Головне

10 найкращих спортсменок в історії незалежної України. Частина 2

22.08.2019 16:32 Андрій Твердохліб 22248 1
10 найкращих спортсменок в історії незалежної України. Частина 2

Джерело - Чемпіон.

До 28-річниці Незалежності України Чемпіон продовжує цикл матеріалів про найвидатніших постатей у новітній українській історії.

Розпочали ми з прекрасної половини людтства.

Перша частина за посиланням, а ми продовжуємо.

5. Інесса Кравець (легка атлетика)

Легендарна українська стрибунка  довжину та потрійним стрибком. Олімпійська чемпіонка Атланти-1996 у потрійному стрибку. Срібна призерка Олімпійських ігор у Барселоні-1992 у стрибках в довжину. Чемпіонка світу та Європи. Світовий рекорд Кравець у потрійному стрибку 15,50 м), який вона встановила на чемпіонаті світу 1995 року в Гетеборзі, не побитий до сьогодні.

Заслужений майстер спорту України, кавалер Ордена "За заслуги" II ступеню.

Цікаві факти: Найближче до рекорду уродженки Дніпра підібралася камерунка Франсуаза Мбанго Етон з результатом 15,39 м, що на 11 см гірше ніж в українки. Цікаво, що результат - 15,33, з яким Інеса Кравець виграла золото Атланти-1996 є 4 в історії. У 1993 році була дискваліфікована на 3 місяці за застосування стимуляторів, а в 2000 році за застосування стероїдів її відсторонили від спорту на 2 роки

4. Оксана Баюл (фігурне катання)

Перша Олімпійська чемпіонка в історії Незалежної України. На Олімпійських іграх у Ліллегаммері-1994 здобула золото у фігурному катанні в драматичному протистоянні з американками Ненсі Керріган і Тонею Гардін. Чемпіонка світу 1993 року. Заслужений майстер спорту України. 

Цікаві факти: Займатися фігурним катанням розпочала в 4 роки. У віці тринадцяти років Оксана залишилася сиротою - померла від раку її мама Марина Баюл, а через місяць і бабуся. Виграла золото Олімпійських ігор у 16-річному віці. На іграх у Ліллегаммері Оксана Баюл виконала одну з найкращих коротких програм в історії фігурного катання (на музику П. І. Чайковського).

Під час тренування, між короткою та довільною програмами на Олімпійських іграх, Баюл зіткнулася на льоду з німецькою фігуристкою Танею Шевченко. Обидві спортсменки їхали в цей час задом і тому не бачили одна одну. Ковзан німкені на три сантиметри увійшов в окістя Оксани. Вона дістала больовий шок і не могла підвестися. До того ж під час падіння вона сильно забила куприк, так, що у неї відколовся осистий відросток.

Баюл впевнено виконала всі елементи довільної програми і вже збиралася завершувати виступ потрійним стрибком, коли крізь шум глядачів почула крики від тренерів. Галина Змієвська і Віктор Петренко, які відчували, що українка все ще поступається американці, кричали: "Тобі потрібна комбінація!". Баюл за 15 секунд до кінця змінила програму і з останньою нотою виконала каскад подвійний аксель - подвійний тулуп. Після завершення програми з Оксаною трапився нервовий зрив. Четверо з дев'яти суддів віддають перемогу Керріган, ще четверо — Баюл. Усе вирішив німецький суддя, колишній чемпіон світу Ян Гоффманн, який поставив Оксані кращі оцінки за артистизм і цим вивів на перше місце.

У 1995 році Укрпошта випустила марку на честь Оксани Баюл.

Після завершення кар'єри мала серйозні проблеми з алкоголем, проте змогла подолати залежність. У 2014 році підтримала Револію гідності в Україні.

3. Лілія Подкопаєва (спортивна гімнастика)

Дворазова Олімпійська чемпіонка Атланти-1996 в абсолютній першості та у вільних вправах. Чемпіонка світу та Європи. Заслужений майстер спорту України. Має низку державних нагород, серед яких Ордени "За заслуги" II ступеню та "Княгині Ольги" III ступеню.

Цікаві факти: Володарка 45 золотих, 21 срібної та 14 бронзових медалей. 

Після закінчення спортивної кар'єри Подкопаєва розгорнула в США власний бізнес з виробництва спортивного одягу, взялася за створення в Донецькій області мережі гімнастичних шкіл. Стала засновницею і головою Міжнародного благодійного фонду "Здоров'я поколінь". Організувала спортивний фестиваль "Золота Лілія". Переможниця другого сезону українського шоу "Танці з зірками".

У 2006 році Укрпошта випустила поштову марку України, на якій зображена Лілія Подкопаєва [11]. У 2008 році до тридцятиліття гімнастки ООН випустила поштову марку США, на якій зображена Лілія Подкопаєва.

2. Яна Клочкова (плавання)

Найтитулованіша спортсменка Незалежної України. Чотириразова Олімпійська чемпіонка (200, 400 м комплексним плаванням). Багаторазова чемпіонка світу та Європи. На Олімпійських іграх у Сіднеї встановила світовий рекорд на дистанції 400 м "комплексом". Заслужений майстер спорту України. Має найвищу державну нагороду - Герой України.

Цікаві факти: Має прізвисько - Золота рибка. На офіційному прощанні зі спортом 24 березня 2009 роки їй символічно подарували акваріум із золотою рибкою. Клочкова - почесний громадянин Харкова і Донецька. Володарка премії "Людина року" в номінації "Спортсмен року" 2000 та 2003 років. 

Встановила 50 рекордів України у 25-ти та 50-ти метрових басейнах на дистанціях 100 м, 200 м, 400 м комплексним плаванням та 200 м, 400 м та 800 м вільним стилем, 100 м та 200 м на спині, 200 м батерфляєм та в естафетному плаванні.

Наприкінці літа 2015 відпочивала в анексованому Криму, уродженкою якого є.

1. Ольга Харлан (фехтування)

Олімпійська чемпіонка Пекіну-2008 в командній шаблі. На Олімпійських іграх в Пекіні в 2008 році у фіналі проти спортсменок Китаю 17-річна Ольга Харлан внесла перелом в хід матчу, зробивши вісім точних ударів поспіль. Призер Олімпійських ігор 2012 та 2016 років. Шестриразова чемпіонка світу, восьмиразова чемпіонка Європи. Володар Кубку світу 2018 року у фехтуванні на шаблях. Заслужений майстер спорту України, Кавалер Орденів "За заслуги" III ступеню та "Княгині Ольги" III ступеню.

Продовжує спортивну кар'єру й нещодавно вчергове стала чемпіонкою світу.

Цікаві факти: Золото Пекіну-2008 здобула в 17-річному віці. Тренер збірної України з фехтування Валерій Штурбабін, даючи характеристику своїм підопічним, назвав Харлан "вовченям".

Фехтуванням займається з дев'яти років. Спочатку Ольга три роки займалася танцями, однак батьки не могли сплачувати заняття в секції, тому вирішили віддати доньку на фехтування, адже ця секція була безкоштовною. Першим тренером Ольги був її хрещений батько Анатолій Шлікар

Найкраща спортсменка року (2008, 2009) в Україні. 

У 2010 році юна спортсменка була обрана депутатом Миколаївської міської ради від Партії регіонів. У 2012 році Харлан входила до партійного списку Партії регіонів під № 194 на виборах до Верховної Ради України, але не пройшла в парламент. У березні 2014 року вийшла з фракції Партії регіонів в Миколаївській міській раді. У 2014 році входила в список Партії зелених України на місцевих виборах в Києві, але партія не пройшла тривідсотковий бар'єр.

У 2013 вона взяла участь у шоу "Вишка". За три ефіри вона не виконувала складних стрибків, проте показувала стабільні результати. Це допомогло їй здобути золоту медаль

23 серпня 2014 року Ольга Харлан вийшла заміж за українського шабліста, учасника Олімпійських ігор в Лондоні Дмитра Бойка.

Наприкінці 2014 року тодішня заступниця міністра спорту Ніна Уманець заявила, що росіяни пропонували Ользі Харлан квартиру й повний соціальний пакет в обмін на перехід до лав їхньої збірної. Сама спортсменка заперечила пропозицію квартири, але підтвердила, що росіяни цікавились можливістю переходу до лав їхньої збірної, на що вона відповіла категоричною відмовою.

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()