Українська правда

Перші медалі. Підсумки виступу українських спортсменів 29 серпня на Паралімпіаді-2024

Станіслав Лисак — 30 серпня, 03:07
Перші медалі. Підсумки виступу українських спортсменів 29 серпня на Паралімпіаді-2024
Антон Коль
Getty Images

29 серпня, у перший змагальний день Паралімпійських ігор-2024, які відбуваються в Парижі, українські спортсмени розпочали свій шлях на головному турнірі 4-річчя, а також завоювали перші нагороди.

Чотири з восьми спортсменів, що пробилися до фіналів змагань з плавання здобули медалі. Перше срібло для України приніс Антон Коль. 34-річний уродженець Кам'янського став другим у чоловічому запливі на 100 метрів на спині серед представників класу S1.

Для Коля це п'ята в кар'єрі нагорода Паралімпійських ігор. У Токіо-2020 він також став срібним призером у цій дисципліні та бронзовим на 50-метрівці, а в Ріо-2016 здобув дві бронзи — на дистанціях 50 та 100 метрів на спині. У класі S1 виступають спортсмени з найскладнішими фізичними порушеннями опорно-рухового апарату.

Антон Коль

Антон Коль

Getty Images

Пізніше другу медаль для України принесла Ганна Гонтар, яка стала бронзовою призеркою у жіночому плаванні на 50 метрів вільним стилем серед представників класу S6., подолавши дистанцію за 33,01 секунди.

Для Гонтар це друга в кар'єрі нагорода Паралімпійських ігор. У Токіо-2020 українка в 17 років також здобула бронзу у цій дисципліні. Зазначимо, що Ганні належить світовий рекорд на 50 метрів вільним стилем — 32,55.

Ганна Гонтар

Ганна Гонтар

Getty Images

Третю нагороду до скарбнички нашої збірної додав Олександр Комаров, який став бронзовим призером у чоловічому плаванні на 200 метрів вільним стилем серед представників класу S5.

Для Комарова це третя медаль Паралімпіад після особистої бронзи та командного золота в Ріо-2016 на дистанціях 100 метрів вільним стилем.

Олександр Комаров

Олександр Комаров

Getty Images

У жіночому плаванні на 200 метрів вільним стилем медаль здобула 26-річна Ірина Пойда серед представників класу S5.

Представниця Херсона всю дистанцію лідирувала, однак на останніх 50 метрах поступилась британці й здобула срібну нагороду, яка для неї стала дебютною на Паралімпіадах.

Також українські паралімпійці змагалися у настільному тенісі. Єдину перемогу здобули Віктор Дідух та Ірина Шинкарьова у змішаному розряді XD17 (сума класів не може перевищувати 17 балів). Вони переграли французьку пару та вийшли до 1/4 фіналу, де зустрінуться з бразильцями Пауло Салміном та Бруною Александре.

Інші наші дуети в чоловічому парному розряді та міксті завершили змагання. Олександр Єзик та Василь Петрунів програли в класі MD4, Віктор Дідух/Максим Ніколенко та Лев Кац/Іван Май у класі MD 18, а Іван Май з Мариною Литовченко в класі XD 17.

У командних змаганнях Україну представляла збірна з голболу. Українці здолали Єгипет у першому турі та проведуть наступний поєдинок проти Японії 30 серпня, о 18:30 за київським часом.

На жаль, в одиночному розряді класу SL3 в бадмінтоні українець Олександр Чирков у трьох сетах поступився японцеві Фуджіхарі Дайсуке. Зустріч завершилася з рахунком 19:21, 21:16, 21:17.

У боччі серед чоловіків у класі BC4 Артем Колінко переміг канадця Луліана Кіобану з рахунком 6:1. Серед жінок (клас ВС4) українка Наталія Коненко програла Хані Ельфар із Єгипту з рахунком 1:8.

Боча — це різновид спорту для атлетів із руховими порушеннями. У боча можна грати індивідуально, у парах або в командах із трьох осіб. Мета гри — набрати більше очок, ніж опонент, за короткий проміжок часу. Як і в петанку, гравці мають закинути свої м’ячі якомога ближче до контрольної кулі.
Артем Колінко

Артем Колінко

Жовтоводська міська рада

Окрім того, завершилися кваліфікація для українських лучників. За підсумком відбіркового етапу визначилися суперники наших спортсменів: у класі ST Сергій Атаманенко набрав 678 очок й посів 25 місце. В 1/16 фіналу суперником українця буде бельгієць Пйотр ван Монтагу. Поєдинок відбудеться 30 серпня.

Анна-Вікторія Шевченко (клас W2) показала 19-й результат, набравши 514 очок. В 1/8 фіналу суперницею 23-річної українки буде колумбійка Марія-Моніка Даза Гузман. Поєдинок відбудеться 3 вересня.

У класах W2/ST українці Руслан Цимбалюк та Василь Наумчук дізналися суперників в 1/16 фіналу. Цимбалюк змагатиметься з Ханреучаєю Нетсірі з Таїланду, а Наумчуку протистоятиме індонезієць Холідін. Матчі відбудуться 4 вересня.

Зазначимо, що спортсмени, які посіли у кваліфікації 1 та 2 місце, пробилися до 1/8 фіналу напряму. Наумчук у кваліфікації показав найгірший результат — 473 очки та 30 місце, через що отримав складного суперника на старті турнірного шляху. Руслан Цимбалюк набрав у кваліфікації 604 бали, поціливши при цьому 11 разів у десятку. Однак, попри це, показав у кваліфікації лише 20-й результат.

Отже, за підсумком першого змагального дня Україна завоювала чотири медалі та розташувалася на 17 місці медального заліку.

Збірна паралімпійців України Паралімпіада-2024 Паралімпійські ігри-2024 Україна на Паралімпіаді-2024