Українська правда

Від кумира мільйонів до вигнанця: як Тимощук проміняв батьківщину на "болота"

УАФ
Від кумира мільйонів до вигнанця: як Тимощук проміняв батьківщину на болота

Колишній гравець збірної України з футболу Анатолій Тимощук вирішив допомагати людям. Проблема в тому, що мова йде за росіян.

Футболіст, який зараз працює в структурі Зеніта, виставив на аукціон свою футболку з автографом, яку згодом викупили за 700 тисяч людей. Ці гроші, начебто, мають піти на Курську область.

Зазначимо, що Тимощук народився у місті Луцьк. Його кар'єра почалася в юнацькій команді Волині, де він швидко проявив себе як талановитий півзахисник. Вже в 1998 році Тимощук перейшов до Шахтаря, де провів дев'ять успішних сезонів і став капітаном команди.

У складі Шахтаря він виграв кілька чемпіонатів України, Кубків і Суперкубків. Його лідерські якості та невпинна робота на полі зробили його центральною фігурою не лише в клубі, але й в національній збірній України.

УАФ

У 2007 році Тимощук перейшов до російського Зеніту, де завоював Кубок УЄФА та Суперкубок УЄФА. Згодом, у 2009 році, він перейшов до Баварії, де виграв кілька національних і міжнародних трофеїв, включаючи Лігу чемпіонів УЄФА у 2013 році. Після цього статус легенди українського футболу був йому гарантований.

ТСН

Упродовж своєї футбольної кар'єри Тимощук неодноразово висловлювався з повагою про Україну. Він завжди підкреслював своє українське походження та гордився тим, що представляє країну на міжнародній арені. Його успіхи в європейському футболі були приводом для гордості українських уболівальників.

Колишній капітан збірної України викликав серйозне обурення в українському суспільстві після початку російської агресії у 2014 році. Він залишився працювати у російському футбольному клубі Зеніт із Санкт-Петербурга, незважаючи на анексію Криму та війну на Донбасі.

Getty Images

На фоні цього Тимощук також дав доволі цікаве інтервʼю, в якому заявив, що пишається своїм українським громадянством та не збирається брати російський паспорт.

"Я не бачу ніяких проблем свого життя у Санкт-Петербурзі, мене там люблять, мене там поважають... Що стосується мови, то українська для мене рідна мова, я спілкуюся нею у сімʼї, з батьками, з дітьми, з дружиною я розмовляю суто українською мовою. Тому я пишаюсь тим, що я українець і я роблю свою справу на футбольному полі... Чутки та пропозиції щодо російського паспорту в мене були після першого разу у Санкт-Петербурзі. Зараз всі знають моє відношення, і що я себе рахую українцем і я не збираюсь міняти свій паспорт", – сказав Тимощук.

Після цього Анатолій не висловлювався публічно на підтримку України чи проти дій Росії. У 2022 році, після повномасштабного вторгнення, його рішення продовжувати працювати у російському футболі ще більше загострило критику на його адресу.

Колишній герой нашої збірної встиг поспілкуватися із нинішнім капітаном команди Андрієм Ярмоленком. Футболіст Динамо хотів дізнатися, чи спиться вночі його кумиру, на що після короткої розмови був відправлений на три літери.

Символічно, що батько Анатолія записався до територіальної оборони Щонайменше, такими були новини та чутки. Це мало б якось зачепити колишню легенду футболу, проте, як згодом з'ясувалося, новини про батька були більше вигадкою, ніж правдою. Така версія в ексдружини Тимощука-старшого.

На цьому ганьба для ексзірки українського футболу не завершилася. Надія Навроцька, колишня Анатолія, вірить в те, що йому хтось добряче промив мізки, через що він почав вірити у "неонацстів" та те, що саме він є "правильним" патріотом.

"Йому хтось вбивав це впродовж нашого шлюбу, коли його заграбастали туди. На мою думку, вони збирали оцих наших спікерів. Дивіться, для чого збирали? Скажуть: ось Тимощук, він правильний українець, він любить Україну. А оті - це все нацисти, давайте всіх їх нах*р знищимо. Розумієте? Його протиставлять всім іншим українцям. З нього роблять українця в Росії для своєї публіки і навіть для світової. А далі що відбувається? Потім вони все одно будуть намагатися влазити в Україну. Наступним поколінням з цим жити. Завдання зробити так, щоб вони не могли вже влазити сюди", сказала Навроцька.

Не слід забувати і про шокуючу деталь від колишньго прессекретаря Тимощука. На початку повномасштабної війни Віталій Юрченко у себе в соцмережах опублікував документи про те, що Анатолій ще з 2012-го року завербований ФСБ. Це багато що може пояснювати.

Facebook

Завершуючи цю історію, додамо, що згодом УАФ позбавила колишньго капітана збірної України всіх титулів та нагород, а також виключила з офіційної історії нашого футболу.

Анатолій Тимощук