Українська правда

Спортдир на Джиро: про харчування команди під час змагань, та яку роль відіграють нутриціологи

Спортдир на Джиро: про харчування команди під час змагань, та яку роль відіграють нутриціологи

Легендарний український велосипедист та спортдиректор Lidl-Trek Ярослав Попович цього разу розповідає у своєму блозі про харчування спортсменів під час перебування на змаганнях. Що цікаво, залучені навіть нутриціологи.

Як харчуються велопрофі під час гонок

Коли я був спортсменом або ще десь років 5-6 назад звертали увагу на харчування. У нас у команді зараз є 3 повари, які їздять з нами на всі змагання та готують. Спортсменам завжди потрібно поїсти добре, смачно і, головне, правильно.

Останні 5-6 років почали залучати нутриціологів у команди, які розробляють меню кожному спортсмену. Вони розраховують на скільки калорій їм потрібно поїсти, що потрібно зробити. У нас також є нутриціологи в команді, які розписують дієти хлопцям, щоб вони правильно харчувалися та витрачали калорії. Спочатку вони працюють зі спортсменами, потім спілкуються з кухарями з приводу меню і тоді вони все готують.

У хлопців на столі є вага і перед тим, як їсти вони важать їжу. У кожного є своя порція, адже вони всі різні — хтось вищий, хтось більше важить, хтось на спринти їде, хтось у гори, від цього теж багато залежить. Тому на харчування зараз велика ставка.

Навіть був такий момент, що до мене підходив нутриціологиня і скаржилася на масажистів, що вони зробили неправильні тістечка для спортсменів. Бо у нас є різні батончики, гелі, які робить наш спонсор, але деякі тістечка готують самі масажисти. Хтось з них щось наплутав, не ту дозу зробив, тож були скарги від нутриціологів.

З приводу кількості прийомів їжі, то у хлопців зранку сніданок, потім перед змаганнями вони ще можуть в автобусі щось перекусити по дорозі, під час гонки вони також мають настанови. Їм нутриціологи розписують, скільки вони мають з’їсти карбогідратів за годину, тож цілий етап вони теж харчуються.

Під час гонки у хлопців є веломайка, на якій є кишені, куди вони беруть їжу. На половині етапу є пункт харчування, де стоять масажисти і на ходу подають в сумочці їм дві пляшки води/напою та їжу. Якщо хтось не встигає, то у нас в машині є багато продуктів для них, тому вони можуть до нас під’їхати та взяти.

Після етапу вони їдять ще в автобусі, до прикладу, рис, м’ясо. У готелі у них масаж, а потім вечеря, тому що вони багато енергії витрачають і їм потрібно постійно харчуватися.

Ярослав Попович