Українська правда

Футбольний агент жорстко розкритикував сучасний стан українського футболу

Getty Images
Футбольний агент жорстко розкритикував сучасний стан українського футболу

Футбольний агент Андрій Головаш жорстко розкритикував сучасний стан українського футболу, зокрема призначення Сергія Реброва на посаду тренера національної збірної, формування його тренерського штабу, а також популярність проєкту PASS на чолі з Глібом Платовим.

Слова Головаша передає журналіст Анатолій Шинкаренко.

Функціонер вважає, що футбол в Україні зараз знаходиться в жахливому стані і причинами для цього є система штучного розкручування футболістів, створення зручного агента для власників клубів (ймовірно Вадим Шаблій) та тотальна корупція загалом.

Зазначимо, що Андрій Головаш — на сьогодні це єдиний з українських футбольних агентів, хто зробив трансферні переходи в усі 5 провідних чемпіонатів Європи (Німеччина, Англія, Італія, Іспанія, Франція).

У різні часи Андрій він співпрацював з такими відомими футболістами, як Андрій Воронін, Денис Гармаш, Євген Хачеріді, Олександр Рибка, Євгеній Макаренко, Денис Олійник, Владлен Юрченко, Олександр Яковенко, Руслан Валєєв, Дмитро Буликін та іншими.

Андрій Головаш

Андрій Головаш

Україна — лідер футбольної корупції

Андрій Головаш зазначає, що проблема футбольної корупції в Україні не вирішилася, ба більше, можливо навіть погіршилася. Окрему увагу він приділяє проєкту футбольних курсів PASS на чолі з Глібом Платовим, який входить до штабу Сергія Реброва.

"Призначення Реброва. Перше і дуже важливе – Реброва ніхто не обирав. Не було тренерської ради, думок та дискусій. Існує інформація, що його просто призначали з ОП. Чи правильно це? – Думаю ні. Друге, не Ребров, не одна людина з його тренерського штабу ніколи не працювали зі збірними командами. Немає досвіду роботи, починаючи від процесу селекції, ведення самого тренувального процесу до участі в самих змаганнях враховуючи їх ритм і рівень
Сергій Ребров

Сергій Ребров

До приходу до збірної Ребров не працював в Україні 5 років, відповідно, автоматично не володів ситуацією українського чемпіонату на належному рівні. Відомо що аналіз ринку він отримував швидше за все від випускників курсів "Пас" на чолі з Глібом Платовим. Принаймні так виглядає спираючись на висловлювання і позицію самого Реброва. Особисто для мене "Пас" це аферистичний проєкт, який не було розглянуто та затверджено не однією науково-методичною радою чи профільним фахівцем. Практично його реєстрація пройшла у Будинку Футболу, тобто приймала і затверджувала цей проєкт громадська організація не маючи на це жодних підстав, повноважень та найголовніше знань.
Вплив "Пас" на український футбол зростав стрімко. Це одразу викликало питання звідки ці люди? Ребров на нього відреагував досить логічно сказавши, що цих людей він знає давно і довіряє їм. Але тут же постало питання: чи відповідають вимогам на призначених місцях ті люди, яких знає Ребров і яким він довіряє?!"
Гліб Платов

Гліб Платов

Фото — соцмережі

Іспанський слід в українському футболу

Наступною претензією футбольного агента є іспанські тренери, що вже давно знаходяться в орбіті українського футболу, зокрема Вінсенте Гомес, що був помічником Рауля Ріанчо в московському Спартаку, очолював донецький Олімпік, а зараз є одним з тренерів збірної України.

"Зверніть увагу знову відбулося призначення без обговорень та думок. Штаб Реброва доповнили іспанські помічники, Відразу виникає питання, чому вони не мають попиту в тій же Іспанії, якщо вони настільки сильні.
Цікавий факт, Рауль Ріанчо, якого свого часу привели до київського Динамо для ведення тренувального процесу Реброва, і завдяки якому з'явилася в школі київського Динамо ця група іспанців, втративши роботу після московського Спартака, вже третій рік ніким не потрібний. Його помічником у московському Спартаку був саме Вісенте Гомес, права рука Реброва сьогодні. Вісенте Гомес раніше мав також досвід роботи в структурі Академії Атлетика Більбао. Саме тоді, плюс-мінус 2 роки, команда донецького Шахтаря до 19 років (гравці 1996 року народження), у рамах Юнацької Ліги УЄФА обігравали басків із загальним рахунком 8:0 (6:0 вдома, 2:0 на виїзді). Це факт, що не переконує.
Людей у яких фактично відсутні досягнення на серйозному рівні привели керувати нашим футболом. Безумовно футбольна аналітика має бути в сучасному футболі, але виконувати допоміжну роль, а не загально — керуючу".
Сергій Ребров (зліва)  та Вісенте Гомес (справа)

Сергій Ребров (зліва) та Вісенте Гомес (справа)

Фото — УАФ

Необхідні зміни після Євро

На думку Головаша, збірній Україні необхідні були кардинальні зміни після невдалих виступів на чемпіонаті Європи-2024.

"Мене здивувала оцінка виступу збірної на Євро. Схоже, що йшлося про якусь невдачу. З Румунією все зрозуміло, вікова Словаччина не без збігу обставин і Бельгія зі зміною поколінь. Це провал!
Після цього треба було думати про кардинальні зміни. В результаті лише один новий футболіст на старті Ліги Націй і при цьому тренер стверджує, що це навіть багато. Не можна не додати обурливого тренерського втручання в процес переманювання футболістів збірних від одного агента до іншого. Причому до свого конкретного агента. Тут вийшло набагато успішніше ніж на футбольному полі, ось тільки гравці від цього краще не стали".

Імперія аферистів та штучні зірки

Андрій Головаш вважає, що проблема українського футболу достатньо глибока і починається не зі збірної України. Експерт зазначає, що керівники клубів створили свого агента (ймовірно Вадим Шаблій), а також штучно розкручують через соцмережі українських футболістів, які не мають значного попиту серед провідних команд Європи.

"Повернуся до своїх давніх інтерв'ю із запитанням: "що змінилося і які досягнення у нашого футболу за 16 років?" Керівники клубів та Ко створили свого агента на якого спробували підписати весь український футбол, але час показав що він футбольний імпотент. Аферисти "нової хвилі" намагаються створити свою "Імперію" та мати повний контроль над фінансовими потоками українського футболу.
Директори топ клубів включають свій фінансовий інтерес до агентських комісійних. Починаючи з юнаків футболіста викликають у збірну, щоб заграти, продати та заробити. А звідси і належність до того чи іншого агента. Наші медіа пішли шляхом створення та розкрутки "футбольних лідерів Тік Току та Ютьюбі"? Штучно формують думку що топ клуби Світу "бігають" за нашими "зірками". Так де вони? І Як вони можуть бути в природі, враховуючи все вище перераховане?
Ребров викликав на матч з Албанією та Чехією майже оптимальний склад із того, що ми маємо. Правильніше буде сказати з того, що в Українському футболі створили за цей час. Але його рівень та стан окремих футболістів не дозволяє вирішувати поставлені завдання. Це і підтвердили обидві гри".
Фото — УАФ

Що робити Сергію Реброву

Футбольний агент у підсумку пропонує головному тренеру національної команди три шляхи продовження кар'єри в збірній України.

"Враховуючи провал старту Ліги Націй та останнього Євро, очевидним стає некомпетентність тренерського штабу та неспроможність футболістів. Перед Сергієм Ребровим, людиною досить розумною, сьогодні 3 шляхи.
Перший, прибрати емоції та амбіції, повністю переглянути свої погляди, розібратися з тренерським штабом, його рішеннями та призначеннями. Приділити увагу селекціі та будувати нову команду.
Другий шлях — продовжувати вперто стояти на своєму і йти, разом з тими кого він знає і довіряє, до повного заходу тренерської кар'єри. Третій шлях – подати у відставку. Він відрізняється від другого тільки тим що зберігає моральний вигляд".
Збірна України з футболу Сергій Ребров Українська асоціація футболу (УАФ) Гліб Платов Андрій Головаш Вісенте Гомес