Українська правда

В 11-те вам кажуть – Світоліна у першому колі не програє!

В 11-те вам кажуть – Світоліна у першому колі не програє!

Український слід: підсумки першого кола — три найскладніші перемоги, дві відмови та дебют.

У понеділок, пізно ввечері 27 травня, Юлія Стародубцева закрила українську програму першого раунду, поступившись іспанці з Молдови Крістіні Букше – 4:6, 1:6. Нагадаємо, що Юлія виграла кваліфікацію та дебютувала на РГ, ставши 24-ю українкою, яка зіграла в основній сітці Парижа. Втім, турнір їй точно йде в залік: друга основа Шолома з трьох кваліфікаційних стартів — розгін відмінний і тепер чекаємо на дебют Стародубцевої на Вімблдоні.

Справжня драма розгорнулася у матчі за участю Ангелини Калініної. Її поразка Камілі Осоріо забудеться напевно нескоро. Вигравши перший сет (6:3), у другому Ангеліна подавала на матч при рахунку 6:5, 40:0. Не реалізувавши три (!) матчболи, втратила гейм, а на тай-брейку, повівши 2:0, поступилася у сімох розіграшах поспіль... Результат третього сета в такій моральній м'ясорубці завершився очікувано — за рахунку 1:4 Ангеліна викинула білий прапор, знявшись з матчу через травму.

Не дограла свій матч і найдосвідченіший боєць Леся Цуренко. За рахунку 5:6 їй довелося відмовитись від боротьби через травму. І, що прикро подвійно, у поєдинку зі своїм "клієнтом" — Донною Векич, яку вона незмінно перемагала в останніх чотирьох очних зустрічах.

Так чи інакше, але Цуренко записала в актив 43-ю(!) основу Великого шолома, що є українським орієнтиром у жіночому розряді. Найближчим переслідувачем за цим показником є Еліна Світоліна (40).

ТОП-УКРАЇНЦІ ЗА УЧАСТЮ В ОСНОВІ НА GRAND SLAM:

1. Леся Цуренко /43

2. Еліна Світоліна /40

3. Катерина Бондаренко /39

4. Сергій Стаховський /37

5. Андрій Медведєв /34

6. Олександр Долгополов /30

7. Олена Бондаренко /26

8. Катерина Байндль /23

9. Тетяна Перебийніс /19

10. Ілля Марченко /18

Юлія Вакуленко /18

Наталія Медведєва /18

Від гіркуватості переходимо до солодкого.

Складну перемогу на характері (відразу скажемо, всі три наші стартові перемоги — дуже складні та у трьох сетах) відзначила Даяна Ястремська, вибивши Айлу Томлянович (3:6, 6:3, 6:3). Як ми зазначали у прев'ю, вона могла стати і стала прем'єрною на РГ для одеситки. Таким чином, вона стала 16-ю українкою, яка здобула щонайменше одну перемогу на ґрунтовому мейджорі. Далі по дистанції одна з трьох китайських Ваней – Яфань. На тінь третьої ракетки світу Коко Гауфф, що насувається, поки звертати уваги не станемо, оскільки в жіночому тенісі: окремий матч — окрема історія. Особливо з урахуванням злив, які звично накрили Париж.

Навряд чи помилимося, якщо скажемо, що саме дощ став одним із головних чинників перемоги Марти Костюк. Вона була явним фаворитом проти кваліфаєра Лаури Пігоссі, проте в третьому сеті рахунок на табло показував сумні українському вболівальнику цифри – 7:5, 6:7 (4:7), 0:4, після чого у гру вступила небесна канцелярія. Пауза в такий момент підвернулася до речі, й повернула Костюк психологічну рівновагу — чотири переможні гейми поспіль та прохід у друге коло!

Топ-5 українок за кількістю перемог в "основі" RG

1. Еліна Світоліна /27 (+1)

2. Леся Цуренко /10

3. Катерина Бондаренко /5

4-5. Юлія Вакуленко /4

4-5. Марта Костюк /4

Далі на Марту чекає умовна кривдниця Цуренко — Донна Векич. Здається, емоційне піднесення після вольової перемоги і взагалі першої перемоги в Парижі за останні три роки зіграє свою позитивну роль у другому колі.

І на завершення головна смакота — чергова порція розчулення від Еліни Світоліної. Вона здобула вольову перемогу над екс-примою світового рейтингу Кароліною Плішковою (3:6, 6:4, 6:2), змусивши оновити кілька "вічних" національних рекордів, автором яких Еліна є вже давно.

Загинаємо пальці разом:

  • Світоліна стартувала на РГ у рекордний для представників України раз – 11-й. У Лесі Цуренко, Сергія Стаховського та Андрія Медведєва — по 10 заходів, в Катерини Бондаренко — 9.
  • Про 40-й старт в основі мейджорів ми вже згадували. Додамо лише, що Еліна вийшла вчора на чисте друге місце за цим показником, обігнавши Катерину Бондаренко (39). Плюс знаходиться на відстані витягнутої руки від рекордсмена країни Лесі Цуренко (43).
  • Стартова вікторія на РГ-2024 (і це ще не вечір!) дозволила Світоліній оновити власний рекорд з перемог на мейджорах, яких тепер 90(!). Плюс в активі є прохід "на іксі" (технічна перемога), яка не йде в залік переможних матчів за версією ITF та WTA, але зазначається у провідних тенісних статистиків.
  • До слова, той "технар" отримано якраз на "РГ", тому 27 чистих перемог і одна технічна поразка дозволяють стати співавтором ще одного, здавалося б, бетонного рекорду Андрія Медведєва. Фіналіст РГ-1999 здобув у Парижі ті ж 28 перемог!
  • І паризький аперитив – Світоліна ніколи не програє у першому колі РГ. 11 матчів — 11 перемог!

Ігор ГРАЧОВ, для Чемпіона з Парижа

Roland Garros Еліна Світоліна Леся Цуренко Даяна Ястремська Юлія Стародубцева