Українська правда

Кардинальний злам психології та якісні зміни. 5 питань перед матчем Словаччина — Україна

Кардинальний злам психології та якісні зміни. 5 питань перед матчем Словаччина — Україна

Збірна України проведе другий матч на чемпіонаті Європи з футболу. Суперником "синьо-жовтих" буде команда Словаччини. Від результату зусиль підопічних Сергія Реброва в цій грі залежить подальша доля та перспективи колективу у змаганні кращих збірних континенту. Розставляємо головні акценти перед матчем, якого чекає вся країна.

Найважливіший матч у кар'єрі: як його проведе Ребров?

Сергій Ребров досягав успіху практично в кожній команді, яку тренував. Кожен колектив, у якому працював ексфутболіст Динамо в якості тренера, врешті досягав відчутного прогресу під його керівництвом. Однак у ситуації, яка склалася перед матчем зі Словаччиною, він ще не опинявся.

Наставник має не просто змінити стан справ щодо малюнку гри колективу. Ребров також має відійти від власних "заготовок" перед стартом турніру, визнати свої помилки у підготовці команди. А головне — вибрати правильний план дій в умовах украй обмеженого періоду часу. Чи виявиться Сергій Станіславович готовим до такого виклику — дізнаємося зовсім скоро.

Які висновки з поразки від Румунії зробили українські футболісти?

Психологія — надважливий чинник у футболі. "Зарядженість" розуму на ті чи інші дії та поведінка конкретної людини на окремому відрізку часу є тими умовами, від яких напряму залежить результат зусиль. У випадку України кожен з перелічених факторів у першій грі на Євро-2024 зіграв проти "синьо-жовтих".

Зіркова хвороба, труднощі становлення, переоцінка власних можливостей. Як це не назви, гравці головної команди України мають переглянути спосіб досягнення цілей, і взагалі подивитися на себе по-іншому. В іншому випадку цифри на табло по закінченні 90 хвилин протистояння у кращу сторону відрізнятися аж ніяк не будуть.

Скільки змін у складі зробить тренерський штаб?

З Румунією Україна зіграла погано. Погано зіграв і ледь не кожен футболіст у складі "синьо-жовтих". Дозволити собі подібне в грі зі Словаччиною навіть на умовну половину такого сценарію команда не може. Але з яким підбором виконавців Ребров збирається штурмувати нову висоту?

Напередодні головний тренер дав зрозуміти, що закидів щодо помилковості вибору складу на гру з Румунією не сприймає. Такі слова Реброва вписуються й у наші підсумки по закінченні програного поєдинку першого туру. Тож вірогідність мінімальної ротації значно вища, ніж відчутні перестановки.

Як довго буде запрягати Україна?

Не рахуючи контрольного поєдинку з Молдовою перед стартом Євро-2024, у 13 матчах за Реброва найшвидший гол "синьо-жовтим" дався на 18-й хвилині — ще в першій грі за нинішнього наставника, із Німеччиною. У більшості ж своїй Україна розкачувалася аж надто довго, а поки "включалася" й шукала необхідний підходящий ритм, суперники нерідко ключі до воріт "синьо-жовтих" уже знаходили.

Фото: УАФ

Фото: УАФ

Здатність показати змістовний і, що важливо — ефективний футбол, з перших хвилин — одне з головних завдань України в матчі зі словаками. За іншого розвитку подій команда знову ризикує потрапити в цейтнот і відчути на собі весь тягар необхідності перебудовуватися.

Якою буде роль Ярмоленка?

Півзахисник київського Динамо Андрій Ярмоленка матч проти Румунії почав на лаві запасних. Проте саме з його появою на полі команда нехай дещицю, та в активності й агресії додала, і неохоче, але зуби показувати стала. Про значення Ярмоленка усередині колективу напередодні сказав і Руслан Малиновський.

Враховуючи надзвичайну важливість матчу та необхідність залучення лідерів у командний механізм, неважко передбачити, що Андрій ігрові хвилини отримає. Вірогідно — точно не в меншій кількості, ніж у першому турі. Памятаючи ж про украй пасивні дії Михайла Мудрика та Віктора Циганкова, ризикнемо передбачити, що цього разу Ярмоленка побачимо з перших хвилин.

Збірна України з футболу Сергій Ребров Андрій Ярмоленко Євро-2024 Євро-2024 з футболу Збірна Словаччини з футболу збірна Румунії з футболу