Українська правда

Постріл «гармашів» у вічність. Чому чемпіонство Арсенала — майбутня реальність

Андрій Твердохліб — 11 січня 2023, 21:02
Постріл «гармашів» у вічність. Чому чемпіонство Арсенала — майбутня реальність

Лондонський Арсенал ставав найкращим клубом Англії 13 разів. Проте останнє чемпіонство "гармашів" сталося ще тоді, коли більшість сьогоднішніх молодих любителів футболу ще не народилися. Трофей 2004-го року став останнім вагомим досягненням команди епохи Арсена Венгера.

З перших ігор поточного сезону "каноніри" несподівано захопили трон АПЛ, і рішуче налаштовані на вершині залишитися. Пояснюємо, чому довгостроковий варіант з передбаченням тріумфу лондонців у травні — чудове рішення вже сьогодні.

Зима як продовження літа: Арсенал налаштований на ринку рішуче

Перед стартом кампанії-2022/23 "гармаші" здивували трансферами. Зазвичай скупі власники клубу цього разу дали зелене світло великим придбанням. Залучення таких футболістів, як Жезус, Зінченко, Вієйра, Тернер та Маркіньос обійшлося Арсеналу більш ніж в 130 мільйонів євро. Та розсмакувавши локальний успіх, "каноніри" не збираються зупинятися. За словами головного тренера Мікеля Артети в січні клуб не буде пасти задніх, і обов'язково підсилить склад кількома виконавцями. Завдання — максимальні. Артета наголосив, що "Арсенал" купуватиме не на перспективу, а заради виходу команди на новий рівень.

Арсенал не зможе — Сіті допоможе: пріоритет Гвардіоли та компанії — ЛЧ

Хосеп Гвардіола тренує Манчестер Сіті з 2016-го року. За цей час "містяни" виграли з каталонцем 11 титулів, в тім числі — чотири трофеї найкращого клубу Англії. Проте серед них нема головного. Гвардіола приходив у "Сіті" задля перемоги в Лізі чемпіонів. Для досягнення цієї мети витрачено вже сотні мільйонів, а віз невдач манкуніанців переслідує й нині. "Сіті" — чинний чемпіон Англії і єдиний реальний конкурент Арсенала в боротьбі за корону (нехай нас вибачать Тоттенгем, Ньюкасл, МЮ та Ліверпуль). І цей єдиний конкурент, маючи -5 на момент відновлення змагань після проведення чемпіонату світу зробить пріоритетною не внутрішню арену.

"Каноніри" досягли рівня топ-клубу АПЛ за ігровими якостями

Однією з головних проблем лондонців зразка попередніх років була невідповідність бажань можливостям. Арсенал декларував прагнення бути командою рівня топ, проте на практиці в матчах з найсильнішими клубами Англії зазнавав постійних невдач, а подекуди й розгромів. Сьогодні цього відставання більше нема. Так, "каноніри" поступилися "Манчестер Юнайтед", проте переграли і Тоттенгем, і Ліверпуль, і Челсі. Команда Артети може собі дозволити грати з прямими конкурентами не тільки на рівних, а подекуди й диктувати свої умови.

Арсенал — наймолодша команда серед англійських грандів

Ще в період Венгера команду з Північного Лондона не один рік поспіль називали не інакше як "дитячий садок". Причини на поверхні — в складі команди було надто багато перспективних, а відтак — навіть не молодих, а подекуди юних виконавців, наявність яких не дозволяла вирішувати великі завдання. Сьогодні з цієї проблеми Артета зробив перевагу над конкурентами. Середній вік футболістів першої команди "канонірів" — 24,7 роки. Це найменший показник в топ-6 АПЛ. Мартінеллі — 21, Вієйра — 22, Сміт-Роу — 22, Сака — 21, Саліба, Едегору — 24. Вагоме слово фармацевтики та технологій у наш буремний вік ніхто не відміняв, проте коли в січні англійські клуби будуть долати традиційний марафон матчів, голодна до перемог "канонірська" молодь буде відновлюватися швидше.

Артета може дозволити собі сконцентруватися на АПЛ

Арсенал уже вилетів з Кубка ліги, підкресливши своїм відношенням до турніру його другорядність. Це в попередні роки "каноніри" мали робити ставку на внутрішні кубкові змагання. Сьогодні ж "гармашам" може дістатися значно більший і смачніший кусень у вигляді самої АПЛ. Попереду матчі в Кубку Англії та Лізі Європи, однак немає сумніву — головні ресурси Артета залучатиме саме на проходження дистанції національного чемпіонату. Ба, навіть більше. Не варто дивуватися, якщо обидва "менш важливих" змагання Арсенал дуже скоро покине. Бо ж є заради чого.

Максим Салівон, Чемпіон

Чемпіонат Англії, АПЛ Манчестер Сіті Манчестер Юнайтед Челсі Арсенал Лондон