Українська правда

Два золота на двох Паралімпіадах у 20 років — титулований і перспективний Михайло Сербін

Getty Images
Два золота на двох Паралімпіадах у 20 років — титулований і перспективний Михайло Сербін

У четвертий день Паралімпіади-2024 відбулося вісім фінальних запливів у плаванні, в одному з яких Михайло Сербін завоював золото та оновив власний світовий рекорд. Український параплавець виграв у запливі на дистанції 100 метрів на спині в класі S11 (незрячі спортсмени), у фіналі він проплив із часом 1:05.84 хвилини, оновивши світовий рекорд на 0,17 секунди.

Тріумф на водних доріжках Парижа

Цей заплив став тріумфом не для одного українського спортсмена. Також у фіналі запливу на дистанції 100 метрів на спині в класі S11 брав участь Данило Чуфаров, який завершив дистанцію з третім результатом і завоював бронзову медаль. Ця нагорода стала п'ятою в кар'єрі Данила. Він уже має у своєму активі два срібла та три бронзові медалі Паралімпіад.

Загалом же українські плавці на доріжках Парижа-2024 уже вибороли 23 нагороди, з яких 3 золоті, 7 срібних та 13 бронзових. Це майже дві третини від загальної кількості завойованих медалей українцями в усіх видах спорту — 35. І серед цих спортсменів є унікальні особистості. Про одну з таких — у нашому матеріалі.

Перша Паралімпіада в 17 років

Свою кар'єру на головних змаганнях — Паралімпіаді, вихованець харківської школи плавання розпочав, коли йому було лише повних 17 років, у Токіо-2020. Але Сербін аж ніяк не був боязким новачком. Уже на тих Іграх він завоював своє перше золото і звання чемпіона Паралімпійських ігор. При цьому, на той момент він уже був медалістом чемпіонатів Європи. На ЧЄ-2018 Михайло завоював два срібла, а через три роки, на турнірі 2021 року, який пройшов перед самим початком Паралімпіади, завоював три золота, срібло і три бронзи.

Михайло Сербін

Михайло Сербін

Getty Images

Минуло три роки, і за цей олімпійський цикл, скорочений через пандемію коронавірусу з чотирьох до трьох років, Сербін поповнив особисту колекцію титулом чемпіона світу, який завоював двічі, і, загалом, значною колекцією нагород світових першостей. За цей час пройшли чемпіонати світу-2022 (Мадейра, Португалія) і 2023 (Манчестер, Велика Британія). І на обох цих змаганнях він завоював золото на своїй коронній дистанції — 100-метрівці на спині. Також він виборов на ЧС-2022 срібло на 200-метровій дистанції комплексним плаванням, на 400-метрівці вільним стилем, і бронзу на 100-метрівці вільним стилем. А на турнірі в Манчестері, рік потому, дві бронзи — на 100-метрівці вільним стилем і 200-метрівці комплексом.

Утвердився в еліті й оновив рекорд

Таким чином, до Парижа-2024 Сербін приїхав уже в ролі найдосвідченішого і найтитулованішого спортсмена, за плечима якого не один старт із розряду найбільших світових турнірів. Тим часом наразі українському плавцю всього 20 років, 21 йому виповниться тільки 5 жовтня. І свій день народження він зустрічатиме вже як 2-разовий чемпіон Паралімпіади.

На своїй "коронці" — 100-метровій дистанції на спині, Сербін не тільки фінішував першим, а й, як ми вже зазначили, оновив власний же світовий рекорд. При цьому, після фінішу плавець зазначив, що йому "було неважко".

"Перші 50 м були легкими, бо вийшов зі старту і мав силу свого руху, з якою відштовхнувся від бортика, "пролетів" басейн. На останні 50 м зрозумів, що проплисти дистанцію буде неважко. Не знав до останнього, яким я буду, і коли вийшов із басейну, мені вже сказали, що я перший і встановив новий світовий рекорд", — сказав Сербін.

Перші кроки та любов до довгих запливів

Михайло почав плавати в сім років — не пізно, і не рано, стандартний вік для дитини, яка в майбутньому може підкорити світові та олімпійські вершини. І дуже скоро стало зрозуміло, що, якщо докласти зусиль, можна домогтися більш вражаючих результатів. А тренер розвинув дитячі успіхи Сербіна до другого дорослого розряду. Але... Потім з'ясувалося, що треба повністю переробляти техніку спортсмена. Незрячі плавці використовують таперовку, коли тренер за кілька метрів до бортика б'ють по воді вудкою зі спеціальною насадкою: це сигнал, що час розвертатися.

Парадокс плавця Сербіна полягає в тому, що він більше любить плавати у воді на довгі відстані. А в басейні спеціалізується на короткій 100-метровій дистанції.

"Можу проплисти три кілометри і відчути, що розім'явся", — зазначає Михайло.

Зазвичай у нього по п'ять тренувань на тиждень, а в період зборів і підготовки до великих стартів — два тренування на день. Плюс робота в залі, тренажери. Юний спортсмен має підтримувати форму.

Михайло Сербін

Михайло Сербін

Getty Images

На дотик визначає марку і модель телефону, слухає аудіокниги

Поза межами басейну Сербін живе звичайним життям молодої людини з відповідними захопленнями. Попри те, що він не бачить. Наприклад, Михайло легко може, взявши в руки телефон, визначити його марку і модель. Для цього достатньо "просто" провести по ньому пальцями. Він знається на технологіях і ґаджетах, перепрошиває друзям смартфони, а заразом оптимізує програми, щоб можна було читати книжки, і не розлучається з кишеньковим комп'ютером, який важить лише 500 г. Навіть не варто говорити, що він упевнено користується особистими ґаджетами, месенджерами, які налаштовані в особистому телефоні, іграми.

При цьому, у Михайла є і звичайні життєві проблеми. Свою першу медаль він завоював ще коли був школярем, у 17 років. І далеко не всі знайшли в собі сили привітати чемпіона.

"Викладачі та друзі привітали з перемогою, — каже Міша. — Однокласники — ні. Я звик, але трохи смішно".

Свого часу Сербін закінчив музичну школу, досі співає і пише пісні. Якийсь час він намагався поєднувати музичну та спортивну кар'єри, але вчасно зрозумів, що часу не вистачить на все.

"Я міг би виступати коміком із багатьма історіями з життя, міг би бути філософом. Але обрав плавання, бо відчував єднання з водою", — напівжартома каже Михайло.

...Сербіну лише 20. А значить — попереду ще не одна, і не дві Паралімпіади.

Напередодні Чемпіон розповідав історію унікальної Оксани Бурковської, яка в уже солідному, за мірками спорту, 27-річному віці, тільки дебютувала на Паралімпіаді-2008 у Пекіні, а через 16 років, у Парижі-2024, завоювала свою п'яту золоту медаль на п'ятих у кар'єрі Іграх поспіль.

І якщо в Бурковської вузька спеціалізація — стрибки в довжину, то в Сербіна — плавання, де можна "підтягнути" результати одразу в кількох дисциплінах. І вже на наступній Паралімпіаді-2028 у Лос-Анджелесі розраховувати на більшу кількість золотих медалей. А на наступних Іграх...

Збірна паралімпійців України Плавання Світовий рекорд Сербін Паралімпіада-2024 Паралімпійські ігри-2024