Українська правда

Провал Довбика, гойдалки Циганкова, розкішний гол динамівського таланта. Як там наші зіграли

Getty Images
Провал Довбика, гойдалки Циганкова, розкішний гол динамівського таланта. Як там наші зіграли

Європейський футбол не стоїть на місці. Тож провідні українці за кордоном роблять свій вклад в успіхи своїх команд. Цього разу у фокусі нашої уваги легіонери з українським паспортом у чемпіонатах Португалії, Англії, Іспанії, Італії та Польщі.

Чемпіон продовжує відстежувати виступи найкращих українських футболістів. І розказує про головне за тиждень.

Анатолій Трубін

У 4-му турі Примейри Бенфіка грала з Морейренсе на виїзді. Й зуміла здобути лише нічию (1:1). Український голкіпер "орлів" вийшов з перших хвилин, і відіграв увесь матч.

Статистичні ресурси гру Трубіна оцінили доволі високо. Аналітики SofaScore та WhoScored вважають, що страж воріт награв на 7,1 та 6,9 балів відповідно. Ексфутболіст Шахтаря записав у свій актив 4-й матч із початку сезону. В його пасиві 3 пропущені м'ячі.

Віталій Миколенко

В 3 турі АПЛ ліверпульський Евертон грав проти Борнмута. З перших хвилин на лівому фланзі оборони "ірисок" вийшов і Миколенко. І відіграв увесь матч. Його команда поступилася 2:3, а WhoScored та SofaScored дали свою оцінку грі колишнього гравця Динамо — 6,8 та 6,9 відповідно.

Втім, незважаючи на вкрай погані результати клубу, Віталій дав інтерв'ю Setanta Sports, у якому, серед іншого, розповів наступне.

"Я не в Ліверпулі живу, а ближче до Манчестера. Там, можна сказати, менше мене знають. У вихідний прокидаюся, йду гуляти з собакою, потім сніданок, потім, можливо, ми їдемо в місто пообідати або щось купити. Просте життя, як у простої людини. У комп'ютерні ігри граю.

Не пам'ятаю, коли останній раз їздив до Ліверпуля. З батьками, напевно. Треба було заїхати до Everton Shop, футболки купити та подарунки родичам. І це було нереально, бо ти йдеш центром міста і…

Не кажу, що я дуже популярна людина, але там дуже вболівають за Евертон та знають футбол. І буквально кожен третій впізнає тебе — це важко", — зазначив Миколенко.

Михайло Мудрик

Вінгер збірної України взяв участь у останній грі лондонського Челсі, в якій "сині" протистояли Крістал Пелас. І перемогти не змогли — (1:1). Мудрик з'явився у грі на 74-й хвилині.

Відомі статистичні ресурси гру Мудрика оцінили відносно високими оцінками. WhoScored дії хавбека оцінив балом 6,6, SofaScore — дещо вище, у 7,4.

Тим часом сам Мудрик не втомлюється нагадувати про себе в соціальних мережах.

Ілля Забарний

Як і Миколенку, в матчі Евертона з Борнмутом знайшлося місце й іншому українцю. Забарний так само відіграв увесь матч, і був настільки вражений перебігом матчу та перемогою своєї команди, що не зміг не транслювати емоції в соціальну мережу.

Від WhoScored та SofaScored центральний захисник отримав 7,3 та 6,8 відповідно.

Олександр Зінченко

Хавбек збірної України знову опинився на лаві запасних Арсенала. Проте в грі з Брайтоном (1:1) уболівальники Зінченка все ж побачили. Ексфутболіст Манчестер Сіті з'явився на полі на 80-й хвилині.

І чимось екстраординарним не запам'ятався. Тож не дивно, що аналітичні ресурси за цей універсала нагородили не вельми високими й у цілому середніми оцінками, а саме 6,0 від WhoScored та 6,5 від SofaScore.

Віктор Циганков

Про колишнього вінгера київського Динамо варто поговорити в розрізі одразу двох матчів, адже вони для Віктора були вельми контрастними. Так, спершу Жирона в межах 3 туру Примери розтрощила памплонську Осасуну (4:0). Й саме Циганков, який зіграв 81 хвилину, став найкращим футболістом матчу, та ще й за версією одразу двох аналітичних порталів, а саме все тих же SofaScore та WhoScored. Від цих ресурсів українець отримав 8,5 та 8,1 відповідно. В активі хавбека не тільки забитий м’яч, а й результативна передача.

А вже в наступному турі Ла Ліги Жирона з Циганковим здобула ще одну перемогу, перегравши на виїзді Севілью (2:0). 26-річний футболіст збірної України знову вийшов у старті, проте цього разу по перерві був замінений.

Матч із багаторазовим переможцем другого за престижністю єврокубка був для Циганкова в цілому невдалим. На це вказують і оцінки WhoScored та SofaScore, які українця оцінили в 6,4 та 6,7 відповідно. Показово, що ці бали є найгіршою оцінкою серед футболістів команди Циганкова, які грали зі стартового свистка.

Артем Довбик

У 3-му турі Серії А Рома у гостях протистояла Ювентусу. За 90 хвилин голами глядачів команди так і не порадували. Форвард збірної України втретє поспіль вийшов за новий клуб із перших хвилин. І відіграв 82 хвилини.

Артем знову провів не найкращий матч, про що свідчать і оцінки аналітичних порталів. WhoScored дав нападнику 6,0, і це найнижчий бал серед футболістів Роми. SofaScore гру форварда оцінив у 6,6.

Getty Images

Непереконливою гра Довбика видалася й для авторів місцевих сайтів. Giallorossi виступ українця оцінили 5 балами з 10 можливих, а також написали наступне.

"У нього був гарний початок, ми бачили енергійну боротьбу з Бремером та Гатті. Але поступово почав повільно згасати, а врешті узагалі зникнув із поля. Втім, заради об'єктивності, треба розуміти, що він мав надто мало передач від одноклубників, проте такий гравець мусить допомагати собі ще й сам".

Журналісти CalcioMercato вирішили копнути глибше. І вважають, що українець має враховувати й більш глобальні речі.

"Довбик точно є вельми цікавим центрфорвардом, але йому однаково доведеться витримати навантаження, щонайменше, двома психологічними факторами. Мова про порівняння з Ромелу Лукаку та вартістю його трансферу, що склав більш як 35 мільйонів євро, а це одне з найдорожчих придбань в історії "вовків".

Руслан Малиновський

Інший клуб Серії А Дженоа вдома програла Вероні (0:2), а український хавбек починав матч на лаві запасних. Наставник "грифонів" випустив центрального півзахисника за 30 хвилин до завершення гри.

Від SofaScore Малиновський отримав доволі високу оцінку — 7,0. Лише у двох гравців Дженоа більш високий бал.

Антон Царенко

Віднедавна півзахисник київського Динамо виступає на правах оренди за клуб польської Екстракляси Лехію із Гданська. І от Царенко відзначився першим забитим м'ячем за нову команду. Це сталося в грі 7 туру першості Польщі проти Гурника, а команда Царенка перемогла 3:2.

Хавбек провів на полі 72 хвилини. Зазначимо, що в складі Лехії грають ще 5 українців — Богдан Сарнавський, Іван Желізко, Сергій Булеца, Максим Хлань та Богдан В’юнник.

Ілля Забарний Олександр Зінченко Віталій Миколенко Анатолій Трубін Віктор Циганков Царенко Артем Довбик Михайло Мудрик Руслан Малиновський