Головне

Він був українцем: Помер батько легендарного хокеїста Грецкі

Світла пам'ять
05.03.2021 14:14 4658 4
Він був українцем: Помер батько легендарного хокеїста Грецкі

Джерело - unian.ua.

На 83-му році життя помер Волтер Грецкі - батько одного з найкращих хокеїстів в історії Вейна Грецкі.

Про це розповів сам хокеїст.

"Для мене, моєї сестри і трьох братів батько завжди був капітаном нашої команди. Він керував нашою сім'єю, захищав її і був нашим лідером завжди і в усьому.  Він зіграв головну роль в тому, що я полюбив хокей. Він надихав мене на те, щоб стати найкращим. Не тільки в хокеї, але і в житті. Він був справжнім Номером один і найбільш гордим канадцем, з тих кого ми знали.

Ми любимо тебе, тато", - написав Грецкі.

В останні роки Грецкі-старший боровся з хворобою Паркінсона, яка була діагностована у нього у 2012 році, а також іншими проблемами зі здоров'ям.

Актуально: Вейну Грецкі - 60. Легенда хокею з українським корінням

Волтер Грецкі був громадянином Канади з українським корінням. Його батьки є вихідцями з України. Так, на початку 20 століття дід Вейна Грецкі Терентій Грецький іммігрував до Канади з Берестейщини, яка на той момент була територією України (зараз - Білорусь). У Канаді він одружився з уродженкою Тернопільської області (на той момент була частиною Польщі) Марією Годенецькою. У родині спілкувалися українською мовою. Вейн Грецкі сам розповідав, що в дитинстві розмовляв з бабусею українською.

Відомо, що Волтер Грецкі кілька років тому переніс інсульт, після чого забув англійську мову і розмовляв тільки українською.

"Батько потім два роки згадував англійську", - згадував Вейн.

Коментарі ()