Українська правда

Шахтар в очному протистоянні з Динамо здобуває 15-те чемпіонство

— 11 травня, 19:56
Шахтар в очному протистоянні з Динамо здобуває 15-те чемпіонство

Донецький Шахтар переміг київське Динамо у 28 турі Української Прем’єр-ліги (УПЛ) та вдруге поспіль, за два тури до кінця сезону, завоював чемпіонство, яке стало 15-м в історії клубу.

Гра завершилася з рахунком 1:0.

Перший тайм пройшов із мінімальною перевагою Шахтаря. Та до втілення ігрових ідей Маріно Пушича на табло "помаранчево-чорні" відбили кілька небезпечних атак суперника, й здійснили не один небезпечний випад власноруч.

На 15-й хвилині Владислав Кабаєв здійснив класне зміщення з лівого флангу ближче до центру, яке завершив небезпечним ударом майже з лінії штрафного майданчика в дальній кут воріт Дмитра Різника. Голкіпер "гірників" пережив неприємні миттєвості, проте без наслідків для Шахтаря.

Наступний момент, який сколихнув футбольну громадськість, стався за участі Георгія Судакова. Хавбек номінальних господарів увірвався до штрафного майданчика Динамо, але був зупинений Денисом Поповим. На думку судді Олексія Деревінського, в епізоді не було не тільки підстав для призначення пенальті, а й реальна причина для попередження Судакову — за симуляцію.

Втім, Георгію вдалося досягти бажаного вже незабаром. Удар "гірника" зльоту в сторону площини воріт Георгія Бущана Костянтин Вівчаренко заблокував — не без допомоги руки. За допомогою VAR арбітр прийняв рішення призначити пенальті. Судаков із "точки" шансів Бущану не залишив — 1:0.

В складі Динамо виділявся Микола Шапаренко. Прямий конкурент Судакова за місце в стартовому складі національної збірної ледь не в буквальному сенсі встигав усюди. Проте до ударів у його виконанні не доходило.

На другу 45-хвилинку Олександр Шовковський випустив Андрія Ярмоленка. Втім, не тільки кардинальної, а й навіть мінімальної зміни малюнку гри на користь Динамо не сталося.

Шахтар грав по рахунку, а киянам давалися хіба що поодинокі моменти. На 62 хвилині Денис Попов пробивав після подачі з кутового. Різник врятував.

На 76-й здалеку пробивав Володимир Бражко — вище. Ще один напівмомент біля воріт Шахтаря стався на 82 хвилині. І знову після удару Попова, і знову після подачі з кутового. Проте до реальної небезпеки знову було далеко.

Натомість Шахтар ще й міг остаточно закривати гру, але вибачив суперника біля його воріт за лічені хвилини до фінального свистка.

Чемпіонат України з футболу — УПЛ
28 тур, 11 травня

Шахтар — Динамо 1:0 (1:0)

Гол: 1:0 - 33 Судаков (пен.)

Шахтар: Різник, Азаров (Ракицький 72), Матвієнко, Бондар, Конопля, Бондаренко (Степаненко 61), Кевін, Судаков (Марлон Гомес 85), Криськів, Зубков (Егіналду 85), Сікан (Траоре 61).

Головний тренер — Маріно Пушич.

Динамо: Бущан, Вівчаренко (Дубінчак 87), Дячук, Попов, Тимчик, Шапаренко, Бражко, Кабаєв (Пономаренко 87), Буяльський, Волошин (Ярмоленко, 46), Ванат.

Головний тренер — Олександр Шовковський.

Попередження: Судаков 27, Матвієнко 42, Конопля 90+4 — Ванат 70, Ярмоленко 87, Шапаренко 90+3.

Вилучення: Егіналду 90+4.

Цікава тенденція цього сезону: команди стають чемпіонами у матчах з принциповими суперниками. Інтер у грі з Міланом, Селтік — з Рейнджерс, а Шахтар — з Динамо.

Кияни залишаються рекордсменами за кількістю перемог у чемпіонаті України — 16. У "гірників" — на одну менше.

Нагадаємо, в інших матчах ігрового дня УПЛ Минай в неймовірному поєдинку вирвав перемогу над Ворсклою, а Оболонь та Рух розписали безгольову нічию.

Динамо Київ Чемпіонат України, УПЛ Шахтар Георгій Судаков