Українська правда

Уболівальники переоцінюють збірну України, Динамо та Шахтар. Їм не досягти успіхів Кличків та Усика

Уболівальники переоцінюють збірну України, Динамо та Шахтар. Їм не досягти успіхів Кличків та Усика

Протягом останніх 20 років, які я працюю в спортивній журналістиці, бачу одну і ту ж картину. Фани та журналісти мають завищені очікування щодо футбольної збірної України. Хоча цілком зрозуміло, що ми – міцні середнячки на європейському рівні. Іноді можемо вистрілити, як на Євро-2020. Але провалів у нас теж точно не менше. Достатньо пригадати хоча б Євро-2016 та Євро-2024.

Можемо обіграти 1:0 Англію, у якої вже немає турнірної мотивації – у жовтні 2009 року я, до речі, працював на цьому переможному матчі в Дніпрі. Або Португалію 2:1 на Олімпійському восени 2019 року.

Однак такі яскраві перемоги у нас відбуваються раз на десятиріччя. А прикрі поразки від таких же середнячків, як ми – набагато частіше. На Євро-2004 ми поступилися Румунії, а зараз в рамках Ліги націй Албанії та Чехії. І починаються фонтани емоцій при обговоренні виступів збірної. Штамп "Найкращий склад збірної в історії" тепер у багатьох фанів викликає лише роздратування. Найкраща збірна в історії у нас була у 2006 році, коли ми дійшли до чвертьфіналу чемпіонату світу. Дай Боже, щоб в найближчі 20 років ми повторили цей результат.

У футболі й на рівні збірної, і на рівні клубів в єврокубках ми завжди будемо значно відставати від Англії, Німеччини, Італії, Іспанії та Франції. Причин для цього більш ніж достатньо. Це велика конкуренція і багаторічні традиції – ці країни майже завжди були сильнішими та успішнішими в футболі, ніж ми.

Україна могла відіграти роль Каліфа на годину. Як Шахтар в Кубку УЄФА-2008/09. Або Дніпро, який вже припинив своє існування, в Лізі Європи-2014/15.

Якщо подивитися в минуле сторіччя, то Динамо в Лізі чемпіонів 1998/99 або збірна тоталітарної країни СРСР, кістяк якої складали українці, на Євро-1988. Ми ніколи не демонстрували стабільно високий результат протягом декількох років поспіль. І це не комплекс меншовартості, а просто констатація факту. Щодо стабільності, варто згадати чемпіона світу 1986 року, на який збірна СРСР їхала фаворитом, а приїхала...

Інша справа – професійний бокс. Завдяки братам Кличкам, а потім Усику ми вже майже 20 років домінуємо в королівському надважкому дивізіоні.

Протягом останніх 17 років я працював на 17 боях Володимира Кличка, 10 поєдинках Віталія Кличка і 8 боях Олександра Усика (рахую тільки чемпіонські поєдинки). Загалом це 35 боїв, з яких українці виграли 33 і тільки двічі судді після фінального гонга підіймали руку суперника Володимира (Кличко-молодшому вже було 39 та 41 рік). І першу поразку я побачив через 8,5 років після того, як почав працювати на боях Кличків.

Протягом останніх 14 років я працював на 52 виїзних матчах київського Динамо в єврокубках. Там статистика геть інша. Пам’ятаю настрій колег після поразок Динамо від молдовського Шерифа, Генка, Ольборга, Генгама, Янг Бойза, Скендербеу, Яблонца і Мальме.

Тож всім фанам збірної України, Шахтаря та Динамо треба реалістично подивитися на речі, щоб потім не виникало глибоких розчарувань. І радіти, що завдяки Віталію, Володимиру та Олександру ми поки найсильніші в хевівейті. Хоча є підозра, що після закінчення боксерської кар’єри Усиком нам буде непросто звикати до нових реалій. Коли ми в боксі станемо такими ж середняками, якими зараз є в футболі.

Брати Клички Віталій Кличко Динамо Київ Збірна України з футболу Володимир Кличко Олександр Усик Шахтар Донецьк