Головне

Добре для України?.. Що означає перемога Інфантіно на виборах глави ФІФА

01.03.2016 15:28 650 0
Добре для України?.. Що означає перемога Інфантіно на виборах глави ФІФА

Італієць, який давно став "громадянином світу", колишній генеральний секретар, а для вболівальників - "той дядько з жеребкувань по телевізору", Джанні Інфантіно віднині буде головним у світовому футболі.

Україна теж зробила свій вклад у те, щоб новий статус футбольного функціонера став реальністю. Чемпіон не залишився у стороні від вельми важливої події у світовому футболі.

"У дитинстві я хворів - у мене були якісь проблеми з кров’ю. А нині я став президентом ФІФА..." - такий коментар "винуватця" нашої розмови справді схожий на втілення у життя такої собі красивої історії сходження до вершин світового футболу крізь ті чи інші терни.

Однак, насправді синьйор Джанні йшов до такого визнання достатньо довго, і його дорогу до олімпу легкою аж ніяк не назвеш. Інфантіно займав багато куди більш скромних посад у футбольному господарстві. Так, функціонер, який має диплом адвоката та трьох дітей, був генсеком Міжнародного центру вивчення спорту, а також мав стосунок до розвитку футболу у дрібних і не дуже організаціях у Швейцарії, Іспанії й Італії. Словом, досвіду цій людині позичати не треба.

Вибір на користь Джанні вважається перемогою європейського футболу, адже Інфантіно змінить на посаді номінально іншого представника Старого Світу Зеппа Блаттера. Втім, якщо великий прихильник Росії та Катару має за собою величезний шлейф скандалів, пов’язаних з великими корупційними "потенціями" пана Зеппа, то ім’я Джанні кришталево чисте.

Саме через те, що Інфантіно є людиною, яка заробила собі авторитет як талановитий організатор, дипломат і просто добре обізнана у справах футболу персона, Джанні отримав шанс раптово здійснити карколомний стрибок у своїй кар’єрі. Нині прихильники менеджерського таланту Інфантіно, а у такому сумнівів немає, сподіваються, що з екс-президентом організації, яка веде вперед корабель світового футболу, у Джанні спільного буде лише факт народження у кантоні Вале.

Немає сумніву, що Інфантіно - компромісна та вимушена фігура, яка з’явилася на горизонті у результаті скандалу, який не дозволив балотуватися вже колишньому президенту УЄФА Мішелю Платіні. Власне, Джанні позиціонується як "легка версія Платіні", себто цей лисий дядько, який колись зізнався, що вболіває за міланський Інтернаціонале, багато у чому є послідовником колишнього футболіста Ювентуса.

Світлина REUTERS

Україна була однією з п’яти європейських асоціацій, які висунули Інфантіно на посаду президента ФІФА як єдиного кандидата від Європи. Власне, Джанні має завдячувати ФФУ як органу, який є одним з головних своїх міжнародних партнерів і друзів. У свою чергу, Андрій Павелко та компанія вважають "другом" для України самого Інфантіно. І для цього є деякі підстави.

Обрання Джанні Інфантіно може мати для нашої держави довгострокові та, не виключено, позитивні наслідки. З високою вірогідністю, нинішній глава організації Мішель Платіні своєї посади буде позбавлений остаточно, і крісло керівника європейського футболу звільниться. Тут Україна і має свій інтерес. Як відомо, одним з віце-президентів УЄФА нині є колишній президент київського Динамо та Федерації футболу України Григорій Суркіс.

Однак позиції екс-глави ПФЛ у європейському органі нашої країни значно серйозніші та дозволяють розраховувати на більш впливову посаду. Мова, звісно ж, про крісло президента УЄФА. Наразі Григорій Михайлович є одним з головних претендентів на те, щоб отримати таке "підвищення". З травня 2013-го року Суркіс-старший є одним з віце-президентів УЄФА, і за час перебування на цій посаді заробив тільки позитивні відгуки про свою діяльність. Про роль цієї людини для українського футболу говорити зайве - завдяки Суркісу ми не лише отримали Євро-2012, але й кілька разів відбулися легким переляком після не дуже приємних "вибриків" на міжнародній арені.

Світлина AP

Окрім того, дивіденди від нової місії пана Джанні у світовому футболі можна здобути й не враховуючи політичних перспектив "нашої людини" в УЄФА. Так, Інфантіно є прихильником збільшення фінансування національних асоціацій. Разом з тим, цей чолов’яга неодноразово бував в Україні ще з часів підготовки нашої країни до континентального форуму та має немало інформації про стан справ у нашому футболі, і налагоджених контактів у нього точно більше, ніж у будь-якого кандидату у президенти ФІФА.

Велика ложка дьогтю в історії з Інфантіно для України - позиція італійця щодо проведення Чемпіонату світу-2018 в одній країні, яка розташована на північному сході від нашої держави. Уродженець швейцарського Вале переконаний у необхідності проходження Мундіалю саме на території агресора та підстав для перенесення турніру в іншу країну не бачить.

Проте, вибір ФФУ на користь цієї людини продиктований прагматичними міркуваннями, які наведені вище. До Мундіалю ж нам належить вирішити ще багато інших нагальних справ, а головне - туди ще треба пробитися через сито кваліфікаційних матчів.

Коментарі ()