Головне

Січневе роздоріжжя Мудрика: який клуб — оптимальний вибір для Михайла

Найбільш обговорювана зимова трансферна сага в українському футболі.
14.01.2023 05:35 2330 0
Січневе роздоріжжя Мудрика: який клуб — оптимальний вибір для Михайла

Джерело - Чемпіон.

Михайло Мудрик увірвався на вершину вітчизняної гри в м’яча карколомно стрімко. Ще в позаминулому, останньому повному сезоні перед переходом війни у нову фазу акції Михайла асоціювалися з великою перспективою, але не здавалися от-от осяжними. Все змінив масовий відтік легіонерів із Шахтаря.

Перед стартом сезону Мудрик отримав купу авансів. А отримавши можливість заявити про себе як нового лідера на 90% оновлених "гірників", вхопився за свій шанс усіма кінцівками. Сьогодні Мудрик — найкращий футболіст Шахтаря. Сьогодні Михайло — візитка УПЛ. Врешті, сьогодні "десятка" донеччан — без п’яти хвилин найдорожчий футболіст в історії нашого футболу. Але яке місце роботи для Мудрика буде найкращим, і чи варто чекати зміни роботодавця в цьому місяці взагалі? Знаходимо відповіді прямо зараз.

Аристократи, які втратили лоск знаті

Якщо вірити останнім повідомленням на тему "Мудрик" у мережі, в одній з соцмереж Михайло дав вичерпну відповідь вболівальнику, який спитав його про можливий перехід у "Челсі". Проте насправді варіант з трансфером у табір "синіх" є не найгіршим розвитком подій. Нинішній Челсі — команда, яка з відходом Томаса Тухеля втратила статус топ-клубу. Разом з тим, фінансові та спортивні можливості "аристократів" все ще є значними, а потенціал дозволяє будувати серйозні плани вже на найближчі роки. Регулярна участь в ЛЧ, боротьба за титул в АПЛ — все це реальні завдання. Не менш важливо, що в складі "синіх" на позиції Мудрика нема "непробивних" конкурентів. Рахім Стерлінг все частіше діє в центрі, а Крістіан Пулісік — не та фігура, яку Михайло з футбольної шахівниці не здатний посунути.

Ризики "канонірського" дитячого садка

Арсенал — найбільш вірогідний покупець прав на Михайла і найбажаніший клуб для самого Мудрика. Це той випадок, коли гравець хоче в команду, а клуб (в особі менеджменту та тренера) хоче футболіста. Однак на варіант з "гармашами" варто подивитися і з іншого боку. Каноніри — наймолодша команда АПЛ серед топ-6. Так, більшість провідних футболістів команди вийдуть на свій пік за кілька років, і тоді вболівальникам "гармашів" варто сподіватися на значні результати вже й на міжнародному рівні. Але у випадку з Мудриком "канонірська" молодість — це не тільки трансфер у середовище, де за партнерів матимеш багатьох одноліток. Це ще й вкрай сильний конкурент. Об'єктивність — завжди не зайва пересторога. Хай нас вибачить Михайло, але Габріель Мартінеллі — 21-річний футболіст з досвідом гри в АПЛ, який за навичками, вміннями та перспективою переважає Мудрика вже зараз.

Саудівська золота клітка для всіх "сорок"

Нинішній сезон у виконанні останнього з англійських "скоробагатьків", який отримав величезні арабські вливання, виглядає казковим. "Ньюкасл" впевнено посідає третє місце, а головне — немає жодних ознак, що "сороки" не зможуть втримати позиції щонайменше у єврокубковій зоні. І це враховуючи, що перед стартом сезону склад команди докорінно не змінився, й зірок першої величини у складі Юнайтед наразі нема. Ньюкасл — це красива обкладинка книги, яка пишеться багатьма от саме зараз. І спокуса стати її головним автором — велика. Бо ж на Сент-Джеймс Парк Мудрик міг би стати не одним з, а єдиним і неповторним лідером потенційного топ-клубу. Але й піти з такого Ньюкасла у випадку, коли щось станеться не так, як гадалося, буде важко. Причина все та ж — гроші. Наразі боси рідного клубу Алана Ширера налаштовані йти експансивним шляхом досягнення вершин. За такої ставки інтереси футболістів команди точно будуть другорядними.

"Фармацевтичний" досвід у Німеччині

Після вдалої осінньої кампанії в Лізі чемпіонів щодо Мудрика підвищився апетит не тільки Шахтаря — на очах менш компромісним стосовно свого майбутнього став і сам футболіст. Тому гіпотетичний трансфер у клуб рівня леверкузенського Баєра, який активно цікавився Михайлом ще влітку, сьогодні виглядає малоймовірним з причин не тільки фінансових, а й емоційних — "фармацевтом" не захоче стати й сам Мудрик. А дарма. Баєр — умовний приклад міцного європейського клубу вище середнього рівня з провідного чемпіонату, який міг би стати для Мудрика ідеальним трампліном.

А якщо в світле майбутнє з "Шахтарем"?

Де б не опинився Мудрик цієї зими, найгіршим виглядає варіант, за яким все залишається, як є. Бажання Шахтаря отримати за свій головний кадровий актив достойну компенсацію було б логічним і зрозумілим, якби вибір такої стратегії Срни та компанії мав свої межі. Наразі ж виходить так, що "гірники" в своїй упевненості щодо шалених фінансових перспектив такого трансферу позбуваються всіх можливих гальм як інструментів пошуку компромісу, а то й втрачають зв'язок з реальністю. За таких обставин за наступні півроку Михайло може втратити будь-яку мотивацію рухатися далі й прогресувати, а Шахтар зіткнеться з ігровою кризою вже з першими офіційними матчами. І тоді може статися так, що колишнього Мудрика ми можемо більше й не побачити.

Максим Салівон, Чемпіон

Коментарі ()