Українська правда

Біда Миколенка, гучний успіх Довбика, нова позиція Циганкова. Як там наші зіграли

ФК Жирона
Біда Миколенка, гучний успіх Довбика, нова позиція Циганкова. Як там наші зіграли

Клубний європейський футбол продовжує жити в прискореному ритмі. Тож і найкращі українці за кордоном не втомлюються нагадувати про себе в матчах провідних команд Старого Світу. Цього разу у фокусі нашої уваги легіонери з українським паспортом у чемпіонатах Португалії, Англії, Шотландії, Іспанії та Італії.

Чемпіон продовжує відстежувати виступи найкращих українських футболістів. І розказує про головне за тиждень.

Анатолій Трубін

Голкіпер Бенфіки та національної збірної України провів черговий матч за свою команду. В межах 5 туру португальської Примейри Бенфіка протистояла Санта-Кларі, й суперника розгромила (4:1). Трубін учергове вийшов із перших хвилин, і провів на полі усі 90 хвилин.

З початку сезону воротар провів за свій клуб 5 матчів (з них 2 виявилися "сухими"), у яких витягнув із сітки своїх воріт 4 м'ячі. Лісабонський клуб за підсумками 5 проведених матчів набрав 10 балів і посідає 3 сходинку в Примейри, відстаючи від іншого столичного клубу Спортинга на 5 очок.

Ілля Забарний

Захисник команди Сергія Реброва залишається одним із найбільш стабільних футболістів АПЛ у контексті постійної довіри тренера. В останній вікенд Ілля провів уже 4-й повний матч за Борнмут у нинішньому сезоні АПЛ. Це була гра із лондонським Челсі, якому команда Забарного поступилася 0:1.

За свій виступ Забарний був нагороджений балом 6,7 від SofaScore, а також 6,3 вже від WhoScored. Цікаво, що незважаючи на невдалий матч своєї команди, вже за кілька днів українець був у гарному гуморі.

На це вказує публікація на сторінці клубу в соцмережі. Зазначимо, що матч із "синіми" був для Забарного 51-м за Борнмут після трансферу з київського Динамо.

Віталій Миколенко

Не таким, як очікувалося, вийшов інший матч 4 туру АПЛ для ще одного ексбека Динамо. Ліверпульський Евертон поступився Астон Віллі з Бірмінгема (2:3), а Миколенко вийшов у стартовому складі "ірисок". Проте пішов із поля вже на 26 хвилині, і одразу попрямував у підтрибунне приміщення.

Що сталося з Віталієм, достеменно так і не відомо, однак мінімальну ясність вніс наставник Евертона Шон Дайч. За його словами, Миколенко сказав, що погано себе почуває, тому його "довелося зняти".

Наразі колектив українця посідає останню сходинку в АПЛ. Евертон не має у своєму жодного бала. Миколенко встиг взяти участь у 5 матчах у всіх турнірах, на його рахунку 1 результативна передача.

Єгор Ярмолюк

Ще один українець в АПЛ устиг зіграти з Манчестер Сіті. Брентфорд Ярмолюка поступився супернику (1:2). І хоча Єгор встиг хіба що торкнутися м’яча 5 разів, за такі дії на полі Ярмолюк отримав від WhoScored та Sofascore 5,9 та 6,5 бали відповідно.

Більше ігрових хвилин Ярмолюк отримав уже в наступному матчі. У 1/16 Кубку ліги Брентфорд грав із Лейтон Орієнт, і суперника переміг 3:1. Єгор з'явився на полі у стартовому складі та провів повну гру. Цього разу WhoScored та SofaScore його виступ оцінили значно вище — 7,3 та 7,5 відповідно.

Микола Кухаревич

Результативним та вдалим видався матч чергового туру шотландського Чемпіоншипа для колишнього нападника львівського Руха. Кухаревич забив у ворота Сент-Джонстона в поєдинку за свій Хіберніан (2:0). Виступ Миколи був настільки вдалим, що форвард навіть потрапив до символічної збірної 5-го туру шотландської першості за версією аналітичного порталу WhoScored. Гру Кухаревича ресурс оцінив у високі 7,81 бали.

Для Миколи це взяття воріт стало другим із початку сезону. Його команда посідає 8 сходинку з 5 балами.

Віктор Циганков

У черговому турі Ла Ліги Жирона протистояла Барселоні в каталонському дербі. І супернику розгромно поступилася (1:4). Український легіонер "червоно-білих" вийшов у стартовому складі жиронців та провів на полі 69 хвилин. Варто відзначити, що хавбек збірної України починав матч на не зовсім звичній для себе позиції. Віктор зіграв під єдиним форвардом команди — у центрі, а не на фланзі.

Багато в чому саме через це матч для Циганкова вийшов невдалим. Автори Sport.es оцінили виступ хавбека лише в 4 бали, а його гру прокоментували наступним чином.

"Зумів відзначитися кількома небезпечними діями в обрисах 60-ї хвилини, коли пішов на лівий край після появи на полі Аспрільї. Граючи в центрі, був непомітним. Пробивав лівою, коли м'яч пройшов близько від стійки воріт тер Штегена".

Взяв участь Циганков і в наступному матчі своєї команди. Жирона зустрічалася із ПСЖ у межах Ліги чемпіонів. Матч відбувся у столиці Франції та завершився мінімальною звитягою господарів 1:0. Для каталонського клубу це була дебютна гра в головному єврокубку. Схоже, особливим матч був і для Віктора, який відзначив цей момент у соцмережах.

Циганков вийшов у старті Жирони, провів на полі 88 хвилин, і не запам'ятався чимось надзвичайним. За свою гру від WhoScored Віктор отримав 6,4 бали.

Артем Довбик

У черговому турі Серії А римська Рома протистояла Дженоа з Генуї, і знову перемогти не змогла – 1:1. 81 хвилину на полі провів і нападник "вовків" Артем Довбик. І, нарешті, зробив те, для чого "джаллороссі" його й купували — забив. Дебютний для українського форварда гол стався на 37-й хвилині, й був першим у матчі.

За підсумками гри аналітики WhoScored визнали Довбика найкращим футболістом у склади клубу з Вічного міста — його оцінка склала 7,3. SofaScore виступ Артема оцінив у 6,8.

Автори RomaToday грою Довбика теж лишилися задоволені. Артем отримав 7 балів, а про його гру ми дізналися наступне.

"Спершу зробив симпатичну передачу на Дибалу, потім трапився прикрий незабитий м’яч і, врешті, такий довгоочікуваний прем'єрний гол. Важливо, що до голу Довбик додав ще й найкращий футбол за Рому з моменту переїзду в Рим, і тільки суперсейв Голліні не дозволив йому забити вдруге".

Руслан Малиновський

У тому ж матчі вболівальники побачили на полі й іншого українця. Руслан Малиновський відіграв усю 2 половину. Ексфутболіст Зорі провів якісний матч. Руслан встиг віддати 97% точних передач, на його рахунку 5 виграних єдиноборств із 5-ти, 3 здійснених відбори, 1 зароблене порушення на собі та 3 фоли.

Не дивно, що за гру Малиновський отримав високі оцінки. WhoScored оцінив його футбол балом 7,1, а від SofaScore він отримав оцінку 7,5.

Ілля Забарний Кухаревич Віталій Миколенко Анатолій Трубін Віктор Циганков Артем Довбик Єгор Ярмолюк Руслан Малиновський