Українська правда

Історична перемога футболістів: як минув перший день Олімпійських ігор-2024 для українських спортсменів

Історична перемога футболістів: як минув перший день Олімпійських ігор-2024 для українських спортсменів

У перший день Олімпійських ігор-2024 було розіграно 14 комплектів медалей у 8 видах спорту. Українці змагалися в 4 медальних дисциплінах, однак наблизитись до подіуму не змогли.

  • Першим з українців у боротьбу вступив дзюдоїст Дільшот Халматов, який виступає у ваговій категорії до 60 кг. 26-річний киянин виграв першу сутичку в овертаймі у титулованого узбека Достома Рузієва, однак вже у наступному раунді мінімально поступився дворазовому олімпійському призеру, казаху Єлдосу Смєтову та завершив виступи.
Дзюдоїст Дільшот Халматов, Олімпійські ігри-2024

Дільшот Халматов

НОК України
  • Стрибунки у воду Вікторія Кесарь і Ганна Письменська посіли сьоме місце у фіналі зі синхронних стрибків з 3-метрового трампліна. Результат українок — 251,37 бала. Чемпіонками стали китаянки Чен та Чанг (337, 68).
  • Майстриня велошосе Юлія Бірюкова показала 27-й час в індивідуальній гонці з роздільного старту. Кращі секунди 26-річній велосипедистці завадило падіння.
  • Найближче до медалей підібралися шпажистки Влада Харькова та Олена Кривицька, яка виграли перші дві сутички, однак синхронно програли чвертьфінальні поєдинки. Харькова поступилася француженці Ауреан Малло-Бретон з рахунком 10:15, а Кривицька програла Вівіан Конг із Гонконгу (7:15).
Українська шпажистка Влада Харькова у поєдинку проти японки Йошимурі в 1/8 фіналу Олімпійських ігор-2024

Влада Харькова — праворуч

НОК України

Крім медальних видів, українці змагалися в попередніх і кваліфікаційних раундах.

  • Жіноча четвірка парна у складі Євгенії Довгодько, Катерини Дудченко, Дарини Верхогляд та Анастасії Коженкової фінішували другими в першому кваліфікаційному заїзді та пробилися до фіналу А, який заплановано на 31 липня.
Українські веслувальниці Євгенія Довгодько, Катерина Дудченко, Дарина Верхогляд та Анастасія Коженкова у півфіналі Олімпійських ігор-2024

Євгенія Довгодько, Катерина Дудченко, Дарина Верхогляд та Анастасії Коженкова

Getty Images
  • Змогли кваліфікуватися у фінал українські гімнасти в командному багатоборстві. Радомир Стельмах, Олег Верняєв, Назар Чепурний, Ілля Ковтун, Ігор Радівілов посіли 4 місце у своєму субдивізіоні. Фінал відбудеться 29 липня.
Олег Верняєв виконує вправи на паралельних брусах

Олег Верняєв

НОК України
  • Не змогли пробитися до фіналу українські майстри кульової стрільби. Легендарна Олена Костевич, для якої це 6! Олімпійські ігри посіла лише 19 місце у кваліфікації у стрільбі з пневматичного пістолета з 10 м. Саме в цьому виді Костевич — олімпійська чемпіонка 2004 року. Віктор Банькін і Павло Коростильов посіли 11 і 12 місця відповідно у кваліфікації стрільби з пневматичного пістолета (10 м) та завершили змагання.
Олена Костевич під час кваліфікації у стрільбі з пневматичного пістолета на Олімпійських іграх-2024

Олена Костевич

Getty Images
  • Вікторія Ус пробилася у півфінал змагань у веслувальному слаломі на каное-одиночці. 31-річна учасниця третьої Олімпіади показала у кваліфікації 18-й результат.
  • Родзинкою змагального дня для України стала історична перемога футбольної збірної. Підопічні Руслана Ротаня вирвали перемогу на 8-й доданій хвилині. Причому "синьо-жовті" грали в меншості з 63-ї хвилини. Переможний гол на рахунку Ігоря Краснопіра.
Олімпійські ігри-2024. Україна - Марокко 2:1
Переможний гол
Getty Images
  • Не змогла подолати бар'єр першого кола (1/32) в особистій першості з настільного тенісу Соломія Братейко, яка у запеклій боротьбі поступилася румунці Елізабеті Самарі.
  • Через примхи дощовитої погоди не змогли зіграти матчі 1/32 фіналу українські тенісистки. Матчі Марти Костюк, Ангеліни Калініної, Даяни Ястремської — в одиночному розряді, сестер Кіченок — у парному — перенесені на 28 липня.

28 липня в Парижі буде розіграно 13 комплектів нагород.