Українська правда

Несподівані проблеми для Шовковського та початок великого шляху. 4 інтриги матчу Динамо – Лаціо

ФК Динамо Київ
Несподівані проблеми для Шовковського та початок великого шляху. 4 інтриги матчу Динамо – Лаціо

Київське Динамо готується провести матч 1 туру основного раунду Ліги Європи з італійським Лаціо. Гра відбудеться 25 вересня, початок поєдинку о 22:00.

Напередодні зустрічі Чемпіон традиційно виділяє головний нерв протистояння. І спішить поділитися своїми спостереженнями із читачами.

Психологія – всьому голова: гра, яка для киян особливо важлива

Останні роки були для київського клуб невдалими, а в єврокубках – і поготів. Клуб із таким історичним багажем та досягненнями давно звик та привчив до участі в найпрестижнішому турнірі у Європі, і з початку нинішнього розіграшу до повернення у сонм найсильніших був нарешті близьким.

ФК Динамо Київ

У попередньому розіграші Динамо в основний раунд хоча б якогось єврокубка не пробилося, а в позаминулому "відзначилося" гучним провалом у групі якраз ЛЄ, коли в компанії з французьким Ренном, турецьким Фенербахче та кіпрським АЕК набрало аж 1 бал у 6 матчах. Перед початком нинішньої кампанії очікування від виступу столичної команди значно більш оптимістичні. Однак теорія й практика – дві великі різниці, а слова треба підтверджувати на ділі. Від ступеню вдалості старту в ЛЄ-2024/25 залежатиме уся подальша впевненість киян у своїх силах. Саме тому так важливо у першій грі бодай не залишитися без очок.

Погана форма Буяльського та Ярмоленка: випадковість чи тенденція?

З початку сезону капітан та віцекапітан Динамо на двох забили 6 м'ячів. Здавалося б, цілком пристойний показник – врешті, мова ж не про нападників. Однак якщо придивитися до цифр, а також поговорити про гру обох лідерів атак "біло-синіх" прискіпливіше та докладніше, відкривається зовсім не така однозначна картина.

ФК Динамо Київ

Якщо Ярмоленко забивав і в кваліфікації Ліги чемпіонів, і у чемпіонаті України (2+2), то Буяльський подібного активу в єврокубках не має. Крім того, обидва з початку сезону ще не мають у особистому заліку не менш важливих для футболістів їхнього амплуа звершень – мова про результативні передачі. Обидва не роблять різницю там, де цього від них очікують, і останній матч з Рухом став найяскравішим тому підтвердженням. Чому вінгер та центрхав почали виблискувати епізодами, а не служать локомотивами гри команди, як раніше, Шовковському іще належить розібратися. Однак на матч з італійцями перед тренерським штабом киян відкриваються серйозні кадрові дилеми. І якщо Буяльського можна відносно безболісно, хай і з втратою деякої стрункості та принципів гри, замінити Олександром Піхальонком, то перша опція зміни Ярмоленка – Назар Волошин – поза грою, а довіритися малодосвідченому Максиму Брагару на такому рівні надто ризиковано.

Українець чи легіонер: Шовковському належить зробити непростий вибір у атаці

Владислав Ванат продовжує намацувати збитий приціл у чемпіонаті України, а попередні матчі за участі центрфорварда киян у нинішній єврокубковій кампанії показали, що для 1 взяття воріт нападнику потрібно спершу змарнувати 4-5 реальних шансів для забитого м’яча. Що це – тимчасові труднощі зростання, психологічні переживання, чи в кар'єрі 22-річного футболіста з'явилися інші перешкоди, покажуть саме найближчі матчі, але що Шовковському робити тут і зараз, а не "завтра"?

ФК Динамо Київ

Придбання Едуардо Герреро було здійснене, в тому числі, для того, щоб Ванат врешті покинув те комфортне середовище, у якому опинився українець, фактично не стикаючись з реальною конкуренцією на своїй позиції. Натомість поки після приходу панамця маємо радше протилежний ефект. Ванат, таке враження, наявності нового партнера ледь не злякався, у діях форварда стало більше метушні, а рівень і без того не високої реалізації просів іще сильніше. На щастя для самого гравця збірної України, поки шукає себе в новій команді і Герреро, який заявити про себе з першого матчу в ДК аж ніяк не зміг. Та від того аж ніяк не легше атаці киян як механізму, який має дати результат біля воріт сильного суперника вже зараз. І кому на вістрі довіриться наставник "біло-синіх" для отримання максимального ефекту в непростій грі, наразі може не знати навіть сам головний тренер киян.

Чи допоможе Динамо бачення наставника суперника?

Римський клуб – провідна команда одного з 5 найкращих чемпіонатів Старого Світу. Вже це говорить про силу нинішнього Лаціо, й змушує робити відповідні висновки про рівень "орлів" із Вічного міста. Однак напередодні матчу наставник суперника Динамо натякнув, що очікувати від нього вибору на користь найсильніших футболістів команди радше не варто.

"Очевидно, що Ліга Європи може стати гарною опцією для тих хлопців, які грали менше за інших. Але взагалі я вважаю всіх своїх футболістів гравцями основи.
Що я думаю про новий формат Ліги Європи? Цікавий і красивий формат. Це престижний турнір, на нас чекає протистояння зі складним суперником, який вибув з кваліфікації Ліги чемпіонів. Нам потрібні такі важливі матчі, щоб рости з усіх точок зору. Я не вважаю ЛЄ перешкодою упродовж сезону – це можливість для молодих гравців".

У реаліях сьогоднішнього дня це означає, що за "орлів" можуть не зіграти та піти на ротацію щонайменше наступні футболісти: захисники Маріо Джиллі, Мануель Лаццарі і Нуну Тавареш, хавбеки Маттео Гендузі та Фісайо Деле-Баширу, а також вінгери Густаво Ісаксен та Маттіа Дзакканьї.

Віталій Буяльський Динамо Київ Лаціо Андрій Ярмоленко Олександр Шовковський Владислав Ванат Едуардо Герреро Ліга Європи-2024/25 Марко Бароні