Головне

10 найкращих спортсменів в історії незалежної України. Частина 1

22.08.2019 17:31 Андрій Твердохліб 8018 0
10 найкращих спортсменів в історії незалежної України. Частина 1

Джерело - Чемпіон.

До 28-річниці Незалежності України Чемпіон продовжує цикл матеріалів про найвидатніших постатей у новітній українській історії.

Розпочали ми з прекрасної половини людтства, тож тепер черга за чоловіками.

10. Микола Мільчев (стендова стрільба)

Олімпійський чемпіон Сіднею-2000 зі стендової стрільби. У фінальному поєдинку встановив олімпійський рекорд, набравши 150 очок зі 150 можливих, що також є повторенням світового рекорду. Переможець етапів Кубку світу та Європи. Заслужений майстер спорту України, Кавалер Ордену "За заслуги" III ступеню.

В Україні є багато спортсменів які є більш титулованими у цілому, проте 10 сходинка за вірність спорту. Аж через 16 років після золотого тріумфу Мільчев зупинився за крок від медалі в Ріо.

Цікаві факти: Був прапороносцем української збірної на Іграх у Ріо-2016. На Олімпійських іграх 2004 року в Афінах поділив 9-14 місця. На Олімпійських іграх 2008 року в Пекіні посів 32 місце. На Олімпійських іграх 2016 в Ріо-де-Жанейро пробився до бронзового фіналу і посів 4 місце поступившись спортсмену з Кувейту.

У 2016 році отримав ювілейню медаль "25 років незалежності України".

Наразі є гловним тренером збірної України зі стендової стрільби.

  10 найкращих спортсменок в історії незалежної України. Частина 1

9. Андрій Медведєв

Легендарний український тенісист, який через проблеми зі здоров'ям так і не зміг розкрити в повній мірі свій потенціал. Переможець 11 турнірів серії ATP, фіналіст легендарного  Roland Garros-1999, де у надраматичному поєдинку подарував перемогу Андре Агассі. Був 4 ракеткою світу, що є рекордом для українських тенісистів.

Цікаві факти: Має старшу сестру Наталю Медведєву, яка також була професіональною тенісисткою. 

У 2002 році Андрій Медведєв був обраний Послом доброї волі України при ООН. На цій посаді він брав участь в акції "Пробіг заради життя" в Києві у вересні 2002 року, спрямованої на збір грошей для боротьби зі СНІДом.

В ніч з 14 на 15 вересня 2011 року Андрій Медведєв, керуючи позашляховиком Toyota Land Cruiser, на смерть збив 28-річного чоловіка, який переходив дорогу по пішохідному переходу біля села Глеваха Васильківського району Київської області. Після удару, молода людина перелетів через дах позашляховика, після чого по ньому проїхали ще два автомобілі. У Медведєва була взята проба крові на алкоголь і порушено кримінальну справу за фактом смерті людини. На період слідства оформлена підписка про невиїзд.

8. Віталій Кличко (бокс)

Чемпіон світу серед професіоналів у надважкій вазі за версіями WBA super, WBO, IBF, IBO, и The Ring. Володар звань "Почесний" і "Вічний" чемпіон світу з боксу в версією WBC. Заслужений майстер спорту України. Герой України.

Цікаві факти: Брат іншого легендарного боксера Володимира Кличка. Народився в Киргистані, де проходив військову його батько. Розпочинав спортивну кар'єру як кікбоксер. Шестиразовий чемпіон світу з кікбоксингу. 

У серпні 2003 року разом з братом Володимиром створив благодійну організацію "Фонд братів Кличків". 

У 2014-15 роках був активним учасником Револіції гідності.

Нині мер Києва.

7. Олег Верняєв (спортивна гімнастика)

Олімпійський чемпіон Ріо-2016 у вправах на брусах. Чемпіон світу та Європи. Заслужений майстер спорту України. Кавалер Ордену "За заслуги" II ступеню. У 2015 році став першим українським спортсменом завоював Кубок світу зі спортивної гімнастики.

Двічі визнавався Найкращим спортсменом року в Україні.

Цікаві факти: На початку 2018 року він успішно переніс операцію на коліні та плечі. Готується взяти участь в Токіо-2020.

У 2016 році Верняєв поскаржився на квартиру, отриману в подарунок від Києва. Спортсмен висловив обурення тим, що квартира, отримана в подарунок у жовтні 2016 року, знаходиться в житловому будинку, який до цих пір не зданий в експлуатацію.

  10 найкращих спортсменок в історії незалежної України. Частина 2

6. Олександр Усик (бокс)

Олімпійський чемпіон Лондона-2012. Чемпіон світу серед любителів 2011 року. Абсолютний чемпіон світу з боксу в крузервейті. Переможець Всесвітньої боксерської суперсерії WBSS. Володар Кубка Мохаммеда Алі. Заслужений майстер спорту України. Кавалер Ордену "За заслуги" II ступеню. 

Цікаві факти: У дитинстві серйозно займався футболом і навіть грав за юнацьку команду Таврії. 

Під час тренування збірної України з боксу на Олімпійській базі в Конча-Заспі, Усик назвав український та російський — одним слов'янським народом. Усик заявив: "У Криму за мене вболівають, по всій Росії в мене дуже багато шанувальників. У принципі, я не поділяю наші народи, бо ми — слов'яни. Давайте так і будемо говорити — слов'яни".

Мати Усика 2014 року прийняла громадянство Росії. Громадянство РФ (російське свідоцтво про народження) має також молодший син боксера Михайло.

9 травня 2019 року провів в ході керівників Опозиційного блоку із керівником РПЦ в Україні (УПЦ МП) проросійськими Онуфрієм, нардепами Юрієм Бойком, Нестором Шуфричем та Василем Німченком.

Продовження читайте завтра, 23 серпня

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()