Українська правда

Усе, що потрібно знати про Олімпійські ігри 2024

Getty Images
Усе, що потрібно знати про Олімпійські ігри 2024

Зовсім скоро у Франції офіційно відкриють Ігри XXXIII Олімпіади. Чемпіон розповідає про все, що треба знати, аби бути в курсі найцікавіших подій і не пропустити нічого важливого.

Де пройдуть та коли розпочнуться Олімпійські ігри 2024

Головна спортивна подія чотириріччя відбудеться у Парижі з 26 липня по 11 серпня. Церемонія відкриття запланована на 26 липня, однак частина змагань розпочнеться на декілька днів раніше.

Змагання проходитимуть у тому числі й у 16 містах по всій європейській частині Франції: футбольні матчі відбуватимуться у Тулузі, Марселі, Ліоні, Ніцці, Нанті та Сент-Етьєні, а серфінгісти покажуть свою майстерність за 15700 кілометрів від столиці Франції — на Таїті — острові у складі французької заморської країни та заморського колективу Французької Полінезії.

Усі арени в передмістях Парижа розташовані не далі ніж за 10 кілометрів від олімпійського селища. Декотрі відомі історичні місця прийматимуть змагання: район Ейфелевої вежі — з пляжного волейболу, Версальський палац — з кінного спорту, Гран-Пале на Єлисейських полях — з фехтування й тхеквондо. Крім того, корти, на яких щорічно проходить Ролан Гаррос, прийматимуть змагання з тенісу.

Getty Images

Містами-кандидатами на проведення Ігор, крім Парижа, були Гамбург, Бостон, Будапешт, Рим і Лос-Анджелес. Париж уже приймав Олімпійські ігри 1900 та 1924 років. Причому сто років тому відбулися останні ігри, які проводив П'єр де Кубертен — президент Міжнародного олімпійського комітету, який відродив Олімпіаду наприкінці XIX століття. Після завершення Ігор 2024 року Париж стане другим після Лондона містом, яке тричі приймало захід.

Відкриття Ігор у Парижі

День відкриття Олімпійських ігор 2024, 26 липня, обіцяє стати надзвичайно видовищною подією, оскільки вперше захід пройде на воді замість традиційного олімпійського стадіону.

Програма Олімпіади-2024

У програму літньої Олімпіади-2024 входять 32 види спорту, що охоплюють 306 змагань. Дебютують на Іграх у Парижі такі види спорту, як брейкінг, скелелазіння, скейтбординг та серфінг. Такий крок МОК спрямований на підвищення популярності події серед молоді.

Getty Images

Учасники Ігор у Франції

На Олімпійських іграх-2024 у Парижі братимуть участь 10 714 спортсменів з усіх куточків світу. Ця кількість менша, ніж під час попередніх Ігор у Токіо, де змагалися 11 092 атлетів. Проте ця Олімпіада точно увійде в історію, оскільки у Парижі вперше буде боротися за медалі однакова кількість чоловіків і жінок.

28 із 32 видів спорту на Іграх будуть гендерно рівними — у змаганнях братимуть участь як чоловіки, так і жінки. На Олімпіаді розіграють 329 медалей: 157 змагань для чоловіків, 152 змагання для жінок і 20 змагань для різних статей...

Шість із 205 національних олімпійських комітетів, які візьмуть участь у змаганнях, не мають у складі жодної спортсменки, а будуть представлені виключно чоловіками. Це Беліз, Гвінея-Бісау, Ірак, Ліхтенштейн, Науру та Сомалі.

Україна на Олімпіаді-2024

На літній Олімпіаді-2024 Україну представлять 140 спортсменів у 23 видах спорту. При тому ліцензій в нас лише 124. На жаль, це буде найменше українське представництво в історії Ігор, у яких наша держава бере участь починаючи з 1996 року, якщо брати до уваги літні Олімпіади.

Олег Верняєв

Олег Верняєв

Getty Images

Розмір державних призових для українських спортсменів за золоту медаль складе 125 тисяч доларів, срібло оцінюють у 100 тисяч, а бронзу — у 80 тисяч умовних одиниць. До речі, в Україні одні з найвищих у світі призових, особливо якщо порівнювати їх із зарплатами в країні.

До речі, вперше в історії Україна буде представлена на Іграх у футболі. Українська збірна під керівництвом Руслана Ротаня зіграє в одній групі з Аргентиною, Марокко та Іраком. Регламент змагань передбачає, що футболісти, що беруть участь у турнірі, повинні народитися після 1 січня 2001 року, однак кожна збірна може внести в заявку до трьох гравців, які старше цього віку.

Логотип Ігор

Логотип цьогорічних Ігор біло-золотий і має три складові: золоту медаль, символ Франції Маріанну й олімпійський вогонь. Ці символи показують обличчя, яке втілює прагнення організаторів поставити людей у центр Ігор.

Талісман Олімпіади-2024

Традиційні фрігійські ковпаки Фрігі є офіційними талісманами Олімпійських ігор в Парижі. Це червоні антропоморфні шапки, які вважають міжнародним символом свободи. У Франції червоний конічний головний убір із загнутим кінцем був елементом одягу незаможних революціонерів часів Великої Французької революції й емблемою якобінців.

Getty Images

Також фригійський ковпак став символом свободи в США під час війни за незалежність. Саме він зображений на прапорі Нью-Йорка й печатці американського Сенату.

Олімпійські медалі

Над дизайном медалей працював ювелірний будинок Chaumet. Кожну з них прикрасили очищеним від фарби шестикутним фрагментом металу з Ейфелевої вежі. Метал цей залишився після останньої реконструкції, вага шматка металу з вежі на одній медалі — 18 грамів.

Діаметр кожної медалі — 8 см, а ось вага відрізняється, залежно від проби. Загальна вага золотої нагороди — 529 грамів, срібної — 525, бронзової — 455. На звороті медалей зобразили грецьку богиню перемоги Ніку, Пантеон й Олімпійські кільця, до яких цьогоріч також додали зображення Ейфелевої вежі.

Getty Images

По краю нагороди вигравіювали назву виду спорту, дисципліни та події. Ці написи зробили французькою мовою. Усього буде розіграно 329 комплектів медалей, однак в командних видах спорту медалі отримує велика кількість людей, тому фактична кількість медалістів буде значно більша. Загалом виготовили 5 084 медалі.

Розклад змагань

Календар на кожен змагальний день та всю літню Олімпіаду в Парижі загалом буде доступний на сайті Чемпіон.

Getty Images

Де дивитися Олімпійські ігри

Офіційним транслятором Парижа-2024 стало "Суспільне". Національний мовник покаже наживо не менше 200 годин змагань Олімпійських ігор. У цифровому мовленні T2 змагання транслюватимуть регіональні телеканали та спеціалізований канал "Суспільне Спорт". Також трансляції будуть доступні на вебсайті "Суспільне Спорт" та в ефірі "Радіо Промінь".

Співтранслятором літніх Ігор стала платформа MEGOGO. Онлайн-сервіс у повному обсязі покаже футбольний та баскетбольний турніри серед чоловіків, а також теніс, бокс, боротьбу та деякі інші види спорту. Крім того, понад 800 годин прямого ефіру Олімпіади-2024 можна буде переглянути на розширеній лінійці телеканалів Eurosport, що будуть доступні підписникам MEGOGO.

Олімпійські ігри-2024 Олімпіада-2024 статті