Українська правда

Олександр Усик: "У мене є величезне бажання спробувати себе на профі-ринзі"

Сергей Шемшученко — 22 березня 2011, 15:39

22 березня у Харкові стартує Чемпіонат України з олімпійського боксу. "Чемпіон" поспілкувався з чемпіоном Європи, бронзовим призером чемпіонату світу в категорії до 91 кг Олександром Усиком про підготовку до внутрішньої першості, його перспективи у професіональному боксі та поєдинок Віталій Кличко - Одланьєр Соліс.

- У понеділок, 21 березня, відбулася процедура зважування. Олександре, чи вдалося тобі підкорити вагу з першої спроби?

- Так, у мене вага "олімпійська" - рівно 91 кг! Я пройшов дуже хороший підготовчий збір у Кривому Розі, разом з багатьма боксерами збірної України та криворізького боксерського клубу. Заклав хороший функціональний фундамент, пройшов непогану спаринг-сесію та "підвів" вагу.

Збором дуже задоволений, організатори зробили все можливе, щоб ми якісно підготувалися до внутрішньої першості. Спарингував я з першим номером збірної у ваговій категорії +91 кг Романом Капітоненком. Слава Богу, все обійшлося без розсічень і непотрібних травм.

- Чи не цікавився ти, скільки чоловік і хто саме заявилися на чемпіонат України у твоїй категорії?

- Ні, я не володію такою інформацією. Напевне, у Харкові будуть всі ті, хто був і на попередніх чемпіонатах України. Але якщо з'явиться хтось із нових серйозних боксерів у моїй вазі, я буду тільки радий. Здорова конкуренція ще нікому не завадила.

- З року в рік у фіналі ти зустрічаєшся з чемпіоном Європи-2006 Денисом Пояцикою. Яка ймовірність того, що цього року історія вкотре повториться?

- Напевне, ми з Денисом зустрінемося і у Харкові. Традиційно, лідерів вагової категорії "розводять" по різних групах, щоб вони не перетнулися між собою на шляху до фіналу. Думаю, що якщо нічого надзвичайного не відбудеться, то ми з Денисом вкотре посперечаємося за золото України в очному протистоянні.

- Доволі довго ти не виступав на серйозних змаганнях. Чи не завадить тобі ця пауза на шляху до чергової перемоги у чемпіонаті України?

- Востаннє я виступав ще минулого року, наприкінці осені у Франції. Париж приймав дуже представницькі змагання - "Турнір чотирьох", де, окрім нас, свої колективи виставили також господарі, збірні Угорщини та США. Я там здобув перемогу, особливо мені сподобався поєдинок проти француза. І хоча з того часу пройшло вже кілька місяців, я не "застояний". Повторюся, що впродовж навчально-тренувального збору у Кривому Розі ми багато спарингували, так що браку змагальної практики я не відчуваю.

- Які плани на сезон?

- Зараз усі думки пов'язані з чемпіонатом України, а відразу після його завершення розпочну підготовку до світової першості, яка відбудеться восени у Баку. У столиці Азербайджану ми поборемося за олімпійські ліцензії, тож варто готуватися до чемпіонату світу дуже відповідально.

- Ти дивився поєдинок між Віталієм Кличком та Одланьєром Солісом?

- Ой, дивився... Ми з нетерпінням чекали цього поєдинку, багато розмовляли з хлопцями, зважували усі "за" та "проти". Адже не щодня ти маєш нагоду переглянути протистояння одного з найсильніших боксерів-професіоналів сучасності й олімпійського чемпіона, триразового чемпіона світу серед любителів.

Перед початком поєдинку, у компанії Георгія Чигаєва, Романа Капітоненка, Дениса Лазарєва, я зручно розмістився біля телеекрану... Але вже через кілька хвилин після стартового гонгу ми всі дружно встали, і порозходилися по номерах. Чим закінчився бій Віталія з кубинцем, зайве нагадувати нікому не потрібно.

- Як вважаєш, що зіграло ключову роль у травмуванні кубинця: його надлишкова вага (суглоби не витримали навантаження) чи величезна різниця між профі-боксом і боксом аматорським, де Соліс свого часу був одним з найсильніших на планеті?

- Мені важко сказати, адже я не виступав на профі-ринзі, і не можу порівнювати. Навряд чи справа у надмірній вазі Соліса - він професіонал, до того ж зігнав трохи зайвого впродовж підготовки. Напевне, справа у класі Віталія Кличка - він набагато досвідченіший за Соліса.

- А ти сам коли плануєш понюхати пороху професіонального боксу?

- У мене є величезне бажання спробувати себе на профі-ринзі. Але зараз я цілком і повністю сконцентрований на Олімпійських іграх у Лондоні. Точніше, на підготовці до них. А вже восени 2012-го можна буде про щось конкретне говорити.

- Де хотів би розпочинати професіональну кар'єру?

- На моє глибоке переконання, справжній професіональний бокс можливий лише в Америці. Лише за океаном можна стати справжнім чемпіоном, заробити непогані гроші, і лише там є можливість боксувати з найкращими у світі.