Українська правда

Ворскла — Шахтар: анонс і прогноз фіналу Кубку України

ФК Шахтар
Ворскла — Шахтар: анонс і прогноз фіналу Кубку України

Полтавська Ворскла зіграє з донецьким Шахтарем зіграє у фіналі Кубку України. Матч відбудеться на стадіоні "Авангард" у Рівному. Початок — 15 травня, о 19:00.

Ворскла

Полтавський клуб підходить до матчу в поганій формі. І це стосовно команди, яка не знає смаку перемог протягом уже 6 матчів, а останні 5 зустрічей програла — вельми м'яке формулювання. Примітно, що в 4 з 5 програних "зелено-білими" матчів команда Сергія Долганського поступалася мінімально.

В останній грі Ворскла програла Минаю 2:3, хоча по ходу зустрічі перемагала суперника 2:0. В Українській Прем'єр-лізі (УПЛ) полтавці посідають 11 сходинку.

Шахтар

До фінішу сезону донецький колектив підійшов із показниками, які можна назвати чи не ідеальними. Команда Марино Пушича має у своєму активі серію перемог із 14 матчів. Шахтар не промахується з моменту поразки від французького Марселя в матчі-відповіді плей-офф Ліги Європи.

У 28 турі УПЛ Шахтар переграв київське Динамо (1:0). "Гірники" утримують 1 сходинку в лізі, і лідерство до закінчення сезону вже не віддадуть.

Турнірна сітка

На шляху до фіналу Ворскла здолала опір харківського Металіста 1925 (3:0), київської Оболоні (3:0) і житомирського Полісся (1:0). У всіх випадках полтавський клуб грав на виїзді.

Шахтар був сильнішим за рівненський Верес (3:0), сумську Вікторію (3:0) та одеський Чорноморець (4:1). У двох перших випадках донецький клуб грав у гостях, а "моряків" переграв на номінально домашній арені.

Зазначимо, що у двох особистих зустрічах у рамках УПЛ перемоги в цьому сезоні святкував Шахтар (2:1, 1:0).

Історія зустрічей

У чемпіонатах України та розіграшах Кубка країни клуби зустрічалися 66 разів. Неважко помітити майже тотальне домінування Шахтаря. В активі Ворскли лише 7 перемог, 12 ігор завершилися внічию, решту матчів — а це 47 зустрічей, виграв Шахтар.

У рамках Кубка шляхи команд перетиналися 9 разів. Ворскла перемогли двічі, Шахтар відповів 5 вікторіями, ще в 2 матчах за підсумками 90 хвилин переможця виявити не вдалося.

Пряма мова

Самбу Сіссоко (півзахисник Ворскли): "Шанси є. Усе вирішиться в одній грі. Тут може статися все, що завгодно, це не чемпіонат, де може бути запас очок. Ворскла дуже мотивована на фінальний матч Кубка України."

Маріно Пушич (наставник Шахтаря): "Для нас багато значить цей вихід у фінал Кубка України. Це шанс виграти трофей. З ким зіграти у фіналі, для мене значення не має. Ми раді, що вийшли у фінал, а зараз переключаємося на УПЛ. Було б здорово виграти Кубок, з нетерпінням чекаю фіналу."

Орієнтовні склади

Ворскла: Ісенко — Крупський, Павлюк, Пердута, Бацула — Сіссоко, Скляр — Кане, Глущенко, Мякушко — Степанюк;

Шахтар: Ризник — Конопля, Матвієнко, Бондар, Азаров — Степаненко — Зубков, Марлон, Судаков, Кевін — Сікан

Цифри та факти

  • Обслуговувати фінал буде суддя Віталій Романов. Асистентами арбітра з Дніпра в полі будуть Семен Шлончак (Черкаси) та Володимир Висоцький (Запоріжжя). Четвертий арбітр — Марина Стрілецька (Суми). Суддею VAR буде Олексій Деревинський із Хмельницького, асистент — Руслан Єрмоленко (Чернігів). Зазначимо, що Деревинський працював суддею в полі на матчі 28-го туру УПЛ Шахтар — Динамо, за підсумками якого "гірники" достроково виграли чемпіонат України сезону-2023/24;
  • Фінал у Рівному буде ювілейним, 30-м в історії турніру, але це місто і стадіон "Авангард" приймають матч такого рівня вперше. Рівне стане дев'ятим містом-господарем фіналу. Раніше вирішальний матч змагання приймали Київ, Харків, Дніпро, Суми, Полтава, Львів, Запоріжжя та Тернопіль;
  • Команди з Полтави та Донецька вже зустрічалися у фіналі другого за престижністю національного турніру. Це сталося в сезоні-2008/09, і тоді "зелено-білі" під керівництвом Миколи Павлова здобули сенсаційну перемогу над "гірниками" у Дніпропетровську, а єдиний м'яч у зустрічі забив Василь Сачко;
  • У разі перемоги над Ворсклою Шахтар випередить київське Динамо за кількістю перемог у фіналі змагання, і стане рекордсменом за кількістю завойованих Кубків України — наразі в "біло-синіх" і "помаранчево-чорних" по 13 трофеїв. Також у турнірі перемагали одеський Чорноморець (двічі), сімферопольська Таврія та Ворскла;
  • Основний воротар Шахтаря Дмитро Різник є вихованцем "Ворскли" і захищав кольори першої команди полтавського клубу впродовж 4 років — з 2019 по 2023 рік, коли перейшов до "гірників" (неофіційно — за 3 мільйони євро).

    Де дивитися

    Дивитися матч онлайн в Україні можна на ICTV2.

    Коментувати матч будуть Деніс Босянок та Роман Бебех.

    Прогноз букмекерів

    Перемога Ворскли - 9,20;

    Нічия - 5,20;

    Перемога Шахтаря - 1,42.

    Прогноз Чемпіона

    Перемога "Шахтаря" - 2:0.

Шахтар Ворскла Полтава Маріно Пушич Сергій Долганський Кубок України з футболу