Українська правда

Скандал із Мбаппе: жертва провокації чи ґвалтівник

Getty Images
Скандал із Мбаппе: жертва провокації чи ґвалтівник

Зірка мадридського Реала та збірної Франції Кіліан Мбаппе потрапив у грандіозний скандал. Гравця звинуватили у зґвалтуванні у Швеції, де він побував минулого тижня.

Наступного дня після прибуття гравця до Стокгольма до місцевої поліції надійшла заява про зґвалтування від місцевої мешканки. Жінка також звернулася до клініки для жертв насильства та повідомила, що стала жертвою Мбаппе. На місці можливого злочину поліцейські провели перевірку.

Ця історія поки що виглядає вкрай заплутаною через два "але". По-перше, жінка, яку нібито зґвалтували, може просто намагатися заробити "легкі гроші" та скупатися в променях слави гравця. З іншого боку, проти гравця зараз йде потужна піар-кампанія, яку цілком могли організувати боси ПСЖ, з яким Мбаппе продовжує судитися за 55 млн євро.

Кіліан Мбаппе

Кіліан Мбаппе

Getty Images

Дві доби у Стокгольмі

Візит Мбаппе до столиці Швеції вклався о 48 годин. Основною метою поїздки, як пише місцеве Expressen, було відвідування ресторану "Chez Jolie" та нічного клубу "V". У пафосному анонсі вечірки в клубі говорилося:

"Ви опинитеся в оточенні знаменитостей, заможних чоловіків і жінок, а також приголомшливих дівчат, одягнених екстравагантно".

Також йдеться про "ексклюзивність місця":

"Звичайно, напої дорогі, але крім оплати за напої ви не можете купити дорогу сюди. Вам потрібно чекати своєї черги в ексклюзивному списку гостей".

Мбаппе та його друзі не могли просто так пройти повз такий анонс і, зрештою, найняли приватну "пінг-понг кімнату" в клубі.

Ця поїздка мала перезарядити Мбаппе для того, щоб Кіліан відновив свою найкращу версію в Реалі, але щось явно пішло не так. Француз та його свита зупинилися в готелі "Bank" 10 жовтня. Саме тут і відбулося можливе зґвалтування.

Зірковий футболіст вже найняв адвоката Марі-Алікс Кану-Бернар, яка вже дала перші коментарі про подробиці скандальної справи:

"Єдине, що я можу сказати, це те, що йому нема чого соромитися. Друге – ми нічого не знаємо. Кіліан навіть на секунду не може уявити, що скарга була подана і направлена проти нього. Йому нема в чому себе звинуватити і він навіть не розуміє, про що йдеться".

Також вона додала:

"Мбаппе ніколи не буває самотнім, він постійно на очах у людей. Це виключає будь-які незаконні дії з боку Кіліана".

Також французькі ЗМІ повідомляють, що найближче оточення гравця "зберігає спокій", попри всі звинувачення. А сам футболіст сказав, що став "жертвою фейкових новин". Зрештою, гравця підтримали у самому мадридському клубі. У Реалі також не сумніваються, що ця інформація є фейковою. Щоправда, першим про це повідомило видання RMC Sport із посиланням на джерела в клубі. На офіційному клубному сайті жодних заяв із цього приводу не було.

Зрештою, у поліції також прокоментували інцидент і повідомили, що Мбаппе перебуває під "обґрунтованою підозрою". Це вважається найнижчою формою підозри у Швеції.

100% підозрюваний, від 3 до 10 років ув'язнення

Серйозні неприємності для Мбаппе почалися пізніше. У четвер, 17 жовтня, той самий Expressen поділився новою інформацією.

"100%, можу підтвердити, що Кіліан Мбаппе підозрюваний у цій справі. Ми знаємо, що Мбаппе і ця дівчина не були знайомі раніше. Футболіст був у нічному клубі два дні поспіль. Імовірне зґвалтування відбулося саме в готелі, в якому проживав Мбаппе. Поліція вилучила у заявника речові докази: одяг", – зазначає журналіст.

Підігріває інтерес публіки "до справи Мбаппе" озвучений передбачуваний термін покарання. Якщо зґвалтування з боку Мбаппе буде доведено, то Кримінальний кодекс Швеції передбачає за це позбавлення волі на строк до 6 років, який може бути збільшений до 10 років у разі "обтяжливих обставин" або скорочений до 3 років відповідно до положень закону.

LARS HÖGLUND / EYEWITNESS PICTURES

Проблеми з психікою та алкоголем

Тим часом відомий французький журналіст Ромено Моліна вважає, що Мбаппе має великі проблеми:

"Найжахливіше в цій історії те, що у вас є гравець, який психічно не в порядку. Всі навколо нього скажуть це. Коли хтось починає, як би це сказати, багато тусуватися і вживати певну кількість алкоголю, це рідко буває добрим знаком. Неймар був таким же", – заявив Моліна у своєму YouTube-каналі.

Нібито саме цим була викликана його раптова поїздка до Стокгольма. Втім, адвокат Мбаппе готовий посперечатися з цього приводу:

"Кіліан ніколи не потрапляє в ситуацію, в якій для нього існує ризик. Це повністю унеможливлює те, що з його боку були неправильні дії. Я абсолютно впевнений".

Вечірка замість збірної

Цікаво, що інцидент у Стокгольмі стався у "міжнародну паузу" у клубному календарі, на матчі національних збірних. Кіліан прибув до Стокгольма у день поєдинку між збірними Ізраїлю та Франції (1:4). І якщо гру з ізраїльтянами можна назвати якоюсь мірою "прохідним", то за чотири дні збірна Франції грала вже з командою Бельгії, обігравши суперника без свого лідера з рахунком 2:1.

Офіційно відсутність Мбаппе була обґрунтована його проблемами зі здоров'ям. Головний тренер команди Дідьє Дешам відзначав:

"Я розмовляв із Кіліаном про його ситуацію, яка все ще невизначена. У Кіліана є невелика проблема, нічого серйозного, але йому потрібне лікування, щоб повністю відновитися. Я тут не для того, щоб ризикувати, ось чому Кіліана не буде".

І ризикувати справді не варто. Все ж таки це Ліга націй, а не фінальний турнір Євро, де він грав із травмою обличчя, в масці, або чемпіонат світу. Але...

Кіліан продовжив грати за Реал: він травмувався 24 вересня у грі чемпіонату з Алавесом (3:2) та пропустив матч наступного туру з Атлетико (1:1). Повідомлялося, що форвард не зіграє близько трьох тижнів через проблеми з м'язами стегна, проте він вийшов на поле вже 2 жовтня у Лізі чемпіонів, провів 33 хвилини проти Лілля (0:1). На ще більший подив, він з'явився у стартовому складі проти Вільярреала (2:0). Це сталося вже після того, як Дешам оголосив про те, що не викличе нападника через травму.

За інформацією іспанських ЗМІ, тренер французів був здивований від потрапляння Мбаппе до складу. Але, знову ж таки, "відпустив" ситуацію:

"Багато чого в ситуації з Кіліаном говорить саме за себе. Я говорю це не для того, щоб виправдати Кіліана, а для того, щоб ми дивилися на ситуацію ширше. Потрібно пам'ятати, що інтереси клубів та інтереси збірних у якийсь момент неминуче розходяться. І я кажу не тільки про збірну Франції, тому що це стосується й інших національних команд. Ми також не повинні забувати, що роботодавцем є клуб, а не федерація, і так було завжди".

Зрозуміло, що французька громадськість перебуває, м'яко кажучи, в шоці. Однак самого гравця звинуватити у неповазі до команди, з якою він виграв ЧС-2018 та дійшов до фіналу наступного ЧС-2022, дуже важко. Швидше за все, йому дійсно була потрібна психологічна пауза, для того, щоб елементарно отямитися. Але в що це, зрештою, вилилося...

Кіліан Мбаппе

Кіліан Мбаппе

Getty Images

"Привіт" від ПСЖ?

Повертаючись до історії з нібито зґвалтуванням (наразі недоведеним) та звинуваченням гравця в психічних проблемах і надмірному вживанні алкоголю, можна відзначити, що тут є місце і для конспірологічної версії. Адже Мбаппе ще не врегулював історію з ПСЖ, який, з одного боку, залишив безкоштовно, на правах вільного агента, а з іншого – паризький клуб не до кінця розрахувався із ним самим.

Юридичний комітет LFP зобов'язав ПСЖ виплатити борг Мбаппе у розмірі 55 мільйонів євро, проте паризький клуб вирішив оскаржити це рішення. Тепер гравець та представники клубу зустрінуться в Об'єднаному апеляційному комітеті Професійної футбольної ліги (LFP). Йдеться про заробітну плату форварду за останні три місяці його контракту, а також бонуси. З цього приводу Мбаппе ще у серпні звернувся до LFP та УЄФА.

ПСЖ наполягав на своїй правоті, мотивуючи позицію усною "джентльменською угодою" з Кіліаном, яка була укладена ще в січні. Згідно з нею клуб не повинен був зазнати фінансових втрат у разі відходу суперзірки як вільний агент (що в результаті і сталося). Тепер, команді, у разі доведеності правоти Мбаппе можуть загрожувати санкції аж до трансферного бана та усунення від єврокубків.

Кіліан Мбаппе

Кіліан Мбаппе

Getty Images

"А чи був хлопчик"?

У зв'язку з історією навколо Мбаппе, згадується інша історія, з його партнером по команді та Чемпіоном світу-2018 Бенжаменом Менді. Того також звинувачували в сексуальному насильстві, причому одразу над кількома жінками. Це сталося в серпні 2021 року, саме на початку сезону-2021/22. Усього гравцю пред'явили звинувачення у восьми пунктах зі зґвалтуваннями, одному пункті із сексуальним насильством та у спробі зґвалтування семи жінок.

Манчестер Сіті негайно усунув гравця від тренувань та роботи з командою, доки не завершиться розслідування. Сам Менді заперечував свою провину по всіх пунктах, крім одного. Але… Відразу після пред'явлення звинувачень гравця було взято під варту, однак у січні 2022 року було звільнено під заставу. І як виявилося, недарма. 22 вересня 2022 року Менді визнали невинним в одному з випадків зґвалтування, а вже 14 січня 2023-го з гравця було знято 8 пунктів звинувачення з 10. Нарешті, 14 липня 2023 року з Менді було знято останні звинувачення.

Тобто гравець виявився повністю невинним, але кар'єра на той момент остаточно пішла під укіс. Так, у його особистій колекції є титул чемпіона світу, чемпіона Франції (з Монако), 3-разового чемпіона Англії (з Ман Сіті). І скільки всього він міг би досягти ще, але не досяг через обвинувачення, які виявилися фейком. І навряд чи досягне надалі. На момент висунення звинувачень гравцеві було 27 років – розквіт кар'єри. Повернувся він у футбол у 29, влітку 2023-го, до скромного французького Лор'яна, з яким підписав контракт у статусі вільного агента (на той час закінчився термін контракту з Ман Сіті), після дворічної перерви.

Все, чого він може досягти, то це матеріальної компенсації, якщо виграє суд. Бенжамен подав позов проти Манчестер Сіті за невиплачену зарплату в розмірі 11 мільйонів фунтів стерлінгів. Крім цього, він розповів про деталі судового процесу щодо звинувачень у зґвалтуванні. Футболісту також не сподобалося, як з ним обійшлося керівництво "містян". Він вважає несправедливим те, що за алкогольні вечірки покарали його, хоча в них брали участь інші гравці Ман Сіті.

Кілька гравців першої команди Манчестер Сіті, включно з капітаном клубу, були присутні на вечірках, які я відвідував і влаштовував. Ми всі пили алкоголь, усі мали випадкові стосунки з жінками та порушували карантинні обмеження через Covid-19.

Це не виправдовує мою поведінку, але я вважаю, що Манчестер Сіті несправедливо виділяти мене так, як вони це зробили. Різниця між мною та іншими гравцями Манчестер Сіті полягає в тому, що мене помилково звинуватили у зґвалтуванні та публічно принизили", – сказав Менді.

Кілька гравців першої команди Манчестер Сіті, включно з капітаном клубу, були присутні на вечірках, які я відвідував і влаштовував. Ми всі пили алкоголь, усі мали випадкові стосунки з жінками та порушували карантинні обмеження через Covid-19.

Це не виправдовує мою поведінку, але я вважаю, що Манчестер Сіті несправедливо виділяти мене так, як вони це зробили. Різниця між мною та іншими гравцями Манчестер Сіті полягає в тому, що мене помилково звинуватили у зґвалтуванні та публічно принизили", – сказав Менді.

Зауважимо, що Бенжамен не назвав жодних імен. Однак у британських ЗМІ у січні 2023 року згадувалися Джек Гріліш, Кайл Вокер, Ріяд Марез, Рахім Стерлінг та Джон Стоунз. Там говорилося, що вони були з Менді на одній із вечірок.

***

Звичайно, не можна на підставі одного прикладу стверджувати, що Мбаппе невинний. Але й виключати елементарну "підставу" щодо зіркового футболіста не варто. Історія продовжується…

звинувачення розслідування скандал Кіліан Мбаппе