Українська правда

Український жіночий теніс бере нові висоти: дві представниці — у топ-20 рейтингу

— 6 травня, 13:03
Український жіночий теніс бере нові висоти: дві представниці — у топ-20 рейтингу

В останні два роки український жіночий теніс знаходиться на помітному підйомі. Ми звикли до новин із заголовками "Чотири українські тенісистки – у першій сотні рейтингу WTA", "Чотири українські тенісистки ввійшли в першу тридцятку рейтингу WTA", "П'ять українок – у топ-50 рейтингу WTA" тощо. Але цей тиждень є дійсно історичним, позаяк уперше відразу дві українки ввійдуть до топ-20 рейтингу Жіночої тенісної асоціації.

З'ясуймо, чому це досягнення дійсно знаменне для нашого тенісу.

Найкращі тенісистки України в оновленому рейтингу WTA (6 травня 2024 року)

Парадоксально, але про новий рекорд ми говоримо після вщент проваленого нашими тенісистками турніру. Четверо з п'яти українок на "тисячнику" в Мадриді програли свої ж перші матчі, хоч вважалися фаворитками. Тільки Даяна Ястремська пройшла стартове коло, після чого закономірно й без шансів поступилася американці Коко Ґофф.

Після такого провалу тільки й залишається, що тішитися рейтинговими здобутками. Як не дивно, поразка в 1/32 фіналу Mutua Madrid Open винесла Марту Костюк на 20 рядок табеля про ранги. Сталося це через те, що фіаско спіткало й росіянку Вероніку Кудермєтову. Остання втратила одразу 380 очок, зароблених минулого року за вихід до півфіналу, через що опустилася аж на шість сходинок.

У сухому підсумку в понеділок 6 травня офіційно маємо двох представниць у чільній двадцятці. Еліна Світоліна зробила крок назад і опинилась на 19 місці, а Марта Костюк навпаки – підійнялась на одну сходинку і знов оновила свій найкращий показник.

Ще три представниці України, попри порівняно невдалі виступи, залишаються в першій півсотні:

  • Ангеліна Калініна підійнялась на 31 сходинку;

  • Даяна Ястремська – на 33-тю;

  • Леся Цуренко, втративши 3 позиції, посідає 44 місце.

Ключова перевага високого рейтингу – можливість починати престижні турніри без кваліфікації чи навіть із другого кола. Однак не менш важливою є й підтримка національного престижу. Саме в цьому плані досягнення Світоліної і Костюк виглядає по-справжньому історично.

Хто ще з українських тенісисток входив до першої двадцятки світового рейтингу

Істинний масштаб поточного досягнення українських тенісисток відчувається в ретроспективі. Озирнувшись, ми побачимо, що лише одна представниця нашої країни до цього входила в двадцятку рейтингу WTA. У квітні 2008 року на 19-ту позицію підіймалась Олена Бондаренко.

Насправді в Олени найвдалішим у кар'єрі був 2007 рік, коли вона дійшла до фіналу Варшави і вийшла в третє кола Вімблдона. Саме той сезон українка завершила на 22 місці рейтингу, що стало для неї найкращим річним показником. Вийшовши в квітні 2008 на 19 місце, той рік Бондаренко завершила лише 32-ю.

Свого часу близькими до першої двадцятки були й інші наші спортсменки: Даяна Ястремська – 21, Леся Цуренко – 23, Ангеліна Калініна – 25, Катерина Бондаренко – 29. Найкращий же показник, установлений у вересні 2017-го, належить Еліні Світоліній – 3 сходинка.

Отже, вхід Костюк у 20-ку світового рейтингу – дійсно знакова подія, яка свідчить про те, що український жіночий теніс сьогодні переживає свої найкращі часи. Важливо й те, що на найвищому рівні себе показують тенісистки різного віку. Це дає право сподіватися, що ще багато років нам буде за кого вболівати на престижних турнірах WTA.

Ангеліна Калініна Марта Костюк Рейтинг WTA Еліна Світоліна Леся Цуренко Даяна Ястремська Олена Бондаренко