Українська правда

Петраков залишив збірну, але не залишив спадку

Андрій Твердохліб — 14 січня 2023, 09:44
Петраков залишив збірну, але не залишив спадку

Епоха Олександра Петракова на чолі національної збірної України офіційно добігла свого логічного завершення. І хоча контракт уже екстренера синьо-жовтих з УАФ закінчився ще 31 грудня 2022 року, офіційно про це оголосили лише 12 січня 2023...

Збірна України Шредінгера: чому експеримент Петракова не вдався

Олександр Васильович очолив збірну, як рятівний варіант після несподіваної відставки Шевченка в серпні 2021 року у, здавалося б, безпрограшній для себе ситуації. З одного боку, збірна невдало розпочала відбір до Мундіалю (3 нічиї в 3 матчах, 2 з них удома проти Казахстану й Фінляндії). Шанси на перше місце в групі, де є Франція, фактично втратив ще Шевченко (попередник Петракова - ред.). З іншого - керманич отримав у спадок досить потужну, зіграну команду, лідери якої, крім Ярмоленка, в самому розквіті сил. Однак не так сталося, як гадалося... Петраков розпочав із двох нічиїх, чим ускладнив і так незавидне становище в турнірній таблиці (2 місце давало шанси на стикові матчі). Злі язики подейкували, що збірна фактично грає у футбол Шевченка. Так це чи ні, достеменно визначити неможливо, але зараз це і неважливо.

Головною ж проблемою Петракова на чолі національної команди став психологічний бар'єр - одна справа тренувати (керувати) молодих і юних гравців, зовсім інша - Ярмоленка та Ко. Що майже одразу ж і підтвердив конфлікт керманича з одним із лідерів команди Русланом Маліновським.

Неготовим, як не старався, Петраков виявився і до тиску з боку ЗМІ та вболівальників. Спеціаліст досить часто шукав всесвітню змову проти себе, провів свою вже легендарну пресконференцію, в якій використав усього 37 слів і вигадав конфлікт із журналістами.

Опит – вєлікоє дєло. П’єса Олександра Петракова у п’яти стадіях

Якби там не було, головного тренера завжди будуть оцінювати за результатами. Тренер зумів вивести команду в стики, на більше не вистачило: спеціаліст зупинився за крок до виходу разом з підопічними на чемпіонаті світу. У фіналі плей-оф Україна поступилася в рівній боротьбі Вельсу, єдиний гол у матчі на рахунку Ярмоленка. У власні ворота... Тут буде справедливо згадати, що за кілька днів до Вельсу (1:0), підопічні Петракова впевнено розібралися з Шотландією (1:3) при досить якісній грі.

Куди більше питань викликає виступ у Лізі націй. Україна не змогла пробитися до дивізіону А з найлегшої (на думку більшості фахівців) групи дивізіону B, пропустивши уперед шотландців. Загалом же не полишало відчуття, що якість гри збірної і результати (математичний факт) погіршувалися з кожним наступним матчем, як тут не згадати закидити керманичу про "футбол Шевченка".

Загалом під керівництвом Петракова збірна України провела 18 матчів (5 товариських): 8 перемог, 2 поразки та 8 нічиїх (5 в офіційних іграх).

За майже півтора року в збірній Петраков не зумів дати результат у двох турнірах. Фахівець покидає посаду майже не помічено - чи то людям не до футболу через війну, чи то сам тренер не викликає емоцій у суспільства.

Найбільше Олександр Васильович запам'ятається намаганням спілкуватися українською мовою, що до нього робив лише Мирон Маркевич у своїй надто короткій кар'єрі в національній команді, намаганням бути своїм для усіх і кожного та дивакуватими пресконференціями.

Хороший хлопець – професія. Чому Петраков у збірній України є органічним, але тимчасовим елементом