Українська правда

Вражаюча Колумбія, яка не вміє програвати: як призабутий Хамес запалює на рівні Пеле

Фото з соцмереж
Вражаюча Колумбія, яка не вміє програвати: як призабутий Хамес запалює на рівні Пеле

Копа Америка для переважної кількості європейських поціновувачів футболу залишається в тіні Євро, а коли турніри ще й проходять паралельно — і поготів. Але це змагання має ще більшу історію і дарує не менше драми. А простіший формат без можливості виходу команди з групи з третього місця навіює певну ностальгію.

Копу вдруге приймають США, вперше в історії на турнірі приймає участь Канада, себто цей розіграш можна розглядати як певну підготовку до Чемпіонату світу-2026, котрий відбудеться у трьох країнах зони КОНКАКАФ (третя — Мексика). Та найбільш зачаровуюча команда турніру — цілком південноамериканська збірна Колумбії.

Чемпіон стежить за перипетіями головного регіонального турніру для американських збірних, а Гліб Скрипченко розповідає про збірну-сенсацію.

Фото з соцмереж

Фото з соцмереж

У ніч із середи на четвер "триколірні" вперше з 2001-го року вийшли до фіналу великого турніру. 23 роки тому у вирішальному матчі домашньої Копи їм вдалося обіграти з рахунком 1:0 Мексику — вирішальний м’яч забив тоді ще не легенда Інтера Іван Кордоба. Так Колумбія здобула єдиний трофей в історії, бо далі були три півфінали та чвертьфінал бразильського Мундіалю, але завжди чогось не вистачало.

На цьогорічному розіграші команда Нестора Лоренсо обіграла 2:1 Парагвай, 3:0 Коста-Рику, зіграла 1:1 із Бразилією та вийшла з групи з першого місця. У раунді плейоф "кавові" не помітили Панаму з Едуардо Герреро (5:0) та, власне, мінімально переграла Уругвай у поєдинку з вилученням Муньйоса та післяматчевою бійкою, яка породила нові меми з Дарвіном Нуньєсом.

Та цікавіше інше. Востаннє колумбійці програвали в ніч із 1-го на 2-ге лютого 2022-го року! Ну, так за нашим часом, за місцевим — 1-го лютого. Майже 2 з половиною роки ця збірна не знає гіркоти поразок! 28 матчів — 22 перемоги та 6 нічиїх. Це щось неймовірне та потустороннє. І якраз у півфінальному поєдинку з Уругваєм команда встановила рекордну для себе серію без поразок. В неї входять і матчі відбору на чемпіонати світу (вже два різних), і товарняки, і сама Копа. Серед інших колумбійці перегравали німців, бразильців та іспанців, а США виносили з рахунком 5:0. Хоча, на жаль, через попередні невдачі на чемпіонаті світу колумбійці не зіграли.

Фото з соцмереж

Фото з соцмереж

До речі, потенційний програш Аргентині у фіналі в ніч із 14-го на 15-те липня матиме символічне значення, бо на початку 2022-го Колумбія поступилася саме "альбіселесте" у матчі кваліфікації на катарський мундіаль. Ото й був останній програш станом на сьогодні. Коло може замкнутися.

Головний тренер

На цьогорічній Копі всі групи виграли тренери аргентинці — Ліонель Скалоні зі збірною рідної країни, Фернандо Батіста з Венесуелою, Марсело Б’єлса з Уругваєм та Нестор Лоренсо з Колумбією. Власне, у фіналі Мессі та компанія гарантовано протистояли би тренеру-співвітчизнику, хто б там не переміг у другому півфінальному протистоянні Уругваю та Колумбії.

Також аргентинські спеціалісти привезли на турнір Коста-Рику (Густаво Альфаро), Парагвай (Даніель Гарнеро), і Чилі (Рікардо Гарека), але ті з групи не вийшли, хоча костариканці зуміли втримати нічию у матчі з бразильцями.

Нестору Лоренсо 58. Колумбійців він очолює з 9 липня 2022-го, себто безпрограшна серія почалася ще за керівництва Рейнальдо Руеди (2 матчі), який нині тренує Гондурас, а продовжилася з тренером команди U20 Ектором Карденасом у ролі виконуючого обов’язки (1 матч). А от подальші 25 ігор — вже заслуга Лоренсо.

Уродженець одного з передмість Буенос-Айроса провів 13 матчів за національну збірну Аргентини як гравець та відзначився одним м’ячем. З цікавого — зіграв у трьох із семи поєдинків "альбіселесте" на італійському ЧС-1990, в якому аргентинці дійшли до фіналу. Період гри за національну команду в нього чітко проходить по виступам у Європі — з 1988-го по 1990-й.

Фото з соцмереж

Фото з соцмереж

У Старому Світі Лоренсо грав три роки, захищав кольори скромних італійського Барі та англійського Свіндон Тауна, але здебільшого змінював клуби на Батьківщині — Аргентінос Хуніорс, Сан-Лоренсо, Банфілд, Феррокарріль Оесте, Бока Хуніорс та Кільмес.

Перші 19 років тренерської роботи Лоренсо провів у ролі асистента Хосе Нестора Пекермана, працюючи у збірній Аргентини U20 та національній команді країни, в мексиканських Толуці та Тігресі і, що важливо, збірній Колумбії. Чемпіонат світу-2014 року з незабутнім шедевром Хамеса у ворота Уругваю пройшов у тому числі за участі Лоренсо, вони з Пекерманом працювали на чолі "триколірних" з початку 2012-го до початку 2019-го року.

Цікавим є й досвід Лоренсо в іспанській Сегунді, де він асистував Карлосу Аймару (родинних зв’язків із Пабло не шукайте — їх нема) з літа 2003-го по січень 2004-го. Тоді все теж не обійшлося без Пекермана — він зайшов у клуб на посаду спортивного директора. Але аргентинська компанія попрацювала у передмісті Мадриду недовго і була звільнена. Леганес же у підсумку вилетів до третього за силою дивізіону Іспанії.

Перший досвід самостійної роботи Лоренсо прийшовся на перуанський Мельгар, який він очолив у 53 роки, на початку 2021-го року. До збірної Венесуели Пекерман пішов без багаторічного помічника, але на чолі "червоного вина" вже запалює інший аргентинський фахівець.

Оцінити роботу Нестора в Мельгарі важкувато, бо вона була обірвана запрошенням повернутися до Колумбії. Втім, команда виграла Апертуру-2022 — першу частину сезону в Перу. Також в її активі був вихід до 1/8 Копа Судамерикана – другого за престижністю клубного турніру Латинської Америки після Копа Лібертадорес. Тож в загальному – все ок. Інакше навряд у Колумбії Лоренсо запропонували б аж таку посаду.

Нестор ділить з іспанцем Феліксом Санчесом з Еквадору 7-ме та 8-ме місця в рейтингу найбільш оплачуваних тренерів Копа Америка, отримуючи на рік близько 2,4 мільйона доларів. Більше отримує і Дорівал Жуніор, чия Бразилія провалилася в хлам, і згадані вище співвітчизники Лоренсо — Гарека і Гарнеро. Батіста й Скалоні теж, але до їхньої роботи питань немає.

"Моя філософія полягає в тому, щоби поважати самобутність колумбійського футболу, хорошу гру та менталітет переможців. Це означає не почуватися найслабшим, означає виходити і перемагати. Будь-де. В мені живуть велика віра і велика надія", — сказав тренер на представленні влітку 2022-го. Що ж, такі банальні слова в цьому випадку дійсно були правдивими, як показали час і практика.

Що собою являє команда

Колумбія грає красиво й розкуто. Їй не дуже властивий прагматизм. За бажання і натягування за вуха можна навіть сказати, що саме "кавові" виконують на цій Копі роль бразильців. Коли в них іде — це насолода від футболу як для футболістів, так і для вболівальників, у тому числі нейтральних. А йде в них майже завжди. Навіть коли доводиться потерпіти, як-от у меншості цілий тайм з Уругваєм — моментів усе одно знаходиться сила-силенна.

Головною зіркою атаки "триколірних" все ще є… ні, не Радамель Фалькао, а Хамес Родрігес, якому 12 липня виповнилося 33 роки. Він належить до когорти футболістів, які так і не стали зірками клубного футболу, проте є абсолютними іконами для не найтоповіших збірних планети. Одразу згадуються Очоа, Шакірі, та й з натяжкою Ярмоленко, якщо ми беремо саме закордонний період кар’єри. Хоча, звісно, масштаб команд, у яких Родрігес пограв — вражає куди більше.

Фото з соцмереж

Фото з соцмереж

Коли Лоренсо очолив збірну – Хамес виступав у Катарі за Ер-Раян. Його кар’єра, здавалося, раненько йде до не дуже щасливого фіналу. Але тренер особисто приїхав до Катару, провів із Родрігесом бесіду і запевнив, що навколо нього будуватиметься гра національної команди.

Тоді ж Нестор і порадив Хамесу шукати клуб, скажімо так, іншого статусу. Тож у вересні 2022-го хавбек розірвав угоду з Ер-Раяном і підписав угоду з грецьким Олімпіакосом. Там пограв півроку і згодом перебрався до Сан-Паулу до чемпіонату Бразилії. Хамес — із тих, хто заради збірної готовий піти на поступки у фінансових апетитах щодо клубної кар’єри.

А ще Хамес Родрігес — перший латиноамериканський гравець після Пеле на чемпіонаті світу-1970, який зробив 6 результативних передач за турнір. Це рекорд для футболістів із цього регіону, і у фіналі Родрігес може його побити. Так, у Пеле 54 роки тому було 4 голи, у Хамеса зараз — 1, проте не варто забувати, що вони — гравці різних позицій.

До слова, про Бразилію. З чемпіонату цієї країни походять чимало гравців збірної Колумбії. На цьогорічній Копі це й Рішар Ріос із Палмейраса, і Джон Аріас із Флуміненсе, і Сантьяго Аріас (не брати) із Байї, і Рафаель Борре з Інтернасьйоналя. Перші двоє — беззаперечні гравці основи, другі — ротації.

Фото з соцмереж

Фото з соцмереж

Безсумнівно, в атаці мало що обходиться й без Луїса Діаса — представника найзірковішого з європейських клубів у збірній. В гравця Ліверпуля на цьому турнірі вже 2 голи, але що важливіше — купа загострень. І головне, що на кожному матчі за участі Луїса присутній його батько, котрий восени провів 13 днів у полоні в комуняцьких партизанів під назвою "Армія національного визволення".

Пан Луїс Мануель ще й творить на трибунах купу контенту, намагаючись після неймовірного жаху жити на повну. Мати гравця теж була в полоні, її вдалося звільнити майже одразу. Вона також підтримує сина з трибун. І на батьках Діаса постійно можна побачити акцент телекамер.

Дуже подобається людина, котра у фіналі не зіграє через червону в матчі з Уругваєм — Даніель Муньйос із Крістал Пелес. Попри позицію правого оборонця, на цьому турнірі він уже відзначився двічі. Непоступливий позаду проти будь-якого суперника (як же він зіграв проти Вінісіуса!), завжди активний в атаці, та ще й бувалий бійцюган. Ну, в принципі, за це й розраховується відсутністю у фіналі…

Коли команда пропускає за 5 матчів лише двічі — сказати хочеться про всю лінію захисту. Джон Лукумі з Болоньї вилетів через травму у грі першого туру з Парагваєм. Тоді по ходу першого тайму його замінив Єррі Міна з Болоньї, але надалі в парі з Девінсоном Санчесом із Галатасарая грає Карлос Куеста з Генка. Лукумі, до речі, вже повернувся — півфінал провів на лаві для запасних. А ліворуч у свою чергу стабільно грає Хоан Мохіка.

Вищезгаданий Ріос грає в центрі у парі з Джефферсоном Лермою — ще одним представником Крістал Пелес у команді Лоренсо. Ну й ще одним автором двох голів на турнірі.

Двічі відзначився й основний центрфорвард команди Джон Кордоба, але це тема неприємна, бо він грає у країні-терористі. Можемо лише пошкодувати, що відомий багатьом по Бундеслізі Рафаель Борре не проявив себе як слід у першому турі й "віддав" місце у старті конкуренту.

Фото з соцмереж

Фото з соцмереж

А загалом, з країни 404 тут і двоє гравців ротації: одноклубник Кордоби Карлос Кастано, і… екс-гравець львівських Карпат Хорхе Карраскаль. На жаль, після Рівер Плейта пішов він геть кепським шляхом. Та ще й перебрався до свого першого клубу з недокраїни всього за 6 днів до початку повномасштабного вторгнення, а коли воно сталося — почав нести маячню.

Нехай це буде дьогтем у бочці меду. Бо зараз скажемо про набагато приємніший момент. А поки резюмуємо, що Мессі та компанії у вирішальному матчі точно легко не буде, та й бути він має ну дуже цікавим. Як мінімум одна з команд-учасниць матчу от прям узагалі не вміє дарувати щось нецікаве.

Колумбійці за Україну

Днями інтернетом розійшлося відео з колумбійцями добровольцями, які захищають Україну у складі 49-го окремого десантно-штурмового батальйону "Карпатська Січ". Придумуючи каламбур із не шановним Карраскалем — ось вони, колумбійські карпатівці (чи карпатівські колумбійці) здорової людини!

За повідомленнями західних ЗМІ, на стороні України воюють сотні добровольців із Колумбії. Muchas gracias!

Гліб Скрипченко, для Чемпіона

Копа Америка Кубок Америки Хамес Родрігес Луїс Діас Збірна Колумбії з футболу Копа Америка-2024