Українська правда

Росіянина Давиденка підозрюють у договірних матчах

Сергей Шемшученко — 20 травня 2008, 19:45

Незалежна комісія оголосила список із 45 тенісних матчів за останні п'ять років, щодо яких буде проведено спеціальне розслідування. Учасники цих матчів підозрюються в причетності до договірних матчів.

Комісія представила доповідь на 66 сторінках, у якій, крім згадування цих 45 матчах, обраних з 73 "підозрілих" двобоїв, написані рекомендації до світових тенісних відомств.

"Ми не сумніваємося, що кримінальні елементи можуть бути замішані в спробах корумпувати теніс, можуть намагатися налагоджувати підпільні зв'язки із гравцями. Можливо, що в тенісі навіть існує злочинне співтовариство, хоча ми не хотіли б вживати термін "мафія". Однак факти вказують на те, що мають місце спроби завдати шкоди тенісу", - говориться в доповіді.

Комісія випустила 15 рекомендацій, серед яких тривала дискваліфікація, якщо тенісиста викриють у шахрайстві, або навіть довічне відсторонення від спорту. Також комісія пропонує приділити пильну увагу практиці навмисної гри не на повну силу, хоча й зізнається, що складно визначити, піддається тенісист чи ні.

Тема договірних матчів у тенісі набула широкого розголосу в серпні 2007 року, коли букмекерська контора Betfair анулювала всі ставки на двобій між росіянином Ніколаєм Давиденком і аргентинцем Мартіном Вассальо-Аргельо на турнірі в Сопоті (Польща). Тоді Давиденко, явний фаворит зустрічі, відмовився від продовження боротьби, пославшись на травму ноги.

Теніс, разом з футболом і скачками, є найпривабливішим об'єктом для любителів робити ставки. Торік багато тенісистів зробили заяви, що їм нібито пропонували гроші за навмисну поразку. Серед них Арно Клеман, Рішар Гаске (обоє - Франція), Енді Мюррей (Великобританія), Жиль Ельзенер (Бельгія). Крім того останнім часом були оштрафовані й дискваліфіковані за гру на тоталізаторі п'ять італійських тенісистів.

Sovsport.ru