Головне

Мудрик, Зінченко, Шевченко, Ребров та ще 5 українців, які пограли в АПЛ

Із 1992 року в найвищому дивізіоні чемпіонату Англії встигло зіграти 8 українців. Михайло Мудрик стане дев'ятим.
21.01.2023 14:21 Андрій Дунець 2177 0
Мудрик, Зінченко, Шевченко, Ребров та ще 5 українців, які пограли в АПЛ

В суботу, 21 січня, в матчі 21-го туру Англійської Прем'єр-ліги між Ліверпулем та Челсі за новий клуб дебютував Михайло Мудрик.

Найдорожчий гравець в історії українського футболу потрапив до пристойної компанії співвітчизників. До цього за майже 31-річне існування АПЛ їх у даному турнірі пограло восьмеро (дев'ятий - Єгор Ярмолюк - тренується і грає лише з молодіжною командою Брентфорда, поки не провівши жодного матчу за перший склад).

Розгляньмо трохи детальніше кар'єру кожного з попередників Мудрика.

Олександр Євтушок

Рік виступу: 1997.

Клуб: Ковентрі Сіті.

Звідки прийшов: Дніпро.

Сума трансферу: 800 тис. фунтів (клуб до кінця не розплатився).

Став першим громадянином України, який зіграв за клуб Англійської Прем'єр-ліги. У березні 1997-го провів перші 3 матчі (проти Лестера, Манчестер Юнайтед та Ньюкасла), які стали й останніми для Євтушка. Попри вдалі відгуки преси, футболіст не зміг закріпитись у Англії - замучили травми та жорсткі тренування. Наприкінці того ж року Ковентрі розірвав контракт із Олександром.

Олег Лужний

Роки виступів: 1999–2004.

Клуби: Арсенал, Вулвергемптон.

Звідки прийшов: Динамо Київ.

Сума трансферу: 1,8 млн фунтів.

Лужний вразив Арсена Венгера грою за Динамо у переможних матчах проти лондонців у Лізі чемпіонів. Припускалося, що правий захисник стане заміною Лі Діксону, але він не зміг повністю витіснити ексгравця збірної Англії. Хоча Лужний нерегулярно потрапляв до стартового складу, він зіграв 110 матчів протягом чотирьох років у клубі, найчастіше на правому фланзі захисту, а також в центрі і на лівому фланзі,  а одного разу навіть виводив команду на поле у ролі капітана на поєдинок Кубка Ліги. В сезоні-2001/02 він разом з Арсеналом оформив "золотий дубль", вигравши Прем'єр-Лігу та Кубок Англії.

Влітку 2003-го Лужний підписав контракт із Вулвергемптоном, який щойно підвищився у класі, й провів там один сезон, зігравши тільки 10 матчів. Він залишив Вовків улітку 2004-го.

Сергій Ребров

Роки виступів: 2000–2002.

Клуб: Тоттенгем.

Звідки прийшов: Динамо Київ.

Сума трансферу: 11 млн фунтів.

Нападник зіграв за Тоттенгем 59 матчів та забив 10 голів. Після приходу нового тренера Глена Годдла не зміг знайти з ним спільної мови і невдовзі відправився в оренду до турецького Фенербахче (2002–2004), після чого на правах повноцінного трансферу перейшов до команди Чемпіоншипа - Вест Гем Юнайтед.

Андрій Шевченко

Роки виступів: 2006–2008.

Клуб: Челсі.

Звідки прийшов: Мілан.

Сума трансферу: 30,8 млн фунтів.

Легендарний український нападник влітку 2006-го, після переходу до Челсі, став найдорожчим на той час трансфером в історії британського футболу та потрапив до десятки найдорожчих на ту пору переходів усіх часів.

За два сезони на Стемфорд Брідж Шевченко зіграв за Синіх 48 матчів та забив 9 голів. Головний тренер Жозе Моурінью надавав перевагу Дідьє Дрогба на позиції центрального форварда, тож українцеві доводилося пробувти себе на фланзі атаки. Крім того, володаря Золотого м'яча-2004 мучили травми - давався взнаки вік (Андрієві було на межі 30-ти). Після приходу на тренерський місток Аврама Гранта ситуація для Шеви не покращилася, тож влітку він повернувся в Мілан на правах оренди.

Андрій Воронін

Роки виступів: 2007–2010.

Клуб: Ліверпуль.

Звідки прийшов: Баєр.

Сума трансферу: вільний агент.

Ліверпуль офіційно оголосив про підписання конракту з нападником в лютому 2007-го, але на Енфілд Роуд українець приїхав аж улітку того року, догравши спершу сезон із німецьким клубом.

За мерсисайдців Воронін зіграв загалом 40 матчів, забив 6 голів та віддав 6 результативних передач. Вже через півроку перебування в Англії його відправили назад до Німеччини - в Герту на правах оренди, де справи в нього пішли значно краще. В Ліверпуль Андрій повернувся влітку 2009-го, а вже в січні 2010-го перейшов до московського Динамо за 4 млн фунтів.

Олександр Зінченко

Роки виступів: 2016–наш час.

Клуби: Манчестер Сіті, Арсенал.

Звідки прийшов: Уфа.

Сума трансферу: близько 4-х млн євро.

Під керівництвом Пепа Гвардіоли в Ман Сіті український центральний півзахисник перекваліфікувався в лівого захисника. Після початкового короткого періоду оренди в нідерландському ПСВ Зінченко повернувся до Англії, де його потроху почали підпускати до основного складу.

За 6 років на Етігаді Олександр провів 127 матчів у всіх турнірах. Став 4-разовим чемпіоном Англії та стільки ж разів виграв Кубок Ліги, ще одного разу виграв Кубок Англії та грав у фіналі Ліги чемпіонів-2020/21. Партнери і сам Гвардіола відзначали його сильний вплив на атмосферу в колективі, а деякі фани Сіті досі сумують за мотиваційними промовами Зінченка.

Влітку 2022 року перейшов до Арсенала за 30 млн фунтів.

Андрій Ярмоленко

Роки виступів: 2018–2022.

Клуб: Вест Гем Юнайтед.

Звідки прийшов: Боруссія Дортмунд.

Сума трансферу: 25 млн євро.

За 4-річний період перебування в Лондоні український фланговий атакувальний півзахисник зіграв у всіх турнірах 86 матчів, забив 13 голів та оформив 7 асистів. Здебільшого Ярмоленко виходив на заміни, а останнім часом тренер Девід Моєс його взагалі переважно випускав аж після 80-ї хвилини.

Влітку 2022-го перейшов до клубу з ОАЕ, Аль-Айна, вільним агентом.

Віталій Миколенко

Роки виступів: 2022–наш час.

Клуб: Евертон.

Звідки прийшов: Динамо Київ.

Сума трансферу: 23,5 млн євро.

Лівий захисник майже відразу став основним гравцем Ірисок. За рік, поки що проведений на Гудісон Парк, Миколенко вже зіграв за Евертон 36 матчів у всіх турнірах та навіть забив один (дуже красивий) гол. Нині підопічні Френка Лемпарда перебувають не в найкращій формі, борячись за виживання в АПЛ, а Миколенкові, як і багатьом гравцям команди, регулярно дістається від фанів у соцмережах.

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()