Українська правда

Цій збірній треба подорослішати, — журналіст

— 17 червня, 23:35
Цій збірній треба подорослішати, — журналіст

Заступник головної редакторки Української правди Євген Будерацький у своєму фейсбуку поділився своїми враженнями від гри збірної України в матчі проти збірної Румунії на чемпіонаті Європи. Нагадаємо, "синьо-жовті" зазнали розгромної поразки (3:0), чим ускладнили свої турнірні перспективи.

"Видихнули? Тепер давайте з холодною головою спробуємо проаналізувати, що це було з румунами.


1. Перша проблема, яка зараз дуже сильно багатьох тригерить, це разюча різниця між побаченим, і почутим напередодні.
"Темна конячка", "прихований фаворит ЄВРО", "Найсильнійший склад в історії України" усі ці епітети вживались до збірної України ледь не з кожної праски.
Якщо ж подивитись правді в очі, то насправді збірна України є твердим середняком європейського футболу. Це не образа, а просто констатація факту.
Звідкіля хтось взяв, що команда, яка зі скрипом проковзає на чемпіонат через плей-оф, у якому двічі дивом і на зубах проходить не найсильніші Боснію та Ісландію, суперфаворит? Може нарешті визнаємо очевидне?

2. Помилка тренерського підходу.

Сергій Ребров чудовий тренер, який багато чого довів у клубному футболі. І тут, здається, закралася помилка підходу. Збірна не клуб. І не можна проєктувати виключно клубні досягнення на збірну.
Про що я?
Перш за все про голкіпера. Андрій Лунін провів чудовий сезон у "Реалі", але чи це мало бути головною підставою для вибору саме його номером 1 збірної?
Трубін теж класно зіграв у чемпіонаті. Звісно, "Бенфіка" не "Реал", а Португалія не Іспанія, але хочеться про інше. Трубін провів на дуже високому рівні весь відбір в рамці збірної, не давши підстав сумніватись, що він хороший голкіпер саме для національної команди. Натомість якщо ви згадаєте, як свого часу Лунін дебютував у збірній, то зрозумієте, що "Реал" і збірна дві абсолютно різні команди, з різними психологіями.
Не в такій мірі, але те саме стосується Романа Яремчука й Артема Довбика. Артем машина, з шикарним сезоном в Прімері за "Жирону". Яремчук у "Валенсії" точно не награв на такі епітети.
Але увесь час номером один в нападі збірної був Роман, який видає більший обсяг роботи не тільки безпосередньо на вістрі. Як показав матч з Румунією, це теж дуже важить.

3. Захист.

Найслабша ланка. У якій наразі є головна проблема Матвієнко. Те піке, яке демонструє Микола, від гравця, за яким ганяється пів Європи, до захисника, який постійно привозить, вражає. Навички є, гри немає. І постійні "привози". Проблема, певно, в психології. Враховуючи, що сам Матвієнко активно вчить психологію як предмет, вочевидь проблему розуміє. Але нам від того, поки що не легше.
Ребров спробував у матчі з Польщею альтернативний варіант, але це був суцільний жах. Тож (тьху-тьху) не дай Боже щось станеться із Забарним, то навіть не знаю, чи закінчиться це Євро для нас лише трьома від румунів.

4. Півзахист з прицілом на атаку.

Тут радше не про нападників, а комплексно. Мудрик, Циганков, Судаков, Шапаренко - набір на за глядіння, але чому це ніяк не виливається у моменти? Біготні багато, думки мало. Бути найшвидшим добре, але видно, що недаремно в "Челсі" цього мало. Треба більше думки.

5. Дядьки.

У плей-оф було помітно, що цій молодій збірній місцями катастрофічно не вистачає дорослості. Не досвіду, а саме якогось проп***она прямо на полі. І, як бачимо, одного Степаненка на полі мало.
6. Збірна в нападі намагалась грати закидушками. Нестандартне рішення, але правильне з огляду на не наймобільніший захист румунів. Але...
В такій грі мало просто закидати вперед в розрахунку на швидкість Мудрика чи Циганкова або таранність Довбика. Потрібен хтось, хто буде клеєм між лініями. Не "вісімки" на кшталт Шапаренка чи Судакова, а трошки вище. Наприклад, Буяльський. Якого якраз не взяли.
Але в цілому, без істерик. Якщо спробувати резюмувати, то погоджуюсь із Забарним, справа не в румунах, а в нас самих. Тільки невпевнений, що я з Іллею про одне й те саме подумав....
Треба вміти дивитися на себе в дзеркало. Без надмірних красувань, але й без посипання голови попелом.
Зробити аналіз помилок, і вперед. Справді, не все втрачено. Головне правильні висновки", — написав журналіст.

Другий поєдинок на Євро-2024 підопічні Реброва зіграють 21 червня проти збірної Словаччини, яка несподівано виграла у Бельгії (0:1).

Збірна України з футболу Євро-2024 з футболу