Українська правда

Як електрик Сергійко тренував Кличка

Як електрик Сергійко тренував Кличка

Яскрава історія від першого тренера мера Києва

На початку своєї спортивної кар’єри Віталій Кличко поєднував зайняття боксом та кікбоксингом.

Перші успіхи прийшли в кікбоксингу — у грудні 1991 року українець став чемпіоном світу. Тренував Віталія Володимир Золотарьов, який розповів Чемпіону яскраву історію про свого підопічного.

"Під час тренувань з кікбоксингу ми з Віталіком відпрацьовували удари ногами, – пригадує Золотарьов. – Я з маківарою (тренажер на відпрацювання ударів) нерідко відлітав до іншого кута рингу – така божевільна була сила ударів у 20-річного Кличка.


Я спеціально набрав ваги – щоб мене не хитало з боку в бік при відпрацюванні таких ударів. Але все одно зайняття нагадували мені День космонавтики. Причому відчувати себе космонавтом було боляче і не дуже приємно.

І тут я помітив, що електрик Сергій, який працював у будівлі нашої зали, постійно приходить подивитися на тренування. Уважно стежить за кожним ударом Віталія. Вибравши момент, підійшов до нього і запитав, чи не хоче він на наступному занятті потримати лапи.
Сергійко спалахнув "Невже можна?!". Я його психологічно підтримав: "Звичайно, будеш другим тренером".


На наступне тренування Сергій прилетів, як на крилах. Вручив йому маківару, Віталій почав бити. Дивлюся, після перших ударів електрик почав відскакувати на кілька метрів і помітно хмурніти. Буквально за півтори хвилини довелося його замінив – бачив, що він уже тримався з останніх сил. А після закінчення заняття сказав йому: "Ось і перше тренування, Сергійко, пройшло. Завтра продовжимо".


Після цього Сергій наче випарувався. Не бачив його, напевно, близько місяця. Нарешті ідентифікував вдалині його силует, підійшов до нього і з напускною строгістю почав вичитувати. Мовляв, як так можна, тренер повинен щодня на тренуваннях працювати. Сергій у відповідь тільки втомлено махнув рукою. Сказав, що вже на своєму першому занятті отримав травму – у нього тріщина в ребрі, тож із тренерською кар'єрою він закінчує та збирається зосередитися на своїй основній роботі електрика".

Нагадаємо, Віталій Кличко починав кар'єру в кікбоксингу, де досяг титулу чемпіона світу (двічі — серед аматорів, чотири рази — серед профі).

Зазначимо, що в рейтингу 33 найкращих спортсменів в історії України Віталій Кличко увійшов до першої п'ятірки.

Бокс Віталій Кличко кікбоксинг Володимир Кличко