусу "критичного об'єкта інфраструктури" Карпати виступали ще у Першій лізі України. Вони отримали цей статус 13 травня і стали єдиним клубом не з елітного дивізіону, який має бронь.

Українська Прем'єр-ліга

Також статус "критичного об'єкта інфраструктури" має УПЛ. Тож працівники Української Прем'єр-ліги мають бронь від мобілізації.

Футбольні особистості та мобілізація

Мобілізація також зачепила футбол з іншого боку. Ведучі YouTube-каналу "KDK" Андрій Сеньків та Сергій Болотніков також доєдналися до лав ЗСУ. І якщо Сеньківа мобілізували, то Болотніков пішов добровольцем.

Також багато українських коментаторів зараз служать у Збройних Силах України, зокрема Босянок Денис, Роберто Моралес та Вадим Скічко.

Яка ситуація наразі

Останній місяць тема мобілізації у футбольному середовищі вщухла. На це є декілька причин. По-перше, зараз вже кінець міжсезоння, а клуби визначали свої долі на початку. По-друге, останній місяць проходило Євро-2024, а зараз починаються Олімпійські ігри в Парижі, тож увага прикута до цих світових спортивних подій.

Проте це не означає, що про мобілізацію більше не говоритимуть. Насправді, говорять і досі, просто не з такою регулярністю. Проте щойно з'явиться прецедент, знову почнуться палкі дискусії.

Динамо Київ Карпати Кривбас Оболонь Чемпіонат України, Перша ліга СК Дніпро-1 Чемпіонат України, УПЛ Чорноморець Шахтар Зоря Луганськ Дружба