Українська правда

Федорчук: розкидатися такими гравцями, як Ярмоленко, не можна, він для України – як Модрич для Хорватії

Максим Салівон — 11 жовтня, 17:00
Федорчук: розкидатися такими гравцями, як Ярмоленко, не можна, він для України – як Модрич для Хорватії
Таврія

Збірна України проведе третій матч у розіграші Ліги націй-2024/25. Суперником команди Сергія Реброва буде колектив Грузії на чолі з Гіоргі Мамардашвілі та Хвічею Кварацхелією. Гра відбудеться 11 жовтня, початок зустрічі о 21:45.

Перед надважливими для збірної України матчами з Грузією та Чехією Чемпіон поспілкувався з колишнім тренером сімферопольської Таврії та багатьох інших українських клубів Олегом Федорчуком. Фахівець розповів про своє бачення теми специфіки складу національної збірної в умовах кадрового цейтноту.

– Олеже Вікторовичу, не секрет, що склад збірної України точно зазнає суттєвих змін, якою б не була стартова 11-ка. Наскільки нинішній підбір футболістів вплине на перспективи головної команди країни в матчах із Грузією та Чехією?

– Вважаю, що структура гри не зміниться, тому що, я не знаю, як Ви, але я не бачу сталої гри, сталої тактики. Пройшов Євро, потім були інші два офіційних матчі, і всі вони у виконанні збірної були різними. Тому сказати, що щось поміняється – я так не стверджував.

Проте в нас достатньо кваліфікованих футболістів, які можуть дати результат. І та панічна аура, яка зараз панує в пресі… За великим рахунком, відсутність тільки 2-3 футболістів якось позначиться на стартовому складі. Перш за все, це відсутність Бражка, хоча й це не критично, адже він втратив ті кондиції, які мав ще 2-3 місяці тому, він і в Динамо просідає, його міняють… Також втрата Миколенка, і втрата Циганкова. Але всі ці перелічені футболісти мали проблеми й раніше. Тому, мені здається, нічого не повинно вплинути на малюнок гри й на тактику.

– Чи розділяєте Ви думку тих експертів, які підтримують відсутність Андрія Ярмоленка в основному списку як необхідність омолодження команди?

– Це думка запізніла. Повинна бути логіка у прийнятті рішень. Якщо гравця беруть на Євро… Ми не так часто граємо у фінальних стадіях першостей континенту! Його беруть, він виходить у основному складі, а через 3 місяці ми говоримо, що цей хлопець нам узагалі не потрібен, то де логіка? Я читав цих експертів. Вони знані фахівці, чемпіони… Але вони до цього 2 тижні тому говорили, що треба в грі з чехами випускати Ярмоленка й Степаненка, бо це ж досвідчені футболісти. А менше ніж за місяць вони вже говорять – правильно, що не взяли!

Ярмоленко – дуже знакова фігура. Він такий, як Тоні Адамс для Англії. Він такий, як.. хай вибачать мене патріоти… як Тимощук, якого возили на всі змагання… Як Тотті в Італії, як Модрич для Хорватіїї… І я б не сказав, що він там якось допоміг хорватам на Євро. І ніхто там з експертів не говорив — нашо ви його берете! І він же в Реалі не грає!.. Тому вболівальни повинні бачити логіку розвитку команди. От, наприклад, візьмемо Динамо. Там зараз є логіка прийняття рішень. І вболівальники не хвилюються… А результат може бути різним. Це гра. Вона – непередбачувана.

– Перейдемо до конкретних позицій. Кого Ви бачите у центрі захисту збірної, зважаючи на можливе використання Миколи Матвієнка на лівому фланзі?

– Я думаю все ж Матвієнко й Забарний будуть грати, а ліворуч когось іншого… Того ж Михайліченка. Тому що, по-перше, нам потрібна перемога, а грузинів задовольнить і нічия. Ми будемо грати першим номером, і нам потрібно, щоб ми більше атакували.

Матвієнко з Забарним у центрі грали більш-менш надійно. Я б не сказав, що вони провалювали матчі… Експериментувати в центрі захисту точно не потрібно. Ми повинні пам'ятати, що в грузинів атака дуже кваліфікована, і вони це вже продемонстрували.

– Найбільш проблемною зоною виглядає позиція опорного півзахисника. Чи згодні Ви з такою думкою, і хто має закривати важливий плацдарм за відсутності Володимира Бражка й Тараса Степаненка?

– Згоден. Опорна зона дуже важлива, якщо ти граєш проти суперника, який володіє ініціативою й переважає тебе у майстерності. І тоді треба, щоб гравець, який закриває цю зону, мав дуже високу кваліфікацію. Щоб і відбирав, і починав атаки… А скоріш за все, на 90%, ми будемо володіти м'ячем, і функції такого гравця дещо змінюються в бік атаки. Тому Шапаренко, Криськів чи Судаков – варіант із цими трьома центральними півзахисниками може бути задіяний. До речі, Шахтар Криськіва як опорного вже використовував.

– У центрі півзахисту поза грою і Олександр Зінченко, і Руслан Малиновський, і Олександр Піхальонок. Тоді як гра Георгія Судакова та Миколи Шапаренка у вересневих матчах викликала чимало нарікань. Хто отримає довіру Реброва у цій зоні?

– Згоден повністю. Але вибір звужується! Буяльський у стартовому складі? Це може бути, але радше на другий тайм. Він більше низький форвард, ніж центральний хавбек.

В нього специфічна роль на полі. Він непомітний на полі, але завершення робить дуже непогано. В нього є відчуття голу. Він майстер працювати у штрафному майданчику. Тому мені його поява не виглядає логічною.

– Не менш інтригуючим є питання флангів атаки. Не побачимо ні Віктора Циганкова, ні згаданого Ярмоленка. З трьох гравців, місце яких у збірній раніше не викликало сумнівів, цього разу Реброву доступний лише Михайло Мудрик. Та чи заслуговує футболіст Челсі на місце в стартовому складі? І кого Ви бачите на обох флангах півзахисту "синьо-жовтих"?

– Те, що я бачу останній місяць, а завжди треба брати останні 4 матчі, то непогано виглядає Кабаєв, справа непогано грає Зубков, тому їх поява читається… Скажу більше, мені не сподобалося, як Мудрик грав на Євро, і в останніх іграх за збірну. В нього є проблеми в клубі, і він переносить ці проблеми на збірну.

Зважаючи на те, що гра з Грузією дуже важлива, Реброву не варто експериментувати. Гуцуляк та Назаренко? Одного з них випустити можна. І саме зі старту. Бо в тяжкі моменти потім дуже складно входити в гру. Краще випустити, й замінити. Тому хтось з новачків може й вийти. Та й з тим же Довбиком вони мають гарне взаєморозуміння. На атаку в Реброва варіанти точно є.

– Роман Яремчук не грає в Олімпіакосі, а у Владислава Ваната явно збився приціл в Динамо. Чи є безальтернативним на вістрі Артем Довбик, та чи не бачите Ви альтернативні прізвища, які могли б посилити позицію центрфорварда, але виклику не дочекалися?

– Ні, це максимум, що ми маємо наразі. Той же Сікан травмувався... В тих клубах, які переслідують Динамо, таких гравців нема… В Русі тому ж такого центрфорварда стабільного нема…

Краснопір? Він поступається тому ж Ванату в швидкості, він старанний, але.. Таке раннє запрошення в збірну може вплинути на його свідомість. Він мені дуже подобається. Скажу, що це Довбик, але через два роки.

– Чи ризикнете спрогнозувати рахунок матчу з Грузією?

– На мою думку, Україна переможе 2:1.

Збірна України з футболу Олег Федорчук