Українська правда

Шанси України вийти в плей-оф: який результат потрібен

Шанси України вийти в плей-оф: який результат потрібен

Вже сьогодні, 26 червня збірна України зіграє в проти Бельгії в останньому третьому турі групового етапу Євро-2024 з футболу. Для пересічного глядача наша група стала однією з найцікавіших, адже кожна команда може посісти будь-яке місце.

Публікація від 23 червня.

Яка наразі ситуація в групі Е

Турнірна таблиця групи Е на Євро-2024

Турнірна таблиця групи Е на Євро-2024

На жаль, наразі саме Україна посідає останню сходинку через гіршу різницю забитих і пропущених м'ячів. Проте в нашій групі існує 9 варіантів розвитку подій, 6 з яких потенційно виводять збірну України у плей-оф. Давайте розглянемо всі.

Перемога України

Перемога Словаччини

Що ж, вітаємо Україну з першим місцем у групі. Словаки матимуть рівну кількість очок з українцями, проте Україна буде вище через перемогу в очній зустрічі. Тож підопічні Сергія Реброва зіграють зі Словенією, Нідерландами або Угорщиною. А вилітатиме збірна Румунії.

Нічия між Словаччиною та Румунією

Знову перше місце у групі. Другу сходинку посядуть румуни, а третіми будуть словаки. В такій ситуації вилітатиме збірна Бельгії, набравши найменше очок з усіх.

Перемога Румунії

Шкода, але ми посядемо другу сходинку та зіграємо із Францією. Першою буде саме Румунія, оскільки вона здолала нас в очній зустрічі, а останні знову бельгійці.

Нічия між Україною та Бельгією

Перемога Словаччини

Україна посяде третю сходинку і пройде в наступний етап. Словаки ж опиняться на першому місці, другою буде Бельгія, а вилітатиме Румунія. Наші потенційні суперники — Англія або Іспанія.

Нічия між Словаччиною та Румунією

Жахливий розклад, коли в усіх у групі буде 4 бали, проте вилетить саме Україна через найгіршу різницю м'ячів. Перше місце в Румунії, далі — Бельгія, Словаччина третя. Проблема в тому, що такий варіант найбільш очікуваний. І схожа ситуація вже була 30 років тому, але на чемпіонаті світу. До речі, теж в групі Е.

Перемога Румунії

Розклад той самий, що й у разі перемоги Словаччини, треба лише змінити збірні місцями. Перша — Румунія, вилітає Словаччина, а ми — треті.

Поразка України

Перемога Словаччини

Ще один дивний фінал, коли перше місце посідають словаки, другими будуть бельгійці, а вилітає Україна через програну очну зустріч з Румунією.

Нічия між Словаччиною та Румунією

В України буде найменше очок в групі, тому теж виліт. Бельгія посяде першу сходинку, Румунія — другу, а Словаччина — третю.

Перемога Румунії

Єдиний варіант, коли Україна не вилетить, програвши Бельгії. Річ у тім, що Словаччина поступилась українцям, тому буде нижче нас за рівної кількості балів. Першими будуть бельгійці. Скоріш за все ми пройдемо далі з 3 балами та жахливою різницею голів, але зараз дізнаємося, за яких умов.

Якщо програвати Бельгії, то лише так

Варіант 1: З огляду на те, яка фінальна турнірна таблиця у групах А, В, С та D, стає зрозуміло, що нам може вистачити і 3 балів для виходу в плей-оф. Наразі це можливо, якщо ми програємо 0:1 і не отримаємо 7+ жовтих карток.

Варіант 2: Ми поступаємося мінімально, проте забиваємо щонайменше один м'яч. Тоді ми випередимо Угорщину в таблиці 3 місць та пройдемо далі.

Варіант 3: Якщо не вийде поступитися мінімально, то всі надії будуть на групу F. Сподіваємося, що Грузія та Чехія не переможуть Португалію та Туреччину відповідно.

Якщо Чехія таки переможе Туреччину, але грузини не виграють в португальців, тоді нам потрібно, щоб ця перемога була щонайменше у 2 м'ячі (але ми маємо забивати на гол більше, ніж Туреччина, та програвати мінімально).

Висновки

Підсумовуючи, у збірної України існує 3 розклади, за яких вона вилетить з чемпіонату Європи. Це найбільша кількість у групі. Проте у кожної іншої збірної в нашій групі по два таких варіанти. Тому хоч ми і головний претендент на виліт, але кожен має високий шанс посісти останнє місце.

Збірна України з футболу збірна Бельгії з футболу Євро-2024 з футболу Збірна Словаччини з футболу збірна Румунії з футболу