Українська правда

Стосунки Ломаченка з легкою вагою – непрості: 7 перемог і 2 поразки

Стосунки Ломаченка з легкою вагою – непрості: 7 перемог і 2 поразки

Український боксер Василь Ломаченко готується до чергового бою в кар’єрі. 12 травня він зійдеться на рингу з Джорджем Камбососом, а на кону стоятиме вакантний титул IBF і другорядний – IBO, який захищає австралієць.

Цікаво, що Ломаченко вже боксував 12 травня, у 2018 році, тоді його суперником був Хорхе Лінарес, а бій завершився перемогою українця. Відтоді пройшло доволі багато часу та подій у житті Василя. Чи зможе він повторити успіх 2018-го? Поміркуймо.

Ломаченко — Лінарес

Василь і Хорхе провели бій у 2018 році на Арені Madison Square Garden у Нью-Йорку. Для Василя це був дебютний бій у легкій вазі, тож боксерська спільнота очікувала шоу. Бій у новій для себе категорії складався для Ломаченка непросто.

У 6-му раунді він навіть опинився в нокдауні, вперше у професійній кар’єрі. Однак, український боксер швидко оговтався, дещо змінив тактику і в 10-му раунді потужним ударом по печінці нокаутував суперника. Лінарес піднявся на рахунок 9, але рефері не дав йому можливості продовжити бій.

Отож, Ломаченко не лише здобув титул чемпіона світу WBA у легкій вазі, а й об'єднав три чемпіонські пояси всього за 12 боїв, установивши абсолютний рекорд. Після бою з Лінаресом Ломаченку було що переосмислити, зокрема і сам перехід в іншу вагову категорію. Після бою з'явилася статистика ударів: боксери завдали фактично рівну кількість точних ударів: у Ломаченка – 213, у Лінареса – 207. При цьому венесуельський боксер викидав більше ударів (739 проти 627 в українця), але в Хорхе була менша точність (28% проти 34% у Ломаченка). Водночас із силових ударів Лінарес влучив 139, Ломаченко – тільки 101. Тому за загальною кількістю ударів Ломаченко трохи випереджав суперника, але Лінарес передував за силовими ударами.

Цікаво, що українець досі вважає венесуельця найскладнішим суперником у кар’єрі:

"Напевно, найскладнішим у моїй кар'єрі був бій з Лінаресом, адже в другому раунді в мене почалися проблеми з плечем".

Після поєдинку Лома не боксував 7 місяців, позаяк йому знадобилась операція на плечі. А згодом він вийшов у ринг проти Хосе Педраси. Українець здобув перемогу рішенням суддів і титул WBA.

Після цього жертвами Ломаченка стали Ентоні Кролл та Люк Кемпбелл, а ось Теофімо Лопес перервав переможну серію українця.

Ломаченко — Лопес

Цей бій відбувся в умовах Covid-19 у залі конференц-центру MGM Grand Ballroom у Лас-Вегасі. У поєдинку за звання абсолютного чемпіона в легкій вазі переміг Тео Лопес. Лома не показував свого боксу, довго думав та зумів увімкнутися в бій лише після 6-го раунду, проте реабілітуватися не вийшло. Судді віддали перемогу Лопесу — 116:112, 119:109 і 117:111. Для українського боксера ця поразка стала другою в кар’єрі.

Наступний бій Василь провів через 9 місяців. Масайосі Накатані не встояв перед українцем, який спочатку його відправив у нокдаун, а потім здолав технічним нокаутом у 9-му раунді.

А ось із Річардом Коммі довелося боксувати всі 12 раундів. По закінченню бою судді віддали перемогу Ломі — 119:108, 119:108, 117:110. При оголошенні результатів Ломаченко демонстративно загорнувся в прапор Білгород-Дністровського.

Після бою його усунули від професійного боксу на невизначений термін, зазвичай це роблять для збереження здоров'я спортсмена.

Після 24 лютого 2024 року Лома остаточно «впав у очах» кожного українця, хоча намагався вкотре зіграти на два боки. У своєму Instagram він закликав відновити дружні відносини з Росією, прикриваючись любов'ю до Бога. Ба більше, Лома навіть вступив до батальйону територіальної оборони Білгород-Дністровського, але скільки там пробув та як розгорталися події цієї сторінки його життя — невідомо.

Він устиг добряче "зашкваритися" своїми постами в соцмережах із священниками московського патріархату, картинками, які означають, що нам із Росією потрібно бути «братьямі» і тому подібне. Найбільше шокувала спільноту його відповідь на запитання, чи може він залишити послання для росіян або президента країни-агресора Владіміра Путіна:

«Мені вже ставили це запитання. Я не бачу сенсу. Дуже багато зірок і людей зверталося на самому початку війни і до росіян, і до Путіна, і до тих людей, які прийшли в нашу країну з війною, але, як ми бачимо, нічого не змінилося.

Мені не хочеться бути балакучою головою, яка просто стрясає повітря і говорить про те, що Путін такий, Путін сякий, росіяни такі... Це нічого не змінить, усі це прекрасно знають. Я знаю, що в Росії багато людей, які проти того, що відбувається, проти того, що ми воюємо один проти одного. Як ми бачимо, ніхто не може вплинути на головнокомандувача з того боку».

Попри це, Ломаченко все одно вирішив повернутися на ринг. 29 жовтня 2022 року в Нью-Йорку він провів бій проти Джамейна Ортіса. Згідно із суддівськими записками, результат бою — перемога Ломаченка 115:113, 116:112 та 117:111. Василь знов показово натягнув на себе прапор України.

У травні 2023 року українець вкотре прийняв виклик на бій за абсолютного чемпіона. Але, і тут не задалося.

Хейні — Ломаченко

У стартових раундах складно було визначити фаворита, обидва діяли активно та впевнено. Хейні вправно відпрацьовував по корпусу, а Ломаченко видавав серію ударів.

Ближче до чемпіонських раундів утома боксерів давалася взнаки. У фінальному раунді Василь почав ризикувати та притискати Девіна до канатів, він видав серію потужних ударів, проте судді віддали перемогу Хейні — 116:112, 115:113, 115:113.

Чи став цей бій переломним у кар’єрі Ломаченка? Однозначно, так, адже він вже вдруге провів поєдинок за абсолюта, і вдруге поступився. Та все ж він продовжує свою діяльність у боксі.

Ломаченко — Камбосос

12 травня 2024 року Василь Ломаченко проведе бій із Джорджем Камбососом. Логічно, що українець налаштований на перемогу, адже після поразки в бою за абсолюта йому необхідна реабілітація у вигляді тріумфу. Камбосос також не збирається програвати, напередодні він двічі поступився тому ж Девіну Хейні, а потім за очками виграв у британця Максі Г’юза.

Чи вдасться Василю повторити історію бою, як у 2018 — питання часу. Звісно, він уже не такий, як був тоді.

Щодо статистики, то в 36-річного уродженця Білгород-Дністровського 17 перемог (11 – нокаутом) і 3 поразки на професійному ринзі.

У 30-річного Камбососа – 21 перемога (10 – нокаутом) і 2 поразки. Ймовірність того, що дуель завершиться нокаутом, дуже висока, тож варто очікувати на цікавий поєдинок, адже обидва боксери не звикли демонструвати нудний бій.

У разі поразки Ломаченку вже пророкують пенсію, але сам він уже дав відповідь таким гейтерам:

«Якщо ви говорите про вік у боксі та вагові категорії, то я погоджуся – я вже старий. Але як щодо надважкої ваги? У 36 років багато надважковаговиків можуть тільки починати. Але, звичайно ж, моя кар'єра майже завершена. Питання в тому, скільки вона ще триватиме – один, два, три роки. Ось і все. Але я думаю, що в мене все ще є трохи потужності».

Варто додати, що Ломаченко, звісно ж, отримає свою підтримку в Австралії, однак свідомі українці вже зробили свій висновок з приводу позиції боксера в російсько-українській війні ще до 24 лютого 2022 року.

Тож чи зможе він усі свої знання вдало застосувати в поєдинку проти Камбососа, який молодший, ми побачимо вже вранці 12 травня за київським часом. Бій відбудеться в Перті.

Джордж Камбосос Василь Ломаченко Теофімо Лопес Девін Хейні Хорхе Лінарес