Українська правда

Гутцайт привітав усіх українських медалістів, окрім Беленюка

Ігор Чернявський — 9 серпня, 15:20
Гутцайт привітав усіх українських медалістів, окрім Беленюка

Голова Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт проігнорував бронзу Жана Беленюка на Олімпійських іграх-2024 у Парижі.

Вчора, 8 серпня, медалі здобули і Беленюк, і Парвіз Насібов, який поступився у фіналі вагової категорії до 67 кілограмів, але привітання на сторінці очільника НОК у Facebook удостоївся лише Парвіз. Гутцайт вітає всіх українських спортсменів, які здобули медалі на Іграх, і тільки Жан залишився поза його увагою.

До цього президент НОК присвячував у соцмережах окремий пост медалістам, щиро вітаючи зі здобутками.

Конфлікт між Беленюком і Гутцайтом має тривалу історію. Зокрема, Беленюк, який є також депутатом та членом комітету Ради з питань молоді та спорту, ще на минулих Олімпійських іграх критикував на той момент міністра спорту Гутцайта за роздуту делегацію чиновників на Іграх.

Потім Беленюк разом з колегою по парламенту та ексспортсменкою Ольгою Саладухою критикували за відсутність чіткої позиції щодо дій Росії колишнього очільника НОК Сергія Бубку, за якого заступався Гутцайт. Піком протистояння Беленюка та Гутцайта стали вибори нового президента НОК, в яких обоє балотувались.

Жан навіть викликав Гутцайта на дебати, але вони так і не відбулись. Ті вибори Гутцайт виграв та став новим очільником НОК України, замінивши на цій посаді того ж таки Сергія Бубку.

Також зазначимо, що для Беленюка бронзова сутичка в Парижі-2024 стала лебединою піснею в кар’єрі борця. Після перемоги над поляком Аркадіушом Кулиничем Жан станцював гопак, прийняв прощальний кидок від тренера та залишив взуття в центрі килиму.

Втім, Жан ще сподівається повернутися на Олімпійські ігри в якості спортсмена. Чемпіон Токіо-2021 вже навіть обрав собі новий вид спорту, в якому буде виступати.

Жан Беленюк Вадим Гутцайт Олімпійські ігри-2024 Україна на Олімпіаді-2024