Українська правда

Вероніка Габелок: "У житті обов'язково має бути мета!"

— 17 травня, 10:34

У свої 22 роки Вероніка Габелок вже має переконливий послужний список. Вона - заслужений майстер спорту зі спортивної аĸробатиĸи, бронзовий призер Всесвітніх ігор, фіналіст Чемпіонатів світу та Європи, багаторазова чемпіонка Уĸраїни та міжнародних змагань.

Габелок не тільки вписала своє ім'я в історію спорту України, сьогодні вона не менш успішно блищить на аренах провідних світових цирків, підкорюючи серця мільйонів глядачів.

Свій спортивний шлях Вероніка почала в юному віці - у шість років мама привела її в дитячо-юнацьку спортивну школу рідного Білгород-Дністровська на заняття акробатичною гімнастикою.

"Я із захопленням розглядала фотографії спортсменок, розвішані на стінах спортивної школи, і була впевнена, що ніколи не зможу зробити нічого подібного. - Згадує сьогодні Вероніка. - Але в мене все вийшло, незважаючи на те, що я дуже боялася висоти. Сьогодні навіть кумедно згадувати про ці дитячі страхи!"

Тренуватися юній акробатці доводилося по чотири з половиною години шість днів на тиждень. Щільний тренувальний графік і жорсткі обмеження в харчуванні анітрохи її не бентежили.

"Заняття спортом виховали в мені характер, усвідомленість і впевненість у собі. Спортивна акробатика для мене - це не тільки красиві рухи та елементи, це підвищена вимогливість до себе, прагнення до досконалості. Я точно знаю, що для досягнення життєвих цілей одного бажання замало, потрібен азарт, інтерес і багатогодинні тренування," - переконано заявляє сьогодні чемпіонка.

Потрібно зауважити, що активний тренувальний процес абсолютно не заважав юній спортсменці успішно освоювати програму загальноосвітньої школи.

Вероніка з першого до випускного класу була в п'ятірці найкращих учнів. Будь-яку вільну хвилину вона використовувала для вивчення матеріалів шкільних підручників і читання художніх книг.

Крім того, зі спортивною наполегливістю вона самотужки опанувала англійську мову, переглядаючи фільми із субтитрами, читаючи книжки та спілкуючись із носіями мови.

"У мене, дійсно, практично не було вільного часу. Але тим не менш у мене було щасливе дитинство. Я просто була завжди зайнята чимось. І все, що я робила, я робила тому, що мені це подобалося, - запевняє акробатка. - У мене завжди був вибір. Мої батьки, яким я безмежно вдячна, завжди і в усьому мене підтримували".

З притаманною їй старанністю і завзятістю Вероніка відпрацьовувала нові спортивні елементи і досягала в цьому досконалості. Сьогодні вона єдина спортсменка у світі з кваліфікації жіночих пар, яка виконує набір елементів сплінт в одній руці рука в руку.

Спортивні вершини


У липні 2017 року в спортивній кар'єрі 15-річної Вероніки Габелок відбулися одні з найважливіших змагань. У складі національної збірної України спортсменка виступила на Х Всесвітніх іграх, що проходили в польському місті Вроцлав.

В іграх взяли участь 3168 спортсменів зі 102 країн світу. За фінальну вправу Габелок отримала оцінку 27.930 і стала бронзовим призером Всесвітніх ігор. Ця нагорода була завойована вперше спортсменом, який представляє Україну, і таким чином поставила Вероніку на верхню сходинку національного п'єдесталу в історії спортивної акробатики України.

Одинадцятикратній чемпіонці Міжнародних змагань, що проходили в Польщі, Білорусі та в Україні, фіналістці IIX Чемпіонату світу зі спортивної акробатики у французькому Леваллуа-Пере, Вероніці вдалося знову вийти до фіналу XXV Чемпіонату світу, що проходив у китайському місті Путянь.

А в жовтні 2017 року Вероніка стала фіналісткою і XXIIX Чемпіонату Європи, який проходив у польському місті Жешув.За переконливі перемоги Вероніка Габелок у 2017 році в Києві з рук Президента України отримала вищу медаль "За працю і перемогу".

Крім того Вероніці було присвоєно звання "Кращий спортсмен року", звання яким удостоюються лише найвидатніші спортсмени країни.За одинадцять років професійної кар'єри, вихованка заслужених тренерів Національної збірної України Мирослави Ковзун та Михайла Сорочана, Вероніка Габелок стала володаркою 60 нагород, з яких 35 - золотих медалей, 11 - срібних та 7 - бронзових.

Після тріумфального визнання на батьківщині в кар'єрі Вероніки Габелок розпочався новий етап - її запросили в журі на Міжнародний турнір "Фортеця", де вона два роки поспіль у 2018 та 2019 році судила змагання.

Цей факт є доказом впливовості видатної спортсменки у світі професійного спорту та її безперечного внеску в індустрію спорту. Вероніка Габелок досягла вершини в спортивній акробатиці не тільки в Україні, а й за межами країни, і займає визначне становище у світовій спортивній акробатиці.

"Виступати самому і бути у складі журі - різний вид діяльності та абсолютно різна відповідальність. Як правило, членам журі доводиться переглядати багато претендентів. Важливо постійно протягом тривалого часу зберігати ĸонцентрацію, увагу, щоб не упустити технічні та виконавські деталі. Міжнародні змагання відчиняють нові двері аĸробатам перед чемпіонатами Уĸраины, Європи та світу, дають нові можливості заявити про себе. Для мене ж це велика відповідальність", - пояснює знаменита акробатка.

Досягнувши найвищих нагород у спортивній кар'єрі, Вероніка прийняла рішення підкорювати новий рівень в індустрії акробатики, прийнявши пропозицію від провідних цирків світу з визначною світовою репутацією, демонструвати найвище мистецтво на аренах німецького "Кроне", американського цирку “Flip”, “Vazquez” та інших.

У 2019 року чемпіонка вступила до Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, по закінченню якого 2023 року вона отримала диплом бакалавра за спеціальністю фізична культура.

Принцеса цирку

Перший цирковий тримісячний гастрольний тур Вероніки Габелок проходив у Перу.

Пізніше професійній акробатці аплодував найкращий у Європі німецький цирк "Кроне". Потім був цирк у Монте-Карло, знову в Перу, в Німеччині. Після закінчення чергового контракту Вероніку запросили в американський цирк "Vazquez" - один із найбільших цирків США, розрахований на дві тисячі глядачів. У 2020 році, подорожуючи всією Америкою, за десять місяців туру, Вероніка відпрацювала 410 шоу.

Наступного року контракт із талановитою акробаткою був продовжений і Вероніка продовжила свої виступи в цирку "Vazquez".У 2022 році Габелок запропонували продовжити контракт з американським цирком "Фліп", у шоу-програмі якого їй відводилася провідна роль.

Свою творчість і професіоналізм Вероніка гідно продемонструвала 2023 року на фестивалі циркового мистецтва в Казахському Державному цирку - одному з найпрестижніших циркових майданчиків. На фестиваль до міста Алмати тоді приїхали артисти з 10 країн світу. Роль Габелок на цьому фестивалі була лідируючою.

І не дивно, що до Казахського Державного цирку чимало глядачів прийшли тільки для того, щоб побачити Вероніку і насолодитися її неперевершеним талантом в акробатичному шоу.

На початку лютого 2024 року Вероніка знову повернулася в Америку з приголомшливим цирковим номером, створеним спеціально для шоу "Mr. Swindle's Peculiarium"."Робота в цирку близька до гімнастики. Але на манежі почуваєшся вільніше, впевненіше, вільніший у рухах та емоціях.

Крім того, отримуєш моментальний зворотний зв'язок - оплески глядачів, які дуже надихають, - ділиться враженнями чемпіонка. - Мені подобається моє життя, але завжди є до чого прагнути".

Автор Світлана Моргунова