Українська правда

Ель Класіко: історія великого протистояння Реала та Барселони

Twitter
Ель Класіко: історія великого протистояння Реала та Барселони

Вже цієї суботи відбудеться головний матч Іспанії, в якому мадридський Реал зустрінеться із каталонською Барселоною в межах 11-го туру Ла Ліги. У народі прийнято називати матч цих двох грандів Ель Класіко, проте мало хто знає, звідки пішла ця назва та як зародилося легендарне дербі.

Редакція сайту Чемпіон вирішила на честь офіційної 258 гри між "вершковими" та "синьо-гранатовими" пригадати історію цього неймовірного протистояння.

Протистояння між мадридським Реалом і Барселоною є одним із найвідоміших футбольних поєдинків у світі. Але це не просто спортивна зустріч між двома сильними командами. Ель Класіко втілює в собі багатовікову історію, політичні конфлікти, культурні протиріччя та боротьбу за домінування в іспанському футболі.

Перше офіційне Ель Класіко відбулося 13 травня 1902 року. Цей матч був частиною Кубка Короля, організованого на честь коронації короля Альфонсо XIII. У цій першій зустрічі Барселона перемогла Реал із рахунком 3:1. Незважаючи на те, що тоді не було такого масштабу суперництва, яке ми бачимо зараз, це поклало початок великої футбольної історії, що триває й нині.

Twitter

На початку XX століття це було просто спортивне суперництво, але вже в 1930-х роках, під час диктатури Франсіско Франко, матчі між Реалом та Барселоною набули політичного підґрунтя. "Синьо-гранатові" були символом каталонського спротиву центральній владі, в той час як мадридці вважалися фаворитами режиму. Цей політичний підтекст загострював протистояння, і з кожним матчем ставав все більш важливим.

Саме на основі цієї боротьби двох різних світів у народі і закріпилася назва Ель Класіко. Це протистояння принципових суперників із кожним разом виходило на новий рівень. Наприклад, 15 лютого 1959 року матч між Реалом та Барселоною став першим в Іспанії, який транслювали на місцевому телебаченні. Ті фанати, які не змогли придбати квитків, були змушені терміново бігти у магазин за телевізором, щоб бодай якось подивитися гру. Медіахайп навколо цих команд зростав у геометричній прогресії!

Протягом 20-го століття матчі між Реалом і Барселоною перетворилися на легендарні зустрічі, які залучали увагу не тільки футбольних фанатів, а й політиків, митців та журналістів.

У 1950-1970-ті роки з’явилося справжнє суперництво, бо тепер у гру вступила політика. Одним із найбільш спірних моментів в історії Ель Класіко став перехід Альфредо Ді Стефано, легендарного аргентинського гравця. Спочатку він мав приєднатися до Барселони, але після втручання іспанської влади він перейшов до Реала, що стало точкою нового етапу протистояння. До слова, у ті роки "вершкові" домінували у європейському футболі, а клуб здобув 5 Кубків європейських чемпіонів поспіль.

Twitter

Далі вже почався період зростання спортивного суперництва та розвиток обох клубів як домінуючих сил у Ла Лізі. Протистояння між такими гравцями, як Хуаніто (Реал) і Дієго Марадона (Барселона), не тільки перетворило матчі в символи напруги між клубами, але й підвищило інтерес до матчів.

Особливо важливим був перехід Луїша Фігу з Барселони до Реала в 2000 році. Цей трансфер шокував футбольний світ, викликав бурхливі емоції у фанатів, особливо каталонців, які вважали це зрадою. Під час одного з матчів на "Камп Ноу" фанати Барселони навіть кинули на поле свинячу голову, протестуючи проти Фігу.

Twitter

З приходом таких зірок, як Ліонель Мессі та Кріштіану Роналду, Ель Класіко перетворилося на глобальну подію, яку дивляться мільйони вболівальників по всьому світу. Протистояння між Мессі та Роналду уособлювало нову еру змагань, а кожен матч між цими гравцями ставав битвою двох найкращих футболістів світу.

Ель Класіко стало не просто змаганням на полі, а й платформою для рекламних кампаній, великих телевізійних та комерційних угод. Матчі транслюються на кілька десятків країн, а події навколо них відображають світову спортивну культуру.

Після епохи Мессі та Роналду інтенсивність Ель Класіко залишається незмінною. Навіть без цих зірок, які домінували багато років, матчі між Реалом і Барселоною продовжують бути захопливими та непередбачуваними. Вплив цього протистояння виходить за межі футболу: матчі викликають великий суспільний інтерес, стають об’єктом політичних дебатів і культурних проявів.

Сьогодні Ель Класіко це більше ніж футбол. Це символ боротьби, гордості, пристрасті та непохитної волі. Матч Реала та Барселони є синонімом найвищого рівня футбольної гри, а також символом багатовікового протистояння між двома найбільшими клубами Іспанії.

Барселона Ель класіко історія Реал Мадрид