Українська правда

Бокс опинився на межі виключення з олімпійської програми

Дмитро Марценишин — 30 листопада 2018, 16:10
Бокс опинився на межі виключення з олімпійської програми

Міжнародний олімпійський комітет заморозив плани з проведення боксерського турніру на Іграх-2020 у Токіо.

Про це повідомляє офіційний сайт МОК.

Таке рішення було ухвалено після початку розслідування відносно Міжнародної асоціації аматорського боксу (AIBA), яке може привести до припинення діяльності організації. МОК не влаштував доповідь AIBA з питань управління, фінансів і антидопінгу. Організація визнала прогрес AIBA в області суддівства і антидопінгу, але зазначила, що сфери фінансів, управління та етики ще викликає питання. Зокрема, призначення Гафура Рахімова на пост глави AIBA, оскільки функціонер знаходиться під санкціями Міністерства фінансів США і підозрюється в зв'язках з міжнародною злочинною мережею .

"Поки передчасно говорити про те, чи може якийсь вид спорту замінити бокс. Ми зацікавлені в тому, щоб бокс був збережений в програмі Олімпійських ігор. Але AIBA повинна виконати всі вимоги", - зазначив спортивний директор МОК Кіт Макконнелл.

МОК також призупинив фінансування AIBA, продаж квитків, затвердження та впровадження системи кваліфікаційного відбору спортсменів, тестових заходів і остаточне доопрацювання графіку змагань. AIBA заборонено використовувати олімпійські об'єкти і символи для рекламних матеріалів, але підготовка до проведення боксерського турніру на ОІ-2020 буде розглядатися на той випадок, якщо AIBA буде відповідати всім критеріям МОК. МОК підкреслює, що докладає всіх зусиль для захисту спортсменів і фінансування атлетів продовжиться, але не через національні федерації.

Остаточне рішення про проведення боксерського турніру на Олімпійських іграх 2020 буде ухвалено на наступній сесії МОК, яка відбудеться в 2019 році в швейцарській Лозанні. Олімпійські ігри 2020 року пройдуть з 24 липня по 9 серпня у Токіо.

Нагадаємо, Володимир Кличко закликав не виключати бокс із олімпійської програми.