Головне

Понад 2,8 млрд доларів з продажу Челсі досі заморожені у Великій Британії

Гроші обіцяли передати Україні
17.10.2023 14:10 707 0
Понад 2,8 млрд доларів з продажу Челсі досі заморожені у Великій Британії
Фото - gettyimages

2,8 мільярда доларів, отримані від продажу Романом Абрамовичем Челсі минулого року, досі заморожені на банківському рахунку у Великій Британії, попри обіцянки передати їх жертвам війни в Україні.

Про це повідомляє The Athletic.

Термін дії ліцензії, виданої урядом Британії, спливає 30 листопада. Ця ліцензія є визначальною для наступного етапу процесу направлення грошей Україні. Коли термін її дії закінчувався раніше - її продовжували за спільною угодою. Ймовірно, так буде й цього разу.

Ліцензію видало Управління щодо реалізації фінансових санкцій (OFSI), щоб дати змогу Абрамовичу продати Челсі. Гроші не можна переводити або використовувати без ліцензії OFSI.

У червні була інформація, що Абрамович сприяв затримці передачі коштів, "бо хотів, щоб частину грошей було витрачено на людей за межами України, наприклад, на жертв відсутності продовольства".

Джерело в уряді Британії підтвердило, що Абрамович є фактором, який затримує переказ грошей. Сам російський олігарх категорично відкидає будь-які припущення про його участь у цьому процесі. Його представник рішуче заперечує те, що росіянин є одним із факторів, які затримують передачу грошей.

"Доходи від продажу Челсі заморожуються на банківському рахунку у Великій Британії, тоді як незалежні експерти створюють фонд для управління та розподілу грошей. Потім необхідно буде подати заявку на отримання ліцензії, щоб переказати кошти у фонд", - розповів про процес передання грошей Україні представник Міністерства закордонних справ Британії.

Один з факторів, які стримують процес - Абрамович є громадянином Португалії. Через це уряд Британії залучив ЄС до підписання угоди про новий фонд, що означає додаткову бюрократію.

Позиція уряду Британії полягає в тому, що гроші мають бути витрачені виключно на території України. Це ще один фактор, який гальмує процес, бо поняття "жертви війни" може отримати ширше визначення, яке може включати людей за межами території України.

Раніше повідомлялося, що скаути Челсі вірять, що Мудрик виграє Золотий м'яч.

Коментарі ()