Українська правда

Вейну Грецькому - 62! Він має українське коріння та переписав усі рекорди НХЛ

Андрій Твердохліб — 26 січня 2023, 20:32
Вейну Грецькому - 62! Він має українське коріння та переписав усі рекорди НХЛ
Вейн Грецький з українським режисером Володимиром Мулою під час зйомок фільму "ЮКІ"

26 січня 1961 року в Бранфорді (Канада) народився Вейн Дуглас Грецький, легендарний хокеїст, якого визнано найкращим за всю історію.

Протягом своєї кар’єри гравця він не просто переписав мало не всі рекорди Національної хокейної ліги (894 голи та 1964 гольові передачі в 1487 матчах. - ред) – а й зробив їх фактично недосяжними. Зрештою, він змінив уявлення світу про хокей, довівши, що ця гра може бути не просто лютим протистоянням "боксерів на ковзанах", а витонченим і дивовижним мистецтвом. Але всього цього ніколи б не було… якби не ненька Україна. Адже у найвеличнішого гравця в історії хокею Вейна Грецкого – глибоке українське коріння!

Рід Грецьких походить із Берестейщини, звідки емігрував його дід — по батькові Терентій Лаврентійович Грецький. Бабуся Івана Марія — українка і походить із Підгайців (нині Тернопільської області); з дідом вони між собою розмовляли українською. Його батьки — Волтер і Філіс Грецькі; своєю рідною мовою батько вважав українську.

Ще до широкомаштабного військового вторгнення в Україну росії, Вейн Грецький допомагав збирати кошти для українських фронтових лікарів. Після 24 лютого 2022 року закликав відсторонити росіян від участі у планованих змаганнях з хокею.

Згадуємо кар'єру найвеличнішого.

Вейн Грецький