Головне

10 найкращих спортсменок в історії незалежної України. Частина 1

21.08.2019 18:30 Андрій Твердохліб 8171 2
10 найкращих спортсменок в історії незалежної України. Частина 1

Джерело - Чемпіон.

24 серпня, в Україні відзначатимуть 28 річницю незалежності України.

З нагоди цієї дати Чемпіон розпочинає цикл матеріалів і спробує визначити найкращих спортсменів ( - ок) в новітній історії України.

Складання будь-яких рейтингів, саме по собі, є справою невдячною, а тим більше, ми вирішили не просто визначити ТОП-10...

Розпочинаємо з прекрасної половини людства у зворотньому відліку.

10. Олена Костевич (Кульова стрільба)

Олімпійська чемпіонка Афін-2004 року в стрільбі з пневматичного пістолету на 10 м, дворазова призерка Олімпійських ігор, дворазова чемпіонка світу та багаторазова призерка світових першостей. Заслужений майстер спорту України. Має одну з найвищих державних нагород - Орден "За заслуги" I ступнню.

Костевич продовжує активну кар'єру й, напевне, виступить на Олімпійських іграх 2020 у Токіо.

Цікаві факти: Народилася в російському Хабаровську. Золото Олімпійських ігор здобула в 19-річному віці.

9. Валентина Семеренко (Біатлон)

Олімпійська чемпіонка Сочі-2014 в естафеті 4х6 км, чемпіонка світу 2015 року в мас-старті, багаторазова призерка чемпівонатів світу. У сезоні 2014/15 довгий час боролася за перемогу в загальному заліку Кубку Світу, але в підсумку посіла 3 сходинку, не змігши перевершити досягнення Олени Зубрилової. Заслужений майстер спорту України. Має держнавну відзнаку - Орден "За заслуги" III ступеню.

Цікаві факти: У 2014 році випущена поштова марка з українською жіночою біатлонною збірною. Має сестру-близнючку Віту, також Олімпійську чемпіонку.

8. Еліна Світоліна (теніс)

Найтитулованіша тенісистка в історії України, переможниця 13 турнірів WTA, а також Підсумкового турніру 2018 року. Посідала 3 сходинку (11 вересня 2017 рік) в світовому рейтингу, що є абсолютно найкращим досягненням для українців в історії. Заслужений майстер спорту України. У 2017 році нагороджена державною нагородою - Орденом "За заслуги" III ступеня. 

Світоліній лише 24 й головні перемоги, ми впевнені, ще попереду.

Цікаві факти: Народилася у сім'ї спортсменів Олени та Михайла Світоліних. Батько займався боротьбою, а мати — майстер із веслування. Старший брат Юліан (1985 року народження) з 9 років займався тенісом, тому й Еліна почала займатися тенісом із чотирьох років. Цікавиться футболом, часто відвідує футбольні матчі, вболіває за збірну України та Челсі, поблизу стадіону якого живе у Вімблдоні в Лондоні, також захоплюється Кріштіану Роналду. Перебуває в стосунках із зіркофим французьким тенісистом Гаелєм Монфілсом.

7. Жанна Пінтусевич (легка атлетика)

Легендарна українська спринтерка. Чемпіонка світу на дистанціях 100 і 200 м. На Олімпійських іграх у Сіднеї 2000 року посіла 4 сходинку в 100-метрівці. У Пінтусевич немає медалей Олімпійських ігор, проте перемоги на чемпіонатах світу в спринтерських дисциплінах є феноменом для європейських спортсменів. Особистий рекорд Пінтусевич на дистанції 100 м - 10,82. Космос!

Кавалер Ордена "Княгині Ольги" II ступеня.

Цікаві факти: У 1999 году вийшла заміж за американского тренера Марка Блока. Проживає в США.

6. Катерина Серебрянська (художня гімнастика)

Олімпійська чемпіонка Атланти-1996, багаторазова чемпіонка світу та Європи. Заслужений майстер спорту України. Кавалер Орденів "Княгині Ольги" III ступеню та "За заслуги" II ступеню.

Цікаві факти: Кандидат наук з фізичного виховання та спорту. Активно займається соціальними проектами. З 2002 — Благодійний фонд допомоги спортсменам України. З вересня 2005 - Благодійна акція "Діти допомагають дітям!" (заняття спортом по програмі Студії Серебрянських для дітей сиріт з школи інтернату № 3, обладнання спортивного залу інтернату, а також забезпечення дітей спортивною екіпіровкою. Листопад-грудень 2005 — всеукраїнська соціальна акція "Дитинство - дітям". З січня 2006 — член Національної експертної комісії з питань захисту громадської моралі.

Продовження читайте завтра, 22 серпня.

Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках champion.com.ua

Коментарі ()