Головне

Хіт-парад ЧС-2022: усе найкраще з Мундіалю в Катарі

20.12.2022 20:27 Андрій Дунець 2461 0
Хіт-парад ЧС-2022: усе найкраще з Мундіалю в Катарі

Чемпіонат світу в Катарі став для футбольних уболівальників особливим. Незвичний час та місце проведення турніру наклали свій відбиток, а багато хто в Україні через постійні відключення електроенергії не мав змоги побачити матчі Мундіалю в бажаному обсязі. Всупереч цьому, нам є що згадати після 64 ігор насиченого дійства.

Місія виконана для Мессі, епохальний чемпіонат для Африки, провал Німеччини та один із найяскравіших фіналів у історії. Детальніше все розглянемо у цьому матеріалі.

Гол турніру

На найкрасивіше взяття воріт ЧС-2022 не довелося чекати дуже довго - воно сталося вже у 1-му турі. Матч Бразилія - Сербія, у головній ролі - чарівник м'яча Рішарлісон та його шалений акробатичний трюк.

    Асист турніру

    Його Величність Ліонель Мессі. Матч 1/4 фіналу Аргентина - Нідерланди. В ролі адресата і завершувача - Науель Моліна.

    Найкращий матч турніру

    Відразу після завершення фіналу ЧС-2022 усім без винятку стало зрозуміло, що він вважатиметься одним із найкращих в історії. Аргентина та Франція подарували неймовірний сценарій вирішального поєдинку, де було майже все: домінування однієї команди, неймовірне повернення у гру іншої, протистояння двох суперзірок, нереалізовані моменти на останніх секундах овертайму, серія  пенальті та 6 голів.

    Найгірший матч турніру

    На цьому Мундіалі вистачало нульових нічиїх, проте найгіршою була зустріч, у якій забили два голи. Матч-відкриття чемпіонату Катар - Еквадор повинен був продемонструвати нам силу та амбіції збірної господарів, але продемонстрував лише їхню відсутність.

    Представники південноамериканської команди надто легко впоралась із суперником, а місцеві вболівальники почали йти зі стадіону задовго до кінця гри. Звісно, атмосфера на трибунах за таких умов теж була зіпсована та значно погіршила загальне враження.

    Дубль турніру

    Француз Кіліан Мбаппе догори дригом перевернув хід подій у фіналі, забивши двічі приблизно за 95 секунд (на 80-й та 81-й хвилинах) та перевівши гру в додатковий час.

    У екстратаймі Мбаппе заб'є втретє, але той гол не сприйматиметься настільки емоційно, як попередні два.

    Сейв турніру

    Польський воротар Войцех Щенсний провів дуже сильний чемпіонат - вдалося навіть відбити пенальті від Мессі в 1/8. Втім, найкращим був подвійний порятунок після пенальті в матчі 2-го туру проти Саудівської Аравії. Лишень погляньте на реакцію фанів азіатської збірної.

    Зірка турніру

    Мундіаль у Катарі став дуже важливою сценою для Ліонеля Мессі. Легендарний аргентинець навів тут останній аргумент для тих, хто не визнавав його величі. 7 голів та 3 асисти - відмінний показник, але навіть він не може передати усієї важливості Ліонеля для команди. Для збірної, яка повернула собі титул після 36-річної перерви.

    Від порівнянь із 1986 роком нікуди не втекти. Погляньте, точнісінько ж як Дієго Марадона.

    Відкриття турніру

    Поза сумнівом, це збірна Марокко. Ніхто не очікував від підопічних Валіда Реграгі перемог над Бельгією, Іспанією, Португалією та виходу до 1/2 фіналу.

    І точно не слід нагадувати, що цей результат не просто найкращий в історії Марокко - вперше взагалі африканська команда дісталася такої пізньої стадії на чемпіонаті світу.

    А косплей воротаря Яссіна Буну на нашого Олександра Шовковського? Звісно, таке потребує окремої відзнаки.

    Стабільність турніру

    Збірна Хорватії тричі у своїй історії виходила до плей-оф фінальних частин ЧС і всі три рази завершувала на п'єдесталі. 1998 (3 місце), 2018 (2 місце), 2022 (3 місце).

    Дійсно, стабільність, якій позаздрить більшість.

    Танець турніру

    Після одного з голів у ворота Південної Кореї в матчі 1/8 фіналу футболісти збірної Бразилії разом зі своїм тренером Тіте виконали танець голуба.

    Шкода, що він став передвісником вильоту - поєдинок 1/4 фіналу проти Хорватії для Селесао склався набагато важче. Довелося, мабуть, уже танцювати в літаку по дорозі в Ріо-де-Жанейро.

    Карма турніру

    Матч Уругвай - Гана у третьому турі подарував нам драму, що думками повернула нас на 12 років назад. Африканці помстилися Луїсу Суаресу, навіть знову програвши та вилетівши з турніру після зустрічі з ним. Проблема для Уругваю полягала в тому, що він вилетів теж.

    І як після цього не вірити у карму?

    Невдахи турніру

    Збірна Німеччини мала найвищий показник очікуваних голів (xG) на груповій стадії ЧС-2022. Підопічні Гансі Фліка "награли" у 3-х матчах (Японія, Іспанія, Коста-Рика) на 10 голів, але забили при цьому лише 6 та не змогли вийти до плей-оф турніру.

    Довелося по дорозі до Берліна вичитувати дотепні жарти від Гаррі Лінекера.

    Протести турніру

    Втім, футболісти Бундестіму на Мундіалі запам'яталися також гідним учинком. Гравці перед матчем проти Японії демонстративно прикрили собі роти на командному фото. Ця акція протесту відбулася внаслідок заборони ФІФА використовувати футболістам на матчах ЧС-2022 пов'язку One Love та стала сигналом незгоди з політикою Катару.

    Іншу важливу акцію провели футболісти збірної Ірану. Вони відмовилися співати національний гімн на знак протесту варварському режиму власної країни.

    Капризник турніру

    Кріштіану Роналду точно не планував завершувати ЧС-2022 у статусі запасного гравця, але вийшло саме так. Тренер збірної Португалії Фернанду Сантуш залишив легендарного нападника в резерві на гру 1/8 фіналу з Швейцарією. Гонсалу Рамуш, який вийшов замість Роналду, оформив хеттрик. А після матчу з'явилися чутки, що Кріштіану погрожував поїхати додому, дізнавшись, що не гратиме з перших хвилин, та відмовився тренуватися із рештою запасних.

    В соцмережах на бік Роналду активно ставали його наречена та сестра, але все марно: на чвертьфінал проти Марокко він знову залишився на лаві. Єдиний плюс - це таки було востаннє на турнірі, бо турнір якраз цим матчем для Португалії і закінчився.

    А Кріштіану плакав після фінального свистка. Ймовірно, це була його остання нагода виграти Кубок світу.

    Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

    Коментарі ()