Українська правда

Матвій Бідний: Знайомий і зараз їздить в Криму з українським прапором

Матвій Бідний
Матвій Бідний: Знайомий і зараз  їздить в Криму з українським прапором

Одним із найбільш зацікавлених глядачів під час виступу Олександра Усика в Українському домі Volia Space у Парижі був Матвій Бідний, з яким ми поспілкувалися після завершення заходу. У відвертій розмові т.в.о. міністра молоді та спорту України поділився своїм баченням того, як нам відбудовувати стосунки з українцями, які зараз знаходяться на тимчасово окупованих територіях, розповів про безпрецедентні заходи безпеки на Олімпіаді від французької жандармерії, а також окреслив головну ідею створення в Парижі українського простору Volia Space.

На церемонії відкриття українців зустрічали як героїв

— Пане Матвію, нещодавно ми робили текст про українських прапороносців на попередніх Олімпіадах. Деякі з них повністю дискредитували себе під час повномасштабної війни. Наприклад, Віктор Петренко 8 липня 2022 року виступив на льодовому шоу в Сочі. А за лічені дні до цього, 22 червня 2022 року йому призначили державну стипендію. Як таке могло статися?

— Це було ще до того, як я прийшов у міністерство, тож не в курсі питання. Зазвичай на державні стипендії подають заздалегідь, можливо, у цьому справа (8 серпня 2022 року президент України позбавив Петренка державної стипендіїприм. М. Р.).

— Чотириразова олімпійська чемпіонка Яна Клочкова вирішила жити в тимчасово окупованому Криму, де свого часу народилася. Як з такими, як вона, Україні вести подальшу комунікацію?

— Дуже правильно на своєму нещодавньому виступі у нас говорила Джамала. Вона теж з окупованого Криму. Джамала зазначила, що нам потрібно працювати з людьми, які залишилися на окупованих територіях. Це теж наші люди, нам треба їх зберегти.

Не знаючи деталей, не готовий засуджувати такі переїзди. Можливо, для цього були підстави. У мене є знайомий, він поїхав до півострова, бо батько хворий, не може сам себе обслуговувати. Він у Криму зараз, їздить з українським прапором на українських номерах. Має багато проблем там через це. Я погоджуюся з думкою Джамали та Усика, що з цими людьми нам теж треба працювати. Щоб вони, перебуваючи там, все одно лишалися українцями, зберігали свою ідентичність, культуру і чекали на звільнення окупованих територій.

Матвій Бідний та Джамала

Матвій Бідний та Джамала

— Тобто герой України Клочкова нехай поки лишається героєм — попри те, що слова підтримки за час повномасштабної війни від неї ніхто не почув? Можливо, їй варто призначити ще одну державну стипендію?

— Я не думаю, що їй варто призначати додаткову стипендію. Але, погодьтеся, є дуже багато героїв України, від яких ми також нічого не почули. Хоча вони не перебувають на окупованих територіях. Я думаю, потрібно системно підходити до цього. Якщо є порушення закону, тоді позбавляти звань.

— В понеділок Харлан завоювала бронзову медаль — першу для нашої збірної. Ви розчаровані таким стартом чи думаєте, що ми ще наздоженемо своє?

— Я не розчарований. Захоплююся нашими спортсменами, які в таких умовах змогли вибороти стільки ліцензій. Спілкувався з багатьма вашими колегами, закордонними журналістами. Вони дивуються, як наші олімпійці змогли в таких умовах підготуватися до змагань. Кожен із них є об’єктом уваги для західних ЗМІ та колег-спортсменів. Вони поширюють наші наративи. Розповідають, що сьогодні відбувається з Україною. Нас зустрічали на церемонії відкриття Олімпіади як героїв. Увага всього світу прикута до України. Бо ми є тут, на Олімпіаді, під нашим власним прапором. Звісно, хотілося б побільше медалей. Ми дуже вболіваємо за наших олімпійців, але це сьогодні не найголовніше. Найголовнішу місію ми виконали вже. Та продовжуємо виконувати. Зокрема, у нашому домі Volia Space, як ви можете побачити, тут теж велика кількість тих, хто транслюватиме правду про Україну. Що її треба підтримувати сьогодні, або ж завтра доведеться піти воювати та вмирати за свої цінності й незалежність.

Рудименти радянських часів

— У нас вийшов текст про олімпійські призові від держав у світі. Україна входить у топ-10 за цим показником, значно випереджаючи, наприклад, США та Німеччину. Як ви вважаєте, це нормально? Бо ми трохи схожі на тоталітарні країни, які за рахунок спорту намагаються підняти авторитет у світі й за це сплачують олімпійцям рекордні призові.

— Я вважаю, що не можна підходити однобоко до цього питання. Звісно, наша спортивна традиція все ще сповнена рудиментами, які ми успадкували з радянських часів. Ви згадуєте інші розвинені країни. Але в них зовсім інші умови задля того, щоб ці спортсмени могли у повсякденних умовах тренуватися. У них є можливість укладати вигідні контракти. Є ринок послуг, на якому вони можуть знайти себе та прогодувати. Зокрема, відбити ті витрати та податки, які вони здійснюють під час підготовки до змагань та участі в них. Тому, я погоджуюся з тим, що нам потрібно докорінно змінити систему, про що говорив Олександр Усик. Після Олімпійських ігор ми плануємо представити план реформ. Навіть комплекс. Звісно, ми будемо змінювати цю систему. Ті ж контракти з силовими структурами — вони також є в нашому спорті. Про це варто задуматися. Потрібен комплексний підхід, потрібно це змінити.

— Збірні України та Ізраілю в Парижі охороняють більш прискіпливо, ніж інші команди?

— Ми бачимо безпрецедентні заходи безпеки від французької поліції. Олімпійське селище дуже щільно охороняється. Вони одразу, як то кажуть, дують на холодне. Навіть, якщо зараз обійти наш Volia Space, можна побачити, скільки тут охорони. Щиро кажучи, особисто я почуваюся тут у безпеці.

— Що ще планується цікавого провести у Volia Space на цьому та наступному тижнях?

— Завтра (розмова відбулася ввечері 29 липня - прим. М.Р.) я буду виступати. Говоритиму здебільшого про реформу спорту, бачення нашої команди. Також приїде мер Парижа Анн Ідальго, яка поділиться своїм баченням. У нас кожного дня цікава та дуже насичена програма. Нещодавно подивився звіт, у нас охоплення по відкриттю Volia Space склало 6,9 мільйонів контактів. Було 160 виходів в міжнародних ЗМІ. Коли ми планували цей простір, вирішили зосередиться на медіасередовищі. Зробили інформпривід для міжнародних ЗМІ, щоб наші інфлюєнсери, діячі культури й мистецтва, а також, звісно, зірки спорту мали змогу донести правду про Україну. Про реальну ситуацію, в якій ми зараз перебуваємо. День фіналізується блоком з нашими олімпійцями. Зараз у нас є можливість дотягнуться до тієї аудиторії, яка не цікавиться політикою. І ми повинні цим максимально скористатися.

Максим Розенко з Парижа, Соломія Романчук, Денис Шаховець, Чемпіон

Париж-2024 Олімпійські ігри-2024 Олімпіада-2024 Матвій Бідний Україна на Олімпіаді-2024